13 izgalmas könyvújdonság 6-10 éveseknek

Íme egy újabb merítés a nyári gyerekkönyves újdonságokból! 13 tipp, 13 olvasmányos és szórakoztató kötet, amelyeket közösen, vagy akár már önállóan is forgathatnak a kisiskolások. Sok szuper olvasnivalót, kellemes böngészést kívánunk!

Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-652-4

Korosztály: 5-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!”
Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet, ahol több mint 30 vidám krumpli alakul át mókás állattá, egyszerűen, pár lépésben! Rajzolásra fel!

Agócs Írisz jegyzi továbbá a Mesék Barnabásnak-sorozat bűbájos lapozóit is: Mia nem álmos, Mása és az eső, Tóbiás éhes. Érdekelhet még: Kollár Borbála: Alkoss szabadon! – Kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak

A Rezida család kalandjai

 

Szerzők: Kampós Csaba, S. Németh József

Kiadó: Tihany Tourist Kft. (2020)

ISBN: 978-615-005-708-8

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A háromgyerekes Rezeda család tagjai egy lakóautóval járják be Magyarországot. Ezúttal hazánk egyik legszebb vidékén, a Balaton-felvidéken túráznak, és felfedezik az ismert és kevésbé ismert helyeket egyaránt. Megfordulnak a nagyvázsonyi és a szigligeti várban, a tapolcai tavasbarlangban, Tihanyban, és még sok csodaszép tájon. Az izgalmas kalandok mellett, az ifjú olvasók rengeteg érdekes információt megtudhatnak a Balaton-felvidékről.

Hasonló tartalmakat találsz a legjobb családi utazós gyerekkönyvekről szóló írásunkban is.

Jóság néni csokija

 

Szerző: Lackfi János

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Kiadó: Kálvin Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-558-435-2

Korosztály: 6-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan segíthetnék annak, aki nem akarja, hogy segítsek neki? Ha valaki nem hűséges hozzám, nekem akkor is hűségesnek kell lennem? Miért van az, hogy egy tök jó játékra ennyit kell várni? Hogyan legyek jóban azzal, aki rosszban van velem? Hű, de nehéz kérdések ezek! Még a felnőttek is más-más választ adnak ezekre, nemhogy egy gyerek… Nyolc kis történetben hallgathatunk bele fiatal hősünk gondolataiba, ismerkedhetünk meg mindennapjaival, családi és iskolai örömeivel, bánataival. Szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség – nemes emberi tulajdonságok, egyben a Lélek gyümölcsei is. Hősünk gondolatait olvasva, kérdéseit megválaszolva lépésről lépésre közeledünk a Szeretet titkához.

Mimi az iskolában

 

Szerző: Tamás Zsuzsa

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-046-7

Korosztály: 6-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismered Kicsi Mimit? Netán együtt jártatok óvodába? Vagy most találkoztok először? A már nem is olyan kicsi Mimi megkezdi az iskolát! Tarts vele az első osztályba! Fedezzétek fel együtt, miben különbözik az iskola az óvodától! Mimi legújabb meséiből megtudhatod, mi az a titkos lesszabály, milyen egy szemvizsgálat, és hogyan lesz ajándék egy “ledolgozós” nap. Érdekel, hogy Mimi focizni vagy rajzolni jár délután? És az, hogy mivel lehet szerepelni a Ki mit tud?-on? És tényleg: ki mit tud? Számtalan kérdés, amivel egy iskolásnak szembe kell néznie. Tamás Zsuzsa a Kicsi Mimi-sorozatban megszokott érzékenységgel mesél iskolásokat érintő témákról.

A Kicsi Mimi-sorozatból ajánljuk továbbá a Kicsi Mimi iskolás lesz című mesekönyvet is. A sorozatban (óvodásoknak) továbbá megjelent: Kicsi Mimi és a Kökény ovi, Kicsi Mimi nagytesó lesz, Kicsi Mimi barátai, Kicsi Mimi, pici Bori, Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep, Kicsi Mimi karácsonya. A Kicsi Mimi-sorozatról bővebben is olvashatsz a legjobb ovis mesesorozatokról szóló írásunkban. Ajánljuk továbbá a legjobb óvodára- és iskolára felkészítő mesekönyvekről, valamint a legújabb óvodás foglalkoztatók iskolakezdéshez című írásunkat is.

Olvass velem! Pónik

 

Szerzők: Karen Christine Angermayer; Julia Ginsbach

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-786-6

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mia nem szeret Marietta néninél lenni, mert ott mindenre vigyázni kell. Inkább lemegy a hátsó udvarba, ahol nagy meglepetésére egy óriási indiánsátort talál, ráadásul a kerítés másik oldaláról nyerítést hall… Kezdődhet a kaland! A második mesében Klárának és a barátnőinek minden gondolata a pónik körül forog, meg persze azokon a tennivalókon, amik hozzájuk tartoznak: etetés, csutakolás, az istálló takarítása. De mi ez a furcsa zaj éjszaka az istállóban? Elindulnak, hogy kiderítsék. Izgalmasnak ígérkezik a harmadik történet főhősének, Szonjának a napja is – most lesz az első lovaglóórája. Eleinte jól tartja magát a nyeregben, de aztán valahogy minden félrecsúszik…

Böngészd át a kezdő olvasóknak szóló írásunkat is, vagy a nyári gyakorlókról szóló összeállításunkat!

Ludmilla újabb esetei

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Orbán Orsolya

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-638-8

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismeritek Ludmillát? Hivatásos problémamegoldó a Sárgarigó utcából. És Dömét? Ő a titkára (akarom mondani, a barátja). Nagyon sok sikeres esetük volt már (emlékeztek az eltűnt beóra, Pali bácsi virágos kalapácsára, vagy Gézára, aki szerelmes lett?). De problémák mindig vannak, nincs megállás: itt van például egy apuka, Timót, aki álló nap csak telefonozik meg számítógépezik. Vagy Szépreményű Alexandra, a mindig lámpa­lázas színésznő. Vagy Géza (már megint!), akinek ebédmeghívása van barátnője szüleihez. Mihez kezdjen? Még szerencse, hogy itt van Ludmilla, aki megoldja! Kertész Erzsi sziporkázó humorú meséit Orbán ­Orsolya rajzaival kínáljuk a kisiskolásoknak – akár egyedüli olvasásra is.

Kertész Erzsi történetének első része Ludmilla megoldja címmel jelent meg.

Mágikus állatok iskolája – Végre vakáció! 4. – Helén és Karajan

 

Szerző: Margit Auer

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-621-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A mágikus állatok iskolájában mindig történik valami! De vajon milyen kalandokat hoz a vakáció, amikor a Winterstein iskola kapuja zárva van? Helén Párizsba repül Karajannal. A divat fővárosában rengeteg kalandot élnek át, bejárják a várost, sőt a kandúr számára emlékezetes helyekre is eljutnak. Közben kiderül, milyen sötét titkokat rejtenek a divatbemutatók csillogó kulisszái, és hogy a modellkedésnél léteznek fontosabb dolgok is.

Érdekelhet még Harry Potter – Utazás a mágia történetében, valamint Harry Potter Mézesfalás – Finomságok illatos könyve című kötetek is.

Szeleburdi család

 

Szerző:  Bálint Ágnes

Illusztrátor: Ritter Ottó

Kiadó: Móra Kiadó (2020)

ISBN: 9789634865261

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta” – így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a “derülünk” szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse. Laci hűségesen beszámol a kis lakásban élő háromgyermekes Faragó család eseménydús hétköznapjairól, és közben maga is sokat tesz azért, hogy ezek a hétköznapok minél mozgalmasabbak legyenek. Az olvasó – akinek szerencsére nem kell öregkoráig várnia, hogy Laci naplóján jót derüljön – biztosan a szívébe zárja ezt a vidám, szeleburdi családot, amely kissé zsúfolt lakásába örömmel fogad be minden új jövevényt, legyen az aranyhörcsög, cincér vagy lopótök.
A kötet a szerző saját rajzaival jelenik meg, a borítót Ritter Ottó tervezte.

Régiségek Homoród mentén

 

Szerző: Kozma Mária

Illusztrátor: Fazekas Ildikó

Kiadó: Gutenberg Books (2020)

ISBN: 978-606-900-114-1

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Régiségek Homoród mentén Kozma Mária nagy sikerű Történelmi regék-sorozatának harmadik kötete (1. Régiségek Csíkországból; 2. Régiségek Gyergyóból). A sorozat azért jelentős és különleges a maga nemében, mert nemcsak őseink szellemi értékeit, meséit, hiedelemvilágát hozza vissza a múlt távolából, hanem fényt derít valamikori mindennapjaikra, életmódjukra, gondolkodásukra is. A szerző a történetek “hátterét” történelmi hűséggel dokumentálja, beleértve a nemegyszer archaizáló beszédmodort, tájszavak használatát, amelyeknek jelentését jegyzetben oldja fel. Figyelemre méltó, hogy a Homoród mente a régi egységes tájegységként jelenik meg, így része ennek pl. Kőhalom is, ami ma kissé a Székelyföld perifériájára került azzal, hogy Brassó megyéhez tartozik. Az újragondolt és a szerző képzeletével gazdagított történetekből sugárzik a szerző Székelyföld iránt érzett mélységes tisztelete és szeretete, ami biztosan megérinti az olvasót.

Itt a helyed!

 

Szerzők: James Jones, Naomi Jones

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-626-9

Korosztály: 6-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Háromszög nem találja a helyét azok közt, akik mások, mint ő. Végül rájön, hogy egy csomó mókából kimarad, ha csak a hozzá hasonlókkal barátkozik. Nem baj, ha más vagy, itt mindenkinek van helye! Háromszöggel valami nem kerek, és olyan kis elveszett a négyzeten. Elindul, hogy felkutassa a hozzá hasonlókat! Meg is találja a többi háromszöget, de még mindig nem áll össze a kép. Ha megtalálja, meg is állja a helyét?

Állat születik

 

Szerzők: Katy Kimbell, Li Söderberg

Kiadó: Cser Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-278-606-3

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ahogy a családokban kisbabák születnek, úgy az állatvilágban állatbébik. A könyvben arról olvashatunk, miként jönnek világra az állatok utódai, és hogyan gondozzák a szülők kicsinyeiket. Találkozhatunk többek között a tigrissel és az orrszarvúval, az elefánttal és a császárpingvinnel, a denevérrel és a törpe selyemmajommal. A medvemama egész télen alszik, nem eszik, nem iszik, a kis bocs mégis növekszik a hasában; az elefántbébi 100 kg-ot nyom, amikor megszületik, és naponta 12 liter tejet iszik; a pingvinmama a fagyos hóra rakja le a tojását, amit aztán a pingvinszülők a lábukon egyensúlyozva védenek a széltől és a hidegtől, amíg a kis pingvinbébi kikel. Azt is megtudjuk, hogyan nevelik az állatmamák és -papák a kicsinyeiket, amíg azok önállóak lesznek. Ez a kicsiknek és nagyoknak szóló ismeretterjesztő könyv tele van szórakoztató és izgalmas információkkal mindazoknak, akik többet szeretnének tudni arról, hogy jön létre új élet az állatvilágban.

20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

 

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-809-2

Korosztály: 6-12

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kötetben húsz rendkívüli ember története található, olyan zseniális személyiségeké, akik ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták a világot. Ám ők is voltak gyerekek, mint mindenki más: hosszú órákat töltöttek játékkal és álmodozással, néha kaptak rossz osztályzatokat is az iskolában, és számtalan egyéb akadállyal kellett megbirkózniuk. Sikerük és kimagasló eredményeik titka: sosem adták fel, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket. A történeteik elolvasása után biztosan te is felfedezed magadban azt a “szupererőt”, ami a születésedtől fogva ott rejtőzik benned: a csodálatos elmédet!

További inspiráló történeteket olvashatsz Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, illetve  A lány, aki csillagász lett című, valamint Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene című gyerekkönyvekből. Érdekelhet továbbá Elene Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak című kötete is.

Nyomozz, mint Sherlock Holmes

 

Szerző: Dr. Gareth Moore

Kiadó: Ventus Libro (2020)

ISBN: 9786155755736

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Segíts Sherlock Holmesnak, a világ valaha kitalált legnagyobb detektívjének, és a társának, doktor Watsonnak! Legyél te is szuper nyomozó, aki pengeéles logikával megoldja a könyv több mint 35 esetét

Ajánljuk továbbá Tom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz, valamint Helen Friel – Ian Friel: Titkok szigete – Kalandjáték zseniális fejtörőkkel  című nyomozós gyerekkönyveket is.

Folytasd a böngészést a nyár eleji kisiskolás újdonságokkal! A 6-12 éveseknek válogathatsz továbbá ebben  és ebben az összeállításunkban is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató