Jen Green: A fák varázslatos világa

A fák sokkalta varázslatosabb lények, mint ahogy valaha is képzelted. Gondoltad volna, hogy föld alatti üzeneteket küldenek egymásnak, gondoskodnak a családtagjaikról, sőt megvédik magukat az ellenségeikkel szemben is? Pedig ez még közel sem minden. Jen Green bámulatos ismeretterjesztő kötete számtalan elképesztő tényt és izgalmas érdekességet tartogat a zöld óriásokról. Egy könyv, ami után egészen biztosan máshogy nézel majd te is a fákra. Barangold be a bolygót, és fedezd fel ezeknek a csodálatos élőlényeknek a titkait! A fák varázslatos világa – ismerd meg a kötetet közelebbről is!

A fák varázslatos világa

 

Szerző: Jen Green

Illusztrátor: Claire McElfatrick

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-918-1

Korosztály: 6-12

 

 

Érdekes, izgalmas, szemléletes és olvasmányos. Jeff Green ismeretterjesztő albuma minden oldalon tartogat valami izgalmas tényt és információt. A könyvben hosszan böngészhető és látványos rajzok, könnyen átlátható infografikák, világos tények és összefüggések várják a gyerekeket, akik a kötet végére nemcsak a fák, de a természet csodálói és tisztelői is lehetnek.

A fa törzzsel rendelkező, hatalmas növény, amely fölénk magasodik. Példányai állhatnak egyedül a kertben vagy csoportosan, sűrű erdőkben.

Amint felcsapjuk a könyvet, egy látványos világtérkép tárul elénk, amellyel könnyedén átböngészhetjük, hogy merre, melyik erdőtípus az uralkodó. Nyomon követhetjük a kanadai juhar, vagy Ausztrália eukaliptuszait, a mérsékelt égöv lombhullatóit és tűlevelűit, ahogy bolygónk legmagasabb fáinak, a mamutfenyőknek az élőhelyeit is. Mit gondolsz, a Föld szárazföldi területének hány százalékát borítják fák? Na és hogyan csoportosíthatjuk őket a lombkoronáik alapján? Van gömb, ovális, kiszélesedő, szétterülő, csüngő, pálma, magas-vékony, na meg kúp alakú fa is. Tudsz mindegyikre mondani egy-egy példát?

Levelek, ágak, törzs és gyökerek. Bárhol is nőnek, bármerre élnek, ezekből a részekből épülnek fel a fák, ezt biztosan te is jól tudod. Ahány fa, annyiféle levél és színpompás kavalkád. A levelek fénygyűjtők, a levelek vízpumpák, a levelek változatosak és szépek.

A fák nem tudnak helyet változtatni, de a levelek képesek nagyon lassan a Nap felé fordulni.

De a gyökerek legalább ennyire különlegesek. Sokszor nagyobbak és terebélyesebbek, mint maga a lombkorona. A gyökerek kiváló vízkeresők (ráadásul képesek a talajból akár több száz litert is felszívni), ugyanakkor elkerülik a szennyeződéseket. Erősek, hiszen a fák gyökereikkel kapaszkodnak, ellenállóak, megtartják a fát a környezeti viszontagságok ellenére is, és olyan szívósak, hogy utat törnek akár a legkeményebb talajban is. 

Ahhoz, hogy az erdő egészséges maradhasson, időről időre új fáknak kell születniük. Ezért van viráguk, termésük és magjuk.

A kötet újabb fejezetében a tavaszi virágzás csodájával is megismerkedhetnek a gyerekek. A könyv kitér a virágpor, a színpompás szirmok, és a méhek szerepére is. Bemutatja a magok és gyümölcsök fejlődését, és hogy hogyan, milyen trükkökkel gondoskodnak az utódlásukról a fák. Egyesek szelek szárnyán (juharok és kőrisek), mások vízi úton (kókuszpálma), megint mások ilyen-olyan állati segítséggel szórják el magjaikat, hogy aztán abból az apró valamiből csemete, majd óriási fa szökkenjen és álljon ott peckesen akár több száz évig is.

A fák titokzatos élőlények 

A fák csendes óriások. Látjuk, ahogy szilárdan feszítenek, évről évre lassan, de biztosan növekednek, évszakról évszakra lombkoronát váltanak, virágot bontanak, termést hoznak, levelet hullatnak… De ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a felszín alatt ezernyi csoda történik még. Nemrég fedezték fel ugyanis, hogy a fák összetartanak…

Barátkoznak egymással, és támogatják a másikat. A fák gondoskodnak szomszédaikról, az anyafa pedig nemcsak csemetéit, hanem az idősebb családtagokat is támogatja.

Tapintanak, érzik a szagokat, az ízeket, érzékelik a hideget és a meleget, sőt akár az idő múlását is. Gondolkodnak, megérzik a veszélyt, sőt a fájdalmat is… A látvány segítségével szólnak a rovarokhoz, de ha megszomjaztak, kiáltanak is! Izgalmas, ugye? Mit gondolsz, hogyan és miért tesznek ilyet? A fák segítenek, ha a társuk bajban van. Együttműködnek és gondoskodnak egymásról, vizet és tápanyagot juttatnak beteg vagy sérült társuknak. Segítik a csemetéket, de gondoskodnak az idősekről is: még a kivágott fatuskó is tovább él, mert társai a gyökereken keresztül táplálják, ha ő lombkorona híján képtelen tápanyagot előállítani. A fákat ugyanakkor védtelennek is látod, ugye? Pedig ez sem teljesen igaz. Gondoltad volna, hogy valóságos védelmi rendszerük is van? De vajon hogyan védekeznek a különböző károkozók ellen? Hogyan hívnak segítséget, és kihez vagy mihez fordulnak, ha bajba jutottak? Hogyan figyelmeztetik egymást, és hogyan fognak össze, ha valami megtámadja őket?

Otthont adó fa

A fák szívós túlélők, a rideg északtól a forró égövig, a kitett hegyoldaltól a nyüzsgő városokig, szinte bárhol megélnek. Élnek és élőhelyet adnak másoknak. Számtalan fajnak, emlősöknek, madaraknak, rovaroknak biztosítanak életteret, a lombkoronától egészen a gyökerekig. De vajon melyek ezek? Milyen élőlények találhatók a trópusi-, a tajga-, a mangrove- vagy a mérsékelt égövi őserdőkben?

Fa-legek

A fák a bolygó legnagyobb, legnehezebb és legidősebb élőlényei. Legmagasabb, legnagyobb, legszélesebb, legidősebb, legnehezebb… Nos, ismered a legizgibb fa-legeket? De a fák a túlélés bajnokai is, egyes példányok szeretik a vizet, míg mások a legnagyobb szárazságot is elviselik. Ha kell nagyra, ha kell apróra nőnek, dacolnak a hőséggel, hideggel, árvízzel, szárazsággal, sőt egyesek a tűzzel is. Te is kezded már érteni, hogy milyen csodálatosak, ugye?

Fa és ember

A könyv utolsó része a fák és az ember kapcsolatáról szól. Elmeséli, hogy amellett, hogy számtalan élőlénynek adnak otthont és élelmet, milyen nélkülözhetetlenek az emberek, és bolygónk jövője számára is. Bemutatja, mi mindent adnak nekünk, a friss gyümölcsöktől, gyógyszereken át a kedvenc ételeinkig. Hogyan nyerünk bútort, papírt, gumit, vagy akár parfümöt belőlük. Milyen szerepük van a klíma, az időjárás és a légtisztítás szempontjából, és hogy mindezek ellenére miért vannak mégis veszélyben csendes barátaink. A szerző rámutat arra is, mit tehetünk értük akár mi magunk is. A fák varázslatos világa – érdekes, hasznos, informatív. Egy könyv, ami után biztosan nem nézel a fákra ugyanúgy. A kötet pazar illusztrációját Claire McElfatrick készítette – nézd meg a videón közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudtad, hogy a fák föld alatti üzeneteket küldenek egymásnak, gondoskodnak a családtagjaikról, és megvédik magukat az ellenségeikkel szemben?
Kalandos sétánk során fedezzük fel közösen, mi mindenre képesek ezek a titokzatos, fáradhatatlan élőlények!

Ajánljuk továbbá Charlotte Milner – A méhek világa valamint A vizek világa című ismeretterjesztő köteteket.

Olvasd el a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről, valamint a zöld újdonságokról szóló összeállításunkat s! Ajánljuk továbbá Piotr Socha: Méhek című lélegzetelállító képes albumát, valamint aFedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot. Ismerd meg Az állatvilág utazói és az Állatvilág zenészei című képeskönyveket is! 

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.