Igaz Dóra: Kata és a balett

A balett csak a kényeskedős, tündibündi kislányoknak való. Tütük, rózsaszín, passzos ruhák, makulátlan kontyok, fúj! Egy belevaló, izgága, hajakócos lánynak, aki az oviban is egy fiúval érti meg magát a legjobban, aki mindennél jobban imádja a kalandos-mókás játékokat – sárkánnyal, manókkal, óriásokkal – nos egyértelmű, hogy neki egyáltalán nem való. Vagy mégis? Kata és a balett – íme az összefoglaló.

Kata és a balett

 

Szerző: Igaz Dóra

Illusztrátor: Endrődi Kata

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-541-1

Korosztály: 3-6

 

 

UNALMAS. Aznap Kata nagyon, de nagyon unatkozott, semmihez sem volt kedve, és valahogy nem jött össze semmi sem. Az sem segített, hogy apa és anya sem ért rá foglalkozni vele. Esetleg áthívhatná játszani a szomszéd kislányt – vetették fel mentőövként a szülei. Na, ez már tetszett! De Blanka sajnos nem ért rá. Balettórára kellett mennie. Hah, balett! Hát lehet valami ennél UNALMASABB, de most tényleg? Hát nincs mit tenni, ma minden összefogott ellene? Kata rosszkedve másnapra enyhült, az oviban sem volt semmihez sem kedve. Egészen a délutáni alvásig, amikor ugyanis kiderült, hogy Balázs teljesen megérti, és pontosan tudja, hogy mire gondol, amikor azt mondja, hogy minden, de minden – az ovis alvás, a fogmosás, az, ha nincs kivel játszani, ha várni kell a buszra, vagy ha a villamosra…, de legesleginkább az a szörnyű balett – annyira, de annyira UNALMAS. Mindjárt jobb az ember kedve, ha rokonlélekre talál, nem igaz? A nap további része most már egészen jól alakult. Az óvónéni szuper sárkányos-manós-tündéres-hősös-paripás mesét mondott nekik, amit tovább lehetett szőni elalvás előtt, és eljátszani alvás után.

Ráadásul, amikor hazaért, végre átjött hozzá a szomszéd kislány is. Na, ez már nem volt UNALMAS. Kiderült, hogy Blankával nagyon jól lehetett játszani, pont olyan viccesen, mint Balázzsal az oviban. Nagyszerűen utánozta a törpét, az óriást, a paripát… ráadásul még galoppozni is tudott! Micsoda nagyszerű móka, és megtanította rá Katát is! A két kislány immár együtt trappolt kacarászva körbe-körbe a lakásban. Másnap az oviban megtanította rá Balázst is, délután pedig újra folytatódott a közös játék Blankával. Együtt szőtték tovább a mesebeli történetet… tündérekkel, sárkányokkal… micsoda jó móka, micsoda szuper nap a mai is!

De ajjaj, épp amikor a cammogó medve a lehető legviccesebb módon tündérkirálynővé változott, Blanka anyukája bekopogott, hogy balettórára kell indulniuk. Kata jókedve egy csapásra elpárolgott. Már megint az az UNALMAS balett, u-tááá-lom! Ráadásul úgy alakult, hogy ezúttal velük is kellett tartania. Kata dúlt-fúlt, egész úton durcáskodott. Balett? Fúj! Rózsaszín ruhák, testhez simuló dresszek, tüllszoknyák, balettcipők? Fúj. Pörgés-forgás, kacarászás? Fúj. Ám a nagy duzzogás közepette egyszer csak odalépett hozzá egy nagyon kedves néni. Kócos hajjal (pont mint az övé), nadrágban (ahogyan ő is szeret), ráadásul zöldben, nem is rózsaszínben. Kata legnagyobb megdöbbenésére ez a kedves valaki, Blanka balett-tanárnője volt.

Szia – mondta. – Láttalak bejönni. És rögtön arra gondoltam, hogy segíthetnél nekem.

Na de mégis miben? Vajon a kíváncsiság legyőzi Kata rosszkedvét, és megnézi, milyen is egy balettóra? Tényleg olyan ciki és UNALMAS, mint gondolta? Na jó, de mit kezdhet a balettal egy ilyen kócos hajú, nadrágos, vadóc óvodás? Na és mit szól majd mindehhez Balázs?

Igaz Dóra kedves ovis története egy kislány balettal való megismerkedéséről szól, amit annak ellenére, hogy nem is ismert, teljesen elutasított. A könyv megmutatja, hogy ne ítéljünk el semmit sem látatlanul, nyissunk, adjunk esélyt az újnak, mert ki tudja, a végén talán abból sülhetnek ki a legjobb dolgok.

Te is tudsz balettozni! Kedvcsinálónak és ízelítőnek a könyv végén néhány alappozícióval is megismerkedhetnek a leendő kis táncosok. Kata és a balett történetét nagyszerűen adják vissza Endrődi Kata bűbájos rajzai – nézd meg a videónkban közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem minden kislány szereti, ha tökéletes a haja és csinos a ruhája – például Kata sem. Éppen ezért a balettért sincs oda, ellentétben a barátnőjével, aki viszont még a közös játékidőt is szívesen feláldozza ezért a szenvedélyért. Vajon mit lát benne? Tarts te is Katával, és ismerd meg a balettművészetet – talán még az is kiderül, hogy nem csak a lányos lányoknak való!

A szerzőtől ajánljuk még: Holnapra kutya bajod!, Most én olvasok! – Tiki otthonra talál

Ajánljuk továbbá Salinger Balázs: Tábori jógakaland című mesekönyvét is. Érdekelhet még Anna Sarve: Bolondos hercegnők könyve is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

83%

Kedves, vidám ovis történet, bűbájos illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató