Acsai Roland: Tili és Tiló

Acsai Roland legújabb meseregénye megint egy olyan mesekönyv. Tudod, az a képzelet szárnyán lebegős, humorral átitatott, elvarázsolós fajta. Amikor egy furcsa, mégis oly ismerős világba csöppensz, felteszed a kezeidet, hátradőlsz és boldogan elmerülsz benne. Ebben a történetben a lány medveháton poroszkál (mi sem természetesebb!), a királyfi hóparipán masíroz, a fiú papírrepülőn száll alá. Itt a töltőállomáson benzin helyett méz folyik (naná!), megeshet, hogy fejjel lefelé nőnek a fák (meg hát!), a kék tengerben sellőfiú lubickol, a cirkuszban pedig szárazföldi polip parádézik, akinek jó barátja egy virágfejű oroszlán. Tili és Tiló (na meg a többiek), velünk tartasz?

Tili és Tiló

 

Szerző: Acsai Roland

Illusztrátor: Moldován Mária

Kiadó: Koinónia Kiadó (2019)

ISBN: 978-973-165-231-3

Korosztály: 4-8

 

 

Egy kietlen, holdbéli tájon járunk. Amerre csak a szem ellát, hó borít mindent. Nicsak, jön valaki! Egy nevesincs lány vándorol egy medve hátán ülve. Ródli és a lány itt, a senki földjén találkoznak Szimorral, a kisegérrel, aki szerelmét, a bájos ugróegeret (méret nem számít!), Szaharint kutatja mindenfelé. Az egér vadiúj barátjának egy sosem hallott, mégis oly ismerős nevet ajándékozott: Tili! Mostantól Tili a lány neve! Az utat immár hárman folytatták tovább. Ródli hátán Tili, Tili zsebében Szimor, zsákjában pedig egy rejtélyes tojás lapult. Napokig vándoroltak így.

Szimor (…) az alvást választotta. Álmában élelemmel teli kamrákat látott és meleg padlásokat, ahol poros porcelánbabák teáztak az örökké tartó vasárnap délután.

Aztán egyszer, közel a kimerültség és éhhalál határán – habár se út, se autó semerre – ott, a semmi közepén, egy töltőállomáshoz értek. Hiszen ez méz! – mordult fel Ródli. Mindjárt fel is tankolta magát uszkve 20 literrel, majd elégedetten téli álomba szenderült, és mit sem sejtve hortyogott tavaszig a kút lábánál.

Mindeközben Tili és Szimor a benzinkutas csapdájába került. A lány álomba merült egy mérgezett csokitól, az egér pedig egy befőttesüveg mélyéről próbálta az önjelölt Kupidót jobb belátásra bírni.

 Most már jöhet a hercegecske.

Dörzsölte a kezét a benzinkutas. De a hercegecske csak nem akart jönni. A királyfi nem mentette meg a lányt, és nem volt boldogan, amíg. Igaz megpróbálta, de őt nem valami kitartó fából faragták. Nos, az sem segített, hogy fehér ló helyett, fehér hófelhőn masírozott felé, ami szakadatlan szétesett, és az sem, hogy hiányzott az igazi motiváció. Mit szépítsük, visszafordult.

Amikor aztán a benzinkutas bajszán elolvadtak a jégcsapok, és a tél véget ért, Ródli ébredezni kezdett. A benzinkutas jobbnak látta, ha kereket old, Tili pedig… nos az alvó lányt elvileg ugye csak a kedvese csókja ébreszthetné fel… De mit gondolsz, lehet ilyen esetben más megoldás is? Megtörheti bármi is a mérgezett csoki átkát? Mindent nem árulok el, legyen elég annyi, hogy néhány oldallal később a kis kompánia ismét úton volt, és nem is sejtették, hogy az igazi nagy kalandok még csak ezek után várnak rájuk! Nem sokkal később már egy áradástól megduzzadt hömpölygő folyóval néztek szembe…

Szürkén és sebesen hömpölygött, különféle dolgokat sodort. Elúszott előttük egy ágy, amin egy idős néni aludt. Talán észre sem vette, amikor kisodorta a szobából a víz. Az ágyat egy mézeskalácsház követte, a tetején fekete macska nyávogott. A mézeskalácsház után egy torony imbolygott el, mint egy hatalmas bólya.

A hármak (na meg a tojás) nekivágtak hát a hömpölygő víznek, de egyszer csak örvénybe kerültek. Tili Szimorral a tengerig sodródott, Ródlinak pedig nyoma veszett. A vízből egy csodaszép sellőfiú mentette ki a lányt – barna haj, tengerzöld szempár, szemhéja kagyló, szája szederjes – de nem, ő sem lett Tilibe szerelmes (mi van már?!?).

Nem sokkal később egy papírrepülő landolt mellettük, amin ez állt: TILI ÉS TILÓ. Mi lehet ez? Hogy került rá a lány neve? Hamarosan kiderül. Addig is folytatták útjukat, és micsoda szerencse… rábukkantak a szomorú Ródlira is – bezárva egy ketrecbe! De sajnos baj történt, a mackó kiszabadítása közben Tili is csapdába esett! De ki ejtette foglyul őket?

A rácsok mögött törpék álltak és dörzsölték a tenyerüket. Pontosan heten voltak. Arcukat és fejüket rozsdás bilik takarták, és a szemrések mögül pislogtak rájuk. A vállukon csákányok feküdtek. Nem lehetett tudni, hogy a szerszámaik voltak-e, vagy a fegyvereik. Tili az utóbbira tippelt.

De miért tesznek ilyet a jámborságukról ismert (elvileg) csupaszív hetek? Mi köze mindehhez egy halálfejes kendős rút boszorkának? Miért üldözi őket az egyébként igenis törvénytisztelő (seprű-világítás rendben, zöldkártya rendben, károsanyag kibocsátás zéró) bibircsókos vénség? A megmentőjük ezúttal egy fiú lesz. Ő Tiló, aki varázslótanoncnak készül, de nem hiszi el, hogy valóban tud varázsolni. Aki egy óriási papírrepülővel érkezik, viszont színes lufikkal repíti el a foglyokat ketrecestől. Akinek szintén nincs múltja, ahogy Tilinek sem, és akivel a lány még sosem találkozott, mégis tudja, hogy egy különös kapocs fűzi őket össze…

Vajon merre vezet ezután az útjuk, és mi lehet Tili és Tiló igaz története? Milyen kalandok várnak még rájuk? Valaha is révbe érnek? De legfőképpen: mi bújik meg a titokzatos tojásban? Egy biztos, a könyv végére az is kiderül, mit jelent igazán szerencsésnek lenni az életben.

Acsai Roland magával ragadó meseregénye egy különleges világba repíti el a gyerekeket. A Tili és Tiló két fiatal útkeresését és egymásra találását meséli el egy igazán humoros, fordulatos és megkapó történetben, ahol a dolgok sokszor nem úgy alakulnak, ahogy azt várnánk – de mégis a legjobban alakul benne minden. A könyv álomszerű hangulatát Moldován Mária gyönyörűséges rajzai teszik még varázslatosabbá.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a történetben a herceg nem érkezik meg, hogy megmentse a fiatal lányt, hanem visszafordul és parkolóőr lesz belőle. A kis habfiú se szeret bele Tilibe, amikor kimenti. De hamarosan megérkezik egy papírrepülőn Tiló, aki titokzatos varázserővel bír, de ezt kezdetben nem akarja elhinni magáról. Közben Tili kitartóan keresi, kié lehet a tojás, melyet a történet elején talált. Annyit elárulhatunk, hogy nem egy békés madárkáé…

Ajánljuk továbbá Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb, Dér Adrienn: A kaszabmanó valamint Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak című mesekönyveket is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

100%
Nagyon jó

A Tili és Tiló egy különleges hangulatú mesekönyv, jó érzés elmerülni benne, jó érzés olvasni, jó érzés hallgatni.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató