Menő februári könyvpremierek (1. rész)

Helló február! Ismét a várható könyvpremierekből szemezgettünk, és a legmenőbb újdonságokból válogattunk egy csokorra valót. Korábbi bejegyzéseinkből kiderült, melyek voltak az év legelső ovis-, bölcsis– és kiskamasz gyerekkönyvei, most pedig újabb februári megjelenésekkel folytatjuk az összeállítást. Cikkünk kétrészes, a legkisebbeknek itt találhatsz olvasnivalót. Kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

A Károlyi-kert nyuszija

 

Szerző: Turbuly Lilla

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-734-7

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hallottatok már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban? Dzseni és Huba, a két kis osztálytárs gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de egyikük sem vihette haza. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt játszótérre jövet-menet. Az Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan tudnak egy otthon nélküli nyuszi érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester. A szívhez szóló, kedves humorral megírt történetet a szintén Aranyvackor-díjas Horváth Ildi remek illusztrációi díszítik, melyeken megelevenedik a Károlyi-park varázslatos világa.

Megjelenés: 2020. február 27. Ajánljuk továbbá Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni című meseregényét is.

Barátom, a fa – SzóKiMondóka Ökomesék 2.

 

Szerző: Miller-Ferjentsik Viola

Kiadó: TreeFa World Productions (2019)

ISBN: 9786155671135

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

SzóKiMondó Ökomesék sorozatunkat egy nagyon fontos témával folytatjuk, a második rész a fákról szól. A fák nagyon sokféleképpen segítenek minket és rájuk támaszkodhatunk a klímaváltozás megfékezésében is. A mesékben újra találkozhatunk Mónával és Marcival, akiket a SzóKiMondóka játékcsomagokba került Lackfi János mesékből, és a Testrészek mesesoro­zatból ismerhetünk. Móna kedvenc fáját kivágják a játszótéren, de ő nem hagyja annyiban a dolgot. Móna érdekérvényesítő képessége sok felnőttnek is jó példát ad, a mai gyerekeket pedig már nem is lehet máshogy nevelni, mint, hogy kiálljanak saját érdekeikért. A sorozat szükségességét az indokolja, hogy ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, azzal veszélyeztetjük gyermekeink jövőjét. A mesesorozat játékosan és mesébe ágyazva mondja el, hogy mit tegyünk mindennapi éle­tünkben annak érdekében, hogy a Föld erőforrásait megőrizzük. A kötetben található 12 képes szókártya, amelyekkel önálló játékra is lehe­tőség nyílik, de a könyvvel együtt is használhatjátok őket. A könyv a közös olvasásra, szavakkal való játékra készült és alkalmas mind a beszédfej­lesztésre, az olvasóvá nevelésre, és a környezeti ismeretek gyarapításá­ra. Jó szórakozást!

Megjelenés: 2020. február 7. SzóKiMondóka-sorozatról és az SzóKiMondó Ökomesék első részéről, a Nulla Hulladékról ebben a bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

Merre jártok, kuflik?

 

Szerző, iIllusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-512-1

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fityirc egy zebrapinty árnyékában hever, mint egy sziesztázó kavicskukac, és azon gondolkozik, vajon van-e valami, amit a kuflik sosem csináltak még az elhagyatott réten. Hiszen volt már bújócska, bolhapóló, hajócsata, jelmezbál… annyi minden! Mi újat lehetne kitalálni? Ez az! Mi lenne, ha megpróbálnának eltévedni? Olyan még sosem volt. Fityirc és Valér el is indul, hogy eltévedjen, de valahogy mindig a kupacnál kötnek ki… Na és játszottatok-e már valaha zsunyért vagy kopollánt? Ha még nem, tartsatok a kuflikkal, és segítsetek nekik jelentést találni a jelentés nélküli szavakhoz!

Megjelenés: 2020. február 26., A kufik-sorozat bekerült a legjobb ovis mesekönyvsorozatok közé. A linkre kattintva kiderül miért, és melyik mesekönyvek kerültek még a toplistába! Kedvcsinálónak olvasd el a A kuflik és a szélposta, a Kuflik a föld alatt,  A kuflik és a pofavágóverseny, valamint A kuflik és a máshogyoszkóp című kötetekről írt ajánlónkat!

Nagy boldogság kis patkókon – Molli minipóni

 

Szerző: Andrea Schüzte

Kiadó: Studium Plusz (2020)

ISBN: 978-615-578-154-4

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Hannsen gazda tanyáján töltött kéthetes vakáció után Csodamezei Tündi egyetlen dologban biztos: Molli minipóni és ő örökre összetartoznak. A kislány szülei azonban nem így vélekednek erről; sajnálatos módon nem szeretnék hazahozni magukkal az állatot… Tündinek ki kell hát találnia valamit – még szerencse, hogy amit a fejébe vesz, azt mindig meg is valósítja! A terv egyszerű: testvéreivel addig győzködi Aput, amíg el nem hangzik a várva várt mondat: “Megkapod a minipónit… ha tíz boszorkány táncol át a kerten!”. Juhúúú, ez már félsiker! Már csak azt kell kitalálni, honnan kerítsenek boszorkányokat…

Megjelenés: 2020. február 17. Ajánljuk továbbá M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűjecímű mesekönyvet is.

Mesék a méz utcából – Mézes cukrászda

 

Szerző: Szentendrei Judit

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-516-9

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vajon van annál rémesebb helyzet, mint amikor négy olyan embernek kell
együtt élnie, akikben látszólag semmi közös nincs? Például Karolának, aki túl fiatal ahhoz, hogy egy poros kis faluban hervadozzon, Valérnak, aki tornatermet csinálna a szobákból, Katalin anyónak, akit jobb nem megzavarni a délutáni szunyóka közben, és
Paulának, akinek… nos, neki minden mindegy. Mihez kezd ez a négy egészen különböző ember? Vajon az őrületbe kergetik egymást, vagy békésen meghíznak Katalin anyó finom süteményeitől? Vagy mégis sikerül valamit kitalálniuk közösen? Tartsunk velük a nagy veszekedésekben és a nagy kibékülésekben, és még néhány szuper sütirecepttel is gazdagabbak leszünk közben!

Érdekelhet még Bíró Zsófia: A macska mondja meg! Mit egyél és mit ne című meseregénye. Kis kuktáknak ajánljuk továbbá a legjobb gasztro gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat.

Megjelenés: 2020. február 20.

A szuper jó fej mai lányok kreatív kézikönyve – Elfoglaltság – infók, tippek – játék, kihívás

 

Kiadó: Geopen Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-516-019-8

Korosztály: 12-16

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy könyv telis-teli ötletekkel és feladatokkal, hogy kreatív, önálló és magabiztos lánnyá válj: kreatív, szabadidős programok , női példaképek portréi , szépségápolási tippek , játékötletek és receptek , izgalmas kihívások , tanácsok: hogyan lehetsz top csaj, a barátnőid és a családod körében.

Megjelenés: 2020. február 14. Böngészd át lányos könyvpremierekről szóló írásunkat is!

Szofi és Szivárvány – Unkornis Akadémia 1.

 

Szerzők: Julie Sykes, Lucy Truman

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 9789634376217

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az Unikornis Akadémia varázslatos hely, ahol az évnyitón minden diák saját unikornist kap. Együtt az Unikornis-sziget védelmezőivé válnak. Szofi alig várja, hogy elkezdje a tanévet az akadémián. Biztos benne, hogy Szivárvánnyal, a csodálatos egyszarvújával rengeteg kalandban lesz része. Amikor a Csillám-tó vize zavarossá válik, és egymást érik a balesetek az iskolában, Szofi és barátai a rejtély nyomába erednek. Bátornak kell lenniük, mert kísérteties, sötét erdőn át vezet az út, és egy titokzatos, fekete köpenyes alak is felbukkan…

Megjelenés: 2020. február 14.. Ajánljuk továbbá a legjobb unikornisos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is!

Hóhercegnők 1. – A havasi sólyom titka

 

Szerző: Astrid Foss

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-720-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gonosz Árnyboszorkány le akarja lopni a Nyughatatlan Fényeket az égboltról, és csakis a három hercegnő, Hanna, Ida és Magda akadályozhatja meg, hogy sötétségbe borítsa a világot… Az első kalandjuk során a lányok kilopóznak a kastélyból az éjszaka közepén, és útnak indulnak a havas erdőbe. Vajon megtalálják a rózsaszín Nyughatatlan Fényt, még mielőtt az Árnyboszorkány ráteszi a kezét?

Megjelenés: 2020. február 10., a sorozatban újdonság még: Hercegnők 2. – A kristályrózsa. Érdekelhet még: Anna Sarve: Bolondos hercegnők könyve

5 perces húsvéti történetek

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-668-2

Korosztály: 6-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a tavasz! Indulj húsvéti kalandra kedvenc mesehőseiddel! Ezek a könnyed történetek bármikor képesek elrepíteni téged a mesék birodalmába – akár öt perc alatt!

Megjelenés: 2020. február 14. Ajánljuk továbbá a legjobb nyuszis gyerekkönyvekről szóló bejegyzésünket is.

Amikor a jó nem elég jó

 

Szerző: Thomas S. Greenspon

Kiadó: Harmat Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-288-514-8

Korosztály: 12-16

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Önsegítő könyv 9-13 gyerekeknek, segít a maximalizmus megértésében és leküzdésében, önállóan is használhatják, de a szülők is sokat tanulhatnak belőle. A könyv illusztrációkkal, gyakorlatokkal és felnőtteknek szóló jegyzetekkel tarkított. Nem szívesen próbálsz ki új dolgokat, mert attól tartasz, hogy nem sikerül? Félsz megszólalni mások előtt, nehogy valami butaságot mondj? Kiborít, ha kritizálnak? Néha mindenki elbizonytalanodik magában. Ha ez gyakran előfordul veled, ez a könyv a segítségedre lesz.

Megjelenés: 2020. február 20. Érdekelhet még: Matthew Syed: Szuper vagy! 

Matricás Laci kerítést lop

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-558-9

Korosztály: 6-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Matricás Laci végre pihenhet egy nagyot, hiszen vasárnap még a rablók sem dolgoznak. Sajnos Sárika nem hagyja békén – állandóan akar tőle valamit! Hogy nyugta legyen a minden lében kanál kislánytól, nagyon ravasz cselt eszel ki… Vajon mit keres az állatkertben egy nyugalomra vágyó rabló? A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar “olvasni tanulok”-sorozatot építünk.
A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten, melyek közül az első nagybetűs kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

Megjelenés: 2020. február 6. A Most én olvasok! sorozatban megjelent további kötetek a szerzőtől: Matricás Laci, a híres rabló, Matricás Laci és a múzeumi rablás, Matricás Laci és a csokitorta.

Folytasd a böngészést a kisebbek könyvújdonságaival, és az év első ovis-, bölcsis– és kisiskolás gyerekkönyveivel!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató