Nagy Karolin: Állati nyelvtörők iskolája

Nagy Karolin „Nem lesz ebből kalamajka, van nála egy balaljka” című könyve után az Állati nyelvtörők iskolája című verseskötettel rukkolt elő a gyerekeknek. Felnőttbarát gyerekszöveg, gyerekbarát felnőtt színezőkkel: ez vajon mi fán terem? Ismerkedj meg vele közelebbről!

Állati nyelvtörők iskolája

 

Szerző: Nagy Karolin

Illusztrátor: Juhász Endre

Kiadó: magánkiadás (2019)

ISBN: 9-786-150-069-562

Korosztály: 6-10

 

 

A szerző foglalkozását tekintve gyógypedagógus, de világ életében szeretett írni. Ő maga így vall erről:

Kiváló kreatív teret és lehetőségeket tud nyújtani ez a szakma, de mindemellett azért folyamatosan motoszkált bennem a kérdés, hogy mi lehet az az igazán egyedi dolog, amit én tudhatok nyújtani a világnak (mert hiszem azt, hogy mindenkinek van ilyenje). Aztán egyszer, sok véletlen végre összekapaszkodott az érdekemben, és leesett, hogy talán az írásaim lennének azok.

Az új kötet, az Állati nyelvtörők iskolája, műfaját tekintve – a szerző bevallása szerint – nem vers, hanem RÍMTÖRTÉNET. A ritmus tartja össze a szöveget. A humoros, lendületes karriermeséből az állatkölykök nagyra törő terveit ismerhetjük meg.

Lanyha Lajos volnék, lajhár. Na mi leszek? Tornatanár!

Nem vagyok szigorú hajcsár. Feleslegesen ne hajtsál!

Csak megfontoltan zumbázunk, lesz így is kis izomlázunk.

Megláthatja, ki hozzám jár: így is apad a lajhárháj.

Ugye, milyen kár, hogy az irodalomórák tananyagában nincsenek ilyen vicces versikék? Képzeljük csak el, hogy milyen sodró, szórakoztató magyaróra lenne, amikor a gyerekek megismernék Sárit, aki süni, de masszázsszalonra vágyik, Sanyit, aki paripa létére patikáért epedezik, Disznó Dezsőta főzőműsorok sztárját, Lanyha Lajost, a lajhár tornatanárt, vagy Gyurikát, a logopédus papagájt.

Sanyi vagyok, paripa. Az álmom egy patika.

Jöhet csúz, vagy láz, vagy nátha, segít Sanyi gyógyszertára.

Nem csoda, hogy visszhangozzák, túl a messzi földeken: paripapata kopog a kék patika köveken.

A 11 ifjú állatkölyök nagyra törő tervei mellett az utóiratban egy öreg diák levelét is elolvashatjuk, amitől aznap, már egészen biztosan nem fogunk görcsölni tovább… De ha véletlenül mégis? Sebaj, mert már tudjuk a titkot, és gyorsan behörpintünk egy kis ”hörcsög-csöppöt”! Íme Nagy Karolin verses, színezős kötete – mutatjuk az Állati nyelvtörők iskolája belapozóját! 

A verseket szeretettel ajánljuk gyerekeknek, felnőtteknek, irodalom tanároknak tanórákra. A színezőkkel együtt, egészen biztosan feldobja a napunkat, vagy az iskolai életet. Szavalóversenyre is kiváló választás! Rímtörténetre fel!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy nyelvtörőkben gazdag, ritmusos, rímelő és színezhető történet, melyben 11 ifjú állatkölyök ismerteti nagyratörő terveit, zárásként pedig egy öregdiák, a Sikerhörcsög nyílt levele tárul elénk, szeretettel ajánlva a prosperáló élet titkos receptje után sóvárgóknak. Az eredeti verzióját sok éve egy szavalóversenyre írtuk az egyik legkedvesebb barát-kolléganőmmel, Kalydy Antóniával a Vakok Iskolájában, az osztályunkba járó gyerekeknek. Aztán sokat pihent a szöveg, most pedig nemrégiben elővettem, leporoltam, felvettem még jó pár tanulót, és jelenleg így áll a helyzet.

Ajánljuk továbbá Varró Dániel: A szomjas troll és a Csütörtök, a kisördög, valamint Harcos Bálint: A boszorkánycica című verses mesekönyveket is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.