Bubenkó Andrea: Picur és Picurka – Fütty, a kismadár

Picur és Picurka, a két erdei manó, jó barátok voltak és mindenben számíthattak egymásra. Ha Picur almabefőttet főzött, vitt Picurkának is belőle, ha a manó lány meggylekvárt készített, Picurnak is tett félre egy üveggel. Ha Picur megfázott, Picurka főzött neki finom, meleg levest, ha Picurkának fájt a lába, a barátja tett rá borogatást. Ha Picur elutazott, Picurka locsolta a virágait, ha pedig Picurka volt úton, Picur vigyázott a kismadarára.

Tavasszal együtt futkároztak a zöld mezőn, hallgatták a madarak csicsergését, nyáron pancsoltak a forrásban, fára másztak, ősszel együtt gyűjtötték a faleveleket, együtt törték a diót, télen pedig együtt csúszkáltak a befagyott patak tetején és együtt kortyolták a forró, meleg teát egy kiadós erdei séta után. Egy napsütéses tavaszi napon Picurka elutazott a szomszéd erdőbe és a kismadarát, mint mindig, Picurra bízta.

– Etesd kérlek Füttyöt Picur, míg távol leszek. – adta oda kicsit aggódva a manó lány a kalitkát Picurnak.

– Ugyan, minden rendben lesz Picurka, ne aggódj, nem először vigyázok a kismadaradra. – nyugtatta Picur Picurkát.

– Tudom, de Fütty nagyon kedves nekem, nehezen hagyom itt, de tudom, gondosabb manó nincs nálad, így Füttynek biztos jó helye lesz. – nyugtatgatta magát Picurka.

– Jól van már, jól van, menj utadra. – fogta sietősre Picur.

Azzal Picurka gyorsan kiszaladt az ajtón, barátja ne lássa, hogy egy könnycsepp csordul végig az arcán. Mihelyst kilépett az ajtón, Fütty nyugtalanul repkedni kezdett a kalitkában.

– Ennél-e vagy innál-e? – csitítgatta Picur a kismadarat, de a kismadár csak nem nyugodott. – Kiengedlek egy kicsit röpködni az odúban, talán akkor megnyugszol. – azzal kinyitotta a kalitka ajtaját és a kismadár kirepült.

Picur azonban elfelejtette, hogy az odú egyik ablaka nyitva van, amit a kismadár azon nyomban észrevett és már repült is ki rajta.

– Oh, jaj mit tettem. Jót akartam és elveszítettem Picurka kismadarat. – rohant ki az ajtón, hátha vissza tudja csalogatni a madarat, de sehol sem látta már.

Egész délután sírt és nem tudta, hogy Picurkának, hogyan fogja elmesélni, hogy a kismadara elrepült. Ahogy szomorúan üldögélt az odú melletti tuskón, meghallotta Picurka hangját.

– Picur, Picur, – kiáltott messziről a manó lány – ennél nagyobb meglepetést nem is adhatnál, megtanítottad Füttynek, hogyan tud szabadon repkedni? Idefelé rászállt a vállamra és végig kísért hozzád – mondta Picurka.

Azzal Picur elmesélte Picurkának, hogy mi történt, majd jót nevettek a történteken. Fütty pedig olyan szépen trillázott eközben, mint még soha.

©Bubenkó Andrea

Olvasd el Bubenkó Andrea további meséit is: A sokat beszélő kisfiú esete a dinókkal, A kismadár reggeli dala

Ha te is írtál már mesét, és örömmel viszontlátnád a Foxbooks Mesesarok oldalán, küldd el nekünk a hello@foxbooks.hu e-mail címre! További részletek itt.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.