10+1 őszi könyvújdonság 10-14 éveseknek

Jöhetnek a legújabb könyvpremierek? Korábbi összeállításunkban a kisiskolásoknak válogattunk izgalmas olvasnivalót az őszi szünetre, most pedig bemutatjuk, hogy milyen újdonsággal rukkolnak elő a kiadók a 10-14 éveseknek! Jöhetnek a meglepikönyvek?

 

Alma Magdi – Négy évszak a vadrózsa utcában

 

Szerző: Andreas H. Schmachtl

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-702-6

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Akár ősz van, akár tavasz, nyár vagy tél: Alma Magdinak és barátainak minden nap újabb kalandokat tartogat. A bodzavirágfehér kisegér kincskereső utat és kirándulást szervez, titokban süteményversenyre készül, szellemekre vadászik. Egy napon pedig váratlan vendég érkezik hozzá… Jöhet vad őszi vihar, hullhat a hó: a lényeg, hogy Alma Magdi és barátai együtt legyenek, és vigyázzanak egymásra! Csodálatos történetek a Vadrózsa utcából

Megjelenés: 2019. október 4. Érdekelhet még Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak.

Gréta vagyok

 

Szerző: Valemtina Giannella

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-447-9

Korosztály: 10+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. “Itt mindenki Greta”. Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki. Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. “Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” – Greta Thunberg aktivista, az alternatív Nobel-díj kitüntetettje, a Nobel-békedíj jelöltje, 16 éves. A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon. Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot? Rövid fejezetekkel, naprakész adatokkal és remek illusztrációkkal ez a könyv tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad ama tíz és száz év közötti olvasóknak, akik meg akarják ismerni Greta, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. Nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, felkészülten és eltökélten, követve a Green Nation mozgalom értékeit: a tudományt, az igazságosságot és az elkötelezettséget.

Megjelenés: 2019. november 4., ajánljuk továbbá a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is!

Frank Li és a szerelem

 

Szerző: David Yoon

Kiadó: Gabó Kiadó (20199

ISBN: 978-963-406-861-7

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Frank Linek két neve van. Az amerikai neve Frank Li, a koreai Sung-Min Li. Senki sem szólítja a koreai nevén, még a szülei sem. Frank alig beszél koreaiul. Dél-Kaliforniában született és nevelkedett. A szülei mégis elvárják tőle, hogy egy kedves, koreai lány legyen a párja. Ez gond, mert Frank végre az álombarátnővel jár: Brit Meansszel. Brittel, aki éppen olyan vicces és kocka, mint ő. Brittel, aki mindenkinél jobban képes megnevettetni. Brittel, aki… fehér. Frank életében először szerelmes, és szembe kell néznie a ténnyel, hogy bár a szülei mindent feláldoztak azért, hogy őt a lehetőségek hazájában neveljék fel, a hagyományos elvárások miatt mégsem lehet hétköznapi amerikai tini. Frank kétségbeesetten szeretne Brittel lenni úgy, hogy a szülei erről ne szerezzenek tudomást, ezért egy családi baráthoz, Joy Songhoz fordul, aki hasonló problémával küzd. Kiötlenek egy tervet, így segíthetnek egymáson, és a szüleik sem lihegnek a nyakukba. Frank azt hiszi, minden gondja megoldódott, de aztán olyasmi történik, ami miatt eltűnődik, tudott-e addig bármit is a szerelemről vagy akár saját magáról. David Yoonnak ez az első regénye. Ő illusztrálta a Minden, minden című könyvet, amit felesége, Nicola Yoon írt.

Megjelenés: 2019. november 5. Ajánljuk továbbá az Abszolút Könyvek-sorozatot és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot  című ifjúsági regényt is.

A piros csizmás ló

 

Szerző: Jef Aerts

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-388-5

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Főhősünk, Szofi egy nap a piros csizmás lóval, Babérral együtt tér haza. A kislány szülei nem igazán rajonganak az ötletért, hogy az elkövetkezendő években egy almásderes, izlandi pónit kerülgessenek amúgy sem túl tágas nappalijukban. Szofi azonban mindent elkövet azért, hogy betarthassa Babér egykori gazdájának, a nemrég elhunyt Olgának tett ígéretét, miszerint bármi áron vigyázni fog négylábú barátjára, akinek korábban igen nehéz élete volt. Hogy miért került lábbeli a ló patáira, hogy mire képes a barátság és a szeretet, s hogy mit tanulhat egymástól ember és állat, az kiderül ebből a mélyenszántó, ugyanakkor humorban gazdag regényből. Jef Aerts a flamand gyerek- és ifjúsági irodalom egyik kiemelkedő alkotója, munkásságát több díjjal is jutalmazták. Három gyermekével együtt egy farmon él, ahol állatokat is tartanak.

Megjelenés: 2019. október 8. Érdekelhet még Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka című ifjúsági kötet is.

Bábel emlékezete

 

Szerző: Christelle Dabos

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-328-5

Korosztály: 10+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában gondolkodni volt ideje elég, és elmondhatatlanul szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott és Istentől megtudott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonosság alatt igyekszik megtalálni a helyét az ottani társadalomban. A beilleszkedés egyfelől nem túlságosan nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes, a legmodernebb technikai vívmányokkal azonban olykor meggyűlik az Animista baja. A nyomozását leginkább az segíti, hogy felveteti magát a helyi virtuózneveldébe, ahol persze újabb ellenfelei és irigyei is akadnak. De vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy mélyebbre ásson, és közelebb kerüljön az igazsághoz? És hogy Thorn nyomára bukkanjon a bábeli zűrzavarban?

Megjelenés: 2019. október 31. Érdekelhet még Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című útválasztós kalandregénye is.

A lány, aki holdfényt ivott

 

Szerző: Lelly Barnhill

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-457-586-3

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“A holdfény maga a varázslat.
Erről bárkit megkérdezhetsz.”

A Protektorátus lakói minden évben egy csecsemőt hagynak az erdőben, áldozatként az ott élő boszorkánynak. Ám Xan valójában jó boszorkány. Megmenti a kisbabákat, és az erdőn keresztül elviszi őket egy szerető családhoz, és hogy útközben ne éhezzenek, csillagfényt ad nekik táplálékul. Az egyikükkel azonban csillagfény helyett holdfényt itat, ezzel pedig rendkívüli varázserővel ruházza fel a gyermeket. Xan elhatározza, hogy magához veszi a kislányt, és a Luna nevet adja neki. Luna tizenharmadik születésnapjának közeledtével a varázsereje lassan a felszínre tör, ami számos veszélyes és izgalmas következménnyel jár. Hagyd, hogy elvarázsoljon!

Megjelenés: 2019. október 31. Ajánljuk továbbá Emma Carroll: Égi tolvaj című ifjúsági kötetét.

Így neveld a sárkányodat – Így harcolj egy sárkány dühével

 

Szerző: Cressida Cowell

Kiadó: Digitanart Stúdió (2019)

ISBN: 9786-15-571-606-5

Korosztály: 7-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Végső Ítélet napja van. Estére vagy az emberekre, vagy a sárkányokra a kipusztulás vár. Álnok Alvint hamarosan Mégvadabbnyugat királyává koronázzák Holnap szigetén. Uralkodását azzal fogja kezdeni, hogy minden sárkányt eltüntet a föld színéről. A sárkányok sorsa egy fiú kezében van: III. Hablaty Harákoló Haraldéban. Ha Hablaty nem tudja legyőzni Álnok Alvint, akkor az összes ember ÉS sárkány kipusztul. Hablatynak bizonyítania kell, egyszer és mindörökké. Eléri vajon Hablaty – barátai, Halvér, Kamikazi és Fogatlan segítségével -, hogy végre ő legyen a KIRÁLY? És fennmaradnak a sárkányok?

Megjelenés: 2019. október 28.

Szörnyek és kísértetek atlasza

 

Szerző: Federica Magrin

Kiadó: Joshua Könyvek (2018)

ISBN: 978-615-573-035-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a könyvben mindenféle szörnyetegek leírását olvashatod a világ minden részéről. Térképek is vannak hozzá, hogy könnyen el tudd helyezni az egyes teremtményeket. Van, ahol csak a legfontosabb tudnivalók rövid felsorolását, máshol az előfordulási helyük pontos megjelölését és a legyőzésük módját is megtalálod. A legfontosabb – a leghírhedtebb vagy a legádázabb – szörnyek egész oldalpárokat kaptak, hogy részletesen olvashass a lakhelyükről, és megismerhesd a róluk szóló legendákat és történeteket. A könyv végén három oldalpáron találkozhatsz a legnevezetesebb kísértetekkel, illetve a vízi- és mitológiai szörnyekkel.

Megjelenés: 2019. november 4., ajánljuk továbbá Harry Potter – Utazás a mágia történetében, valamint Harry Potter – Mézesfalás – Finomságok illatos könyve című mesekönyvek is.

Állatok közelről

 

Szerző: Rita Mabel Schavio

Kiadó: Ventus Libro (2019)

ISBN: 978-615-575-556-9

Korosztály: 10+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A könyvben minden rajz pont akkora, mint a valóságban. Már bizonyára tudod, hogy a tigrisnek hosszú, erős fogai vannak, de mekkorák azok valójában? És milyen hosszú a sörényes hangyász nyelve vagy az elefánt farka? Könyvünk segítségével könnyedén megtudhatod, pontosan milyenek is az állatok, valósághű illusztrációkkal mutatjuk meg valódi méreteiket. Ha csak átlapozod a könyvet, már azzal valós képet kapsz a medvékről, a kolibrikről és a rovarokról, összehasonlíthatod tojásuk, foguk, farkuk, lábnyomuk és szemük méretét, miközben érdekesebbnél érdekesebb tényeket tudsz meg róluk.

Megjelenés: 2019. október 11. Ajánljuk továbbá A. A. Fernandez: A furcsa állatok csodás világa című képeskönyvét is. A legújabb ismeretterjesztő gyerekkönyvekről pedig ebben a bejegyzésünkben olvashatsz.

FelNŐni testben és lélekben – Motivációs napló

 

Szerző: Patricia Wooster

Kiadó: Totel Szervíz Kft. (2019)

ISBN: 978-615-804-964-1

Korosztály: 10+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a motivációs napló az amibciózus fiatal lányok könyve. Azt kívánja elősegíteni, hogy olvasói saját erejükből váljanak képessé hasznos, értelmes célok kitűzésére és azok elérésére, akaraterejük fejlesztésére, nyitottságuk és képzeletük kitágítására. Mindehhez tesztek, heti kihívások, bejegyzésekre alkalmas oldalak és emlékeztetők, nem utolsó sorban pedig inspiráló hatású fiatal celebektől vett idézetek adnak ihletést. Kitűnő eszköz ahhoz, hogy a fiatalokat arra sarkallja: merjenek nagyot álmodni és álmaik megvalósítására törekedni! Ez az interaktív napló 52 hétre szóló gyakorlati útmutató a kamaszkor buktatóinak legyőzéséhez, az önálló, tudatos értékrend kialakításához, az önkifejezési és érdekérvényesítő képesség erősítéséhez.

Szia! Lili vagyok, én fordítottam le Patricia Wooster könyvét. Ahogy a kezembe vettem az eredetit, tudtam, hogy szeretni fogom és tutira sokat fogok belőle megtudni magamról, meg arról, hogyan próbáljak eligazodni a világban. És tényleg! Mondjuk az is sokat segített, hogy egy évet tanultam az USÁ-ban egy kisvárosi highschool végzőseként, így hát elég fogékony lettem első pillanattól a témára. Gimisként én is kiragasztottam a szobám falára a kis motivációs táblámat, hetente cserélve rajta az aktuális céljaimat, ahogy azt az ottani tanáraim javasolták. De ez csak egy ötlet a sok közül, amivel találkoztam a fordítás közben. Ha követed a naplót hétről hétre, TE is megismered magad és a világodat, felfedezed az értékeket, tudni fogod, mi a fontos, mire kell figyelned, miben kell segítséget kérned… Mert gáz, amikor nem érzed jól magad a bőrödben. Ja, és még valami: miután végig írtad az évedet, kivesézve az összes tanácsot, tedd el a könyvet és majd vedd elő néhány évvel később. Rá fogsz jönni, milyen sokat segített! Hidd el, egyetlen tizenévesnek sem kell felnőttkoráig várnia, hogy rájöjjön, mik azok a dolgok, amelyek motiválják és inspirálják.

Megjelenés: 2019. október 31., ajánljuk továbbá Matthew Syed: Szuper vagy! című motivációs sikerkönyvet is. Érdekelhetnek még Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, valamint A lány, aki csillagász lett című inspiráló gyerekkönyvek is.

Végezetül egy jó hír, azoknak, akik keresték: Fiala Borcsa ifjúsági sikerkötete hamarosan újra elérhető lesz a könyvesboltokban!

Bűntény a Dunán

 

Szerző: Fiala Borcsa

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-078-9

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Kecskés-szigeten mostanában igazán szokatlan és rejtélyes dolgok történnek. A nádi billegetők eltűnése, furcsa nyomok az iszapban, egy holttest a sziget közelében… Hogy nem hallottál még a Kecskés-szigetről? Sem Bona Petiről és fantasztikus álomfejtő képességéről? Akkor épp ideje, hogy megismerd Petit, a Veréb ikreket és Mirit! Pest kis szigeteinek a felderítése közben ugyanis egy izgalmas és rejtélyes bűntény kellős közepébe csöppennek. Fiala Borcsa kalandregényének szereplői briliáns csapatmunkával derítik fel a szövevényes esetet. A kalandos nyomozás közben pedig az is bebizonyosodik, hogy nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup.

Megjelenés: 2019. október 29., utánnyomás (eredeti megjelenés: 2017)

További 10-14 éveseknek szóló könyvújdonságokért böngészd át korábbi bejegyzésünket is. Kisiskolásoknak pedig ebben a bejegyzésünkben válogathatsz.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató