Helló, suli! Óvodás foglalkoztatók iskolakezdéshez

Hamarosan becsengetnek! Különösen nagy izgalommal készülnek erre a leendő első osztályosok. Korábbi bejegyzésünkben már csokorba szedtük a legjobb iskolára felkészítő mesekönyveket és – a legjobb utazósnyaralós, illetve unikornisos foglalkoztatók (naná!) mellett – készült már bejegyzésünk iskolára felkészítő foglalkoztatókról (benne Ablak-zsiráf, Maszat és Rumini-füzetek) is. Mostani bejegyzésünk fókuszában szintén a sikeres sulikezdés áll, és a legújabb készségfejlesztők mellett tippeket adunk a kifejezetten írás- és számolás-előkészítő kiadványokról is. Íme egy nagyovis válogatás: lássuk, melyek a legkedveltebb foglalkoztatók iskolakezdéshez!

 

Ovi-Suli 1. – Színek, formák, idomok (Csillagszem-sorozat)

 

Illusztrátor: Anje Flad

Kiadó: Tessloff és Babilon (2013)

ISBN: 9789632942322

Korosztály: 4-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez az Ovi-suli füzet, csakúgy, mint a sorozat más füzetei a gyerekek egyéni fejlettségéhez igazodóan tartalmaz játékos feladatokat. Fejleszti a vizuális észlelést és az emlékezetet. A gyerekek kiváló megfigyelők, a néhány perces feladatozás sok sikerélményt tartogat számukra. Az igényes, szakmailag átgondolt iskola-előkészítő füzetek alkalmankénti használata jó játék, és közben fejlődik a gyerekek kreativitása, absztrakciós és koncentrációs készsége.

A Csillagszem-sorozat további kötetei: Sorrend, kiegészítés, színezés, Keresés, párosítás, megfigyelés, Megfigyeés, választás, nyomkövetés

Sulira fel! Hamarosan csengetnek!

 

Szerző: Tomor Anita

Kiadó: Pyrus Kiadó (2016)

ISBN: 978-615-802-758-8

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyakorló feladatok, hogy könnyen induljon az iskola.

Óvodások tankönyve I. – Nagycsoportos óvodások részére

 

Szerző: Deákné Bancsó Katalin

Kiadó: Tudatos Lépés (2014)

ISBN: 978-615-539-664-9

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A munkafüzet 5-7 éves gyermek számára készült. A kicsik a rajzokon végzett feladatokon keresztül új fogalmakat ismerhetnek meg, és meglévő ismereteiket gyakorolhatják. A lapok tehát tanulásra és ellenőrzésre egyaránt alkalmasak. A füzet célja a sikeres iskola-előkészítés.

A sorozat első része 4-6 éveseknek is elérhető: Óvodások tankönyve I. – Középső csoportos óvodások részére

Irány az iskola! Foglalkoztató és készségfejlesztő füzet 5-7 éveseknek

 

Szerző: Tomor Anita

Kiadó: Pyrus Kiadó (2016)

ISBN: 978-615-802-757-1

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az iskolakezdés izgalmakkal teli időszak mind a szülők, mind pedig a gyerekek számára. Érdemes rá jó előre felkészülni, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Ennek a foglalkoztató- és készségfejlesztő füzetnek köszönhetően az óvodás korú kisgyerekek játékosan fejleszthetik a tudásukat. Minden feladat valami újdonságot rejt, hogy a logikai gondolkodásmódjuk is fejlődjön. Rengeteg új ismeretanyag, fejlesztő feladat és még annál is több vidám pillanat várja őket!

Suliváró – Teszt- és fejlesztőkönyv óvodásoknak

 

Kiadó: Pannon-Literatúra (2018)

ISBN: 978-963-459-017-0

Korosztály: 5-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a könyv az 5-6 éves óvodásoknak és szüleinek készült. Segít, hogy gyermeked felkészülten, éretten kezdje az iskolát. A könyv két részből áll. Az első részben egy tesztet találsz. Amikor közösen megoldjátok ezeket a játékos feladatokat, egy átfogó képet kapsz gyermeked képességeiről. Megtudhatod, mi az, amiben nagyon ügyes, és mely területeken kell még fejlődnie. Mindezt játékos formában, szórakozva, együtt tehetitek meg. A könyv második részében gyakorlófeladatok, játékok szerepelnek.Ezek segítenek gyermeked kevésbé fejlett képességeinek javításában, és a jól működők elmélyítésében. A közös játék fejleszti a kapcsolatokat, növeli a kölcsönös bizalmat, és jobban megismerhetitek egymást.

A sorozat további kötete 5 éves kortól: Iskolába készülök – Játékos tesztfüzet óvodásoknak

Pontosan húzott formák és vonalak: az írás előkészítése

A könyvesboltokban szép számmal találhatunk olyan foglalkoztató füzeteket is, amelyek kifejezetten az írás előkészítésére fókuszálnak. Ezek a feladatlapok segítenek a gyerekeknek a vonalvezetés elsajátításában, és hozzájárulnak az íráskészségük fejlődéséhez.

Gyerekjáték az írás (Ceruzaforgató-sorozat)

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-122-9

Korosztály: 6-7

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Számold meg a nyuszikat és a virágokat, az eredményt pedig írd a sor végére! Ha elkészültél, leírhatod a papagáj szó kezdőbetűjét, és rövidebb szavak lejegyzésével is megpróbálkozhatsz. Nincs más dolgod, csak húzd végig a filctollat a szaggatott vonalakon! A könyvben található játékos feladatok hozzájárulnak a gyerekek íráskészségének fejlesztéséhez. A letörölhető lapokról pillanatok alatt eltüntethető a könyvhöz csomagolt filc nyoma, így a hibák könnyen kijavíthatók, a feladatok pedig tetszőleges alkalommal megismételhetők.

A Ceruzaforgató-sorozatban még elérhető: Gyerekjáték a számolás 5-6 éveseknek, Gyerekjáték a számolás 4-5 éveseknek, Gyerekjáték az írás 5-6 éveseknek, Gyerekjáték az írás 4-5 éveseknek, Gyerekjáték az írás 3-4 éveseknek

Vidám vonalhúzó gyakorlatok – Írás előkészítés – Világoskék

 

Illusztrátor: Manfred Tophoven 

Kiadó: Babilon Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-294-178-3

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Vonalhúzó gyakorlatok kötetei az írás-előkészítést és gyakorlást szolgálják. Húzd meg a vízesés vonalát, rajzold meg az esőcseppeket, szeleteld fel a megrajzolt tortát! Vidám és érdekes feladatok, körök, egyenesek, spirálvonalak és cikcakkok. A nagycsoportos óvodások játszva szerzik meg az íráshoz szükséges rutint. A kisiskolások már a betűk és számok vonalait húzhatják.

A sorozatban óvodások számára még elérhető: Vidám vonalhúzó gyakorlatok – Sötétkék – Betűk és számok, Vonalhúzó gyakorlatok – Betűk és számok – Piros

Állati futam – Gyakorlólapok óvodások számára írás-előkészítéshez

 

Szerző: Deákné Bancsó Katalin

Kiadó: Tudatos Lépés (2016)

ISBN: 978-615-557-148-0

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A lapok segítségével lehetőséged nyílik kipróbálni, milyen ügyesen vezeted a ceruzát. Igyekezz minél pontosabban rajzolni, hogy az állatkád ne ütközzön a vonalnak. A kezdőpontot csak egy helyen jelöljük, de természetesen az egyre rövidülő pályákat is ott kell kezdened. Ha a nagyobb formákkal végeztél, írd át alul a kisebb útvonalakat is. Egy alkalommal csak egy, maximum két lap megírását végezd el. Ha a vonal nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd, ne bánkódj, egy másik színű ceruzával kezd újra a rajzolását.
Legyél figyelmes, hogy az állatkák szépen megrajzolt úton érjenek célba!

Ügyes ovisok írásfüzete

 

Szerző: Deákné Bancsó Katalin

Kiadó: Tudatos Lépés (2018)

ISBN: 978-615-557-172-5

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Iskolakezdés előtt minden gyermek számára fontos, hogy a vonalvezetésben ügyességét kipróbálhassa, abban gyakorlatot szerezzen. Az előírt vonalak átírása egy kihagyhatatlan lépcsőfok az önálló formamásolás, vagyis a betűírás előtt. E kiadvány sokféle vonaltípus követésére ad lehetőséget, edzve ezzel az apró kezecskét, amelynek hamarosan sorokba szorított formákat kell írnia.

Fókuszban a számolás: felkészülés a matekórákra

Az írás-előkészítés mellett a matematikai kompetenciák megszerzéséhez is hozzájárulhatunk a foglalkoztatókkal. Az alábbi kötetek játékos és szórakoztató módon segítenek a gyerekeknek a számokkal való ismerkedésben, és a számolási technikák elsajátításában.

Most tanulok… számolni – Ötletes és szórakoztató feladatokkal

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-445-865-4

Korosztály: 5-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Most tanulok… sorozat két témakörben, a matematikai és az angol nyelvi tudás megalapozásban nyújt segítséget. Már egészen kicsi kortól érdemes napi néhány percet arra áldozni, hogy fejlesszük a gyermekek számolási vagy az idegen nyelv elsajátításához szükséges kompetenciáit. Ehhez minden segítséget megtalálhatnak az olvasók ezekben a füzetben, és az életkori sajátosságokat figyelembe vevő feladatokon túl matricák is segítik a játszva tanulást.

A sorozatban még megjelent: Most tanulok… számolni 3-4 éveseknek, Most tanulok… számolni 4-5 éveseknek, Most tanulok… számolni 6-7 éveseknek, továbbá a sorozat Most tanulok… angolul kiadványai is elérhetők.

A tíz kicsi óvodás – Matematikai előkészítő munkafüzet a tízes számkörben, 5-7 éves gyermekek számára

 

Szerző: Deákné Bancsó Katalin

Kiadó: Tudatos Lépés (2019)

ISBN: 978-615-589-403-9

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A matematikai tájékozottság előfeltétele a tízes számkörben történő hibátlan műveletvégzés. Az iskolapadban a gyerekeknek egyszerre kell megismerniük a számok képét és azok mennyiségtartalmát. E munkafüzet olyan felkészítő módszert kínál, amelyre az alábbiak jellemzők: számjegyek nélkül gyakoroltatja a mennyiségek felismerését; képekkel és szituációkkal mutatja meg a bontás, pótlás elvégzésének módját; lehetőséget nyújt a számszomszédok megnevezésére, a sorszámnevek kifejezésére és a halmazokba történő besorolásra; könnyen értelmezhető helyzetekbe ágyazza az egyes feladatokat, és ezzel a szöveges feladatok értelmezésére is gyakorlási lehetőséget nyújt; két sorban, illetve dominókon kerülnek jelölésre a mennyiségek és ez a mennyiségállandóság kialakítását is segíti; az egyes témákhoz készült ellenőrző lapok feltárják az esetleges hiányosságokat; a foglalkoztató személy útmutatás kap a felzárkóztatáshoz. Az iskolakezdés előtti évben érdemes elvégeztetni a gyermekkel a munkafüzet feladatait, hogy a matematika a siker forrása legyen.

Iskolára felkészítés máshogy: játékos tanulás

Játékos gyakorlatokat kínálnak a gyerekeknek a Logico Primo innovatív tanulókártyái. A sorozat szisztematikusan felépített feladatkártyái fejlesztik a vizuális érzékelést, a koncentrációkészséget és a logikát. Az Iskolás leszek kiadvány mindezek mellett számos iskolára felkészítő – betűk és hangok párosítása, a szótagok, szóképek felismerése, tükörképek, számok, mennyiségek – feladattípust is tartalmaz.

 LOGICO PRIMO innovatív tanulójáték: Iskolás leszek!

 

Szerzők: Doris Fischer, Sabine Schroeckh

Kiadó: Babilon Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-294-020-5

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A LOGICO PRIMO innovatív tanulójáték – az óvodások napirendjébe beépíthetően – a következő területek fejlesztéséhez kínál játékos gyakorlatokat: érzékelés, koncentráció, mennyiségek és színek ismerete, térbeli tájékozódás, nyelvi kifejezésmód, tárgyi információk, valamint hozzárendelések és analógiaképzés révén logikai összefüggések keresése. Az Iskolás leszek az alábbi feladattípusokat tartalmazza: betűk és hangok párosítása, szótagok, szóképek felismerése, tükörképek, számok és mennyiségek.

A sorozat iskolakezdésre felkészítő további kötetei: Iskolakezdés – olvasni fogok, Számolás 12-ig, Megfigyelés-Gondolkodás, Formák – Minták – Mennyiségek, Megfigyelés – Felfedezés – Mesélés, Számvadász, Betűvadász, Jelvadász. A sorozathoz kapcsolódó feladatkártyák is elérhetők: Koncentrációs játékok, Mennyiségek és számok

Ajánljuk továbbá a legjobb iskolakezdésről szóló mesekönyveket is. További foglalkoztató füzetekért pedig érdemes átböngészned a legjobb utazós, nyaralós, iskolára felkészítős foglalkoztatókról szóló írásainkat is. A legjobb óvodára felkészítő mesekönyveket ebben az írásunkban gyűjtöttük össze, amihez idei újdonságként Finy Petra: Óvodások kézikönyvét is ajánljuk.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.