Hurrá, nyaralunk! Könyvajánló a nyár jegyében minden korosztálynak

Mert olvasni nyáron is kell! Íme egy frissítő könyvválogatás a nyár jegyében. Cikkünkben a Pagony és a Tilos az Á Könyvek kalandozós, strandos nyári köteteit ajánljuk. Összeállításunkban – a legkisebbektől egészen a tizenévesekig – minden korosztály találhat üdítő olvasnivalót magának. Készen állsz a könyves csobbanásra?

 

Boribon pancsol

 

Szerző, illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-379-0

Korosztály: 3-6

 

 

Ebben a nyári mesében Boribont és Annipannit várja a hűs víz, ám Boribon megijed, amikor a mélyebb vízbe merészkedik. Ráadásul a homokvár építés sem megy úgy, ahogy szeretné. Vajon végül megszereti a pancsolást és sikerül homokvárat építenie? A kötet bővebb ajánlóját erre a linkre kattintva tudod elolvasni!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nyár van, Boribon és Annipanni strandolnak. De jaj, a szél elviszi a labdát, Boribon pedig hiába segítene, ha még nem tud úszni. Sőt, a szélben homokozni sem lehet! Hogyan lesz ebből pancsolás, homokvár építés és fagyizás? Boribon, Annipanni és Bence gondoskodnak róla, hogy egy nyári mesében minden megtörténjen, ami egy igazi nyaraláshoz kell!

Maszat a repülőn

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-477-3

Korosztály: 2-5

 

Maszat Londonba utazik repülővel, hogy meglátogassa az unokatestvérét, Kamillát. Még sosem ült repülőn, és mindent nagyon izgalmasnak talál! A londoni gyerekekről pedig kiderül, hogy nem beszélnek magyarul – de így is nagyon jól lehet velük játszani! Berg Judit népszerű Maszat-sorozatának legújabb része a bölcsődés, óvodás korosztály első könyve lehet a repülésről. Kattints tovább, és nézd meg a könyv belapozóját is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Maszat nagy útra készül. Londonba fog utazni repülővel, hogy meglátogassa az unokatestvérét, Kamillát. Még sosem ült repülőn, és mindent rettentő izgalmasnak talál! A londoni gyerekekről pedig kiderül, hogy nem beszélnek magyarul – de így is nagyon jól lehet velük játszani!

A Maszat-sorozat bekerült a legjobb óvodás mesekönyvsorozatokról szóló összeállításunkba. Olvasd el mit írtunk róla, és melyik mesekönyvek kerültek még a toplistába! A Doktor Maszat kötetről bővebben a legjobb dokis mesekönyvekről szóló írásunkban olvashatsz. Erre a linkre kattintva pedig megnézheted a Maszat űrhajózik belapozóját!

Pipp és Polli – Az új barát

 

Szerző, illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-194-9

Korosztály: 2-5

 

 

 

Axel Scheffler Pipp és Polli-meséi olyan történetek, amelyeket kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők ugyanúgy szeretnek, és amiken ezredik olvasás után is elmosolyodik az olvasó. Ha egy kétéveseknek szóló mese vicces és le tudja kötni a gyerekeket, az már hatalmas siker. Ez a mese pedig segít megérteni a féltékenységet is a kicsik szempontjából.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pipp új barátot talál a strandon, és nem játszik Pollival. Szegény Polli, nagyon magányos! De amikor elmennek fagyiért, az új barát, Jaki bajba kerül. Polli segít neki – míg a végén mind a hárman együtt játszanak a tengerparton. Mert Pipp és Polli – mindent megold!

Pipp és Polli történeteivel találkozhatsz a legjobb elalvásról szóló (Hol az alvókám?) és a szobatisztaságra nevelő (A kis tócsa) mesekönyvekről szóló írásunkban is. Tudj meg többet Axel Scheffler legismertebb gyerekkönyveiről ezen a linken! Nézz bele a Julia Donaldson-Axel Scheffler szerzőpáros további népszerű mesekönyveibe is: A majom mamája, A Graffaló, Az öt csúfság. Újdonságok: Axel Scheffler: Csere-bere állatok, Axel Scheffler: A dzsungelzenekar

 A Palacsinta tábor

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-460-5

Korosztály: 3-6

 

 

Itt a nyár, vége van az ovinak! De az ovisoknak még nem kell elbúcsúzni egymástól. Amíg anya és apa dolgoznak, ők a Palacsinta táborban mulatnak az óvó néni kertjében. Itt annyi mindent lehet csinálni, amit év közben lehetetlen! Fára mászni, térképpel nyomozni, báránykát szelídíteni, patakban tapicskolni, hajót úsztatni és sártengerben dagonyázni. No meg persze sütni-főzni: például palacsintát! Vadadi Adrienn ovis sorozatának nyári darabját Pásztohy Panka vidám rajzai teszik még bájosabbá.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a nyár, vége van az ovinak! De az ovisoknak még nem kell elbúcsúzni egymástól. Amíg anya és apa dolgoznak, ők a Palacsinta táborban mulatnak az óvó néni kertjében. Itt annyi mindent lehet csinálni, amit év közben lehetetlen! Fára mászni, térképpel nyomozni, báránykát szelídíteni, patakban tapicskolni, hajót úsztatni és sártengerben dagonyázni. No meg persze sütni-főzni: például palacsintát! A tábor végén pedig nagy-nagyközös tábortüzezéssel és énekkel búcsúznak egymástól és az óvó nénitől. Tarts Leával, Petivel és a többiekkel a Palacsinta táborba!

Érdekelhet még Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli című kötete is, amelyről a top 10 kisiskolás mesekönyv című bejegyzésünkben írtunk ajánlót. Érdemes továbbá ellátogatnod a legjobb óvodára felkészítő mesekönyvekről szóló bejegyzésünkre is, ahol megismerkedhetsz Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy, Maja barátokra lel  (Óvodás lettem! sorozat) és az Ovis mesék-sorozatból a Leszel a barátom című mesekönyvekkel is.

Matyi és Sári nyaral

 

Szerző: Miloš Macourek

Illusztrátor: Adolf Born

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-963-410-049-2

Korosztály: 5-10

 

Matyi és Sári a világ legizgalmasabb vakációján vesznek részt a varázslatos telefonkagyló segítségével! Minden kívánságuk teljesül, de óvatosnak kell lenniük, mert néha nehéz kiszámítani a kívánságok következményeit. Nem véletlen, hogy rengeteg kalamajkába keverednek – aztán persze mindig megoldják a problémákat, miközben ők is és mi is nagyokat nevetünk. A Matyi és Sári nyaral az egész család kedvence lehet, a cseh Miloš Macourek fantasztikus, okos nyelvezete leköt, magával sodor és folyamatosan mosolyt csal az arcunkra. Alfred Born színes, olykor kétoldalas rajzai pedig még jobban elmerítenek minket ebbe a nem is olyan távoli, mégis varázslattal teli világba.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A nyári vakáció az remek dolog, a nyári vakáció az egyenesen szenzációs, aki a nyári vakációt kitalálta, annak már réges-régen egy hatalmas emlékművet kellett volna állítani a park közepén, ahová minden gyerek virágokat hordana, mert a nyári vakáció a legjobb dolog az egész világon! Matyi és Sári viccesebbnél viccesebb kalandjai a letépett telefonkagylóval a nyári szünetben is folytatódnak a gyerekek ugyanis együtt töltik a nyarat Sári nagyszüleinél vidéken (ugyanakkor Matyi Olaszországban nyaral a szüleivel, hogy ez hogyan lehetséges? Természetesen a telefonkagyló segítségével!) És ha az embernek ilyen telefonkagyló van a birtokában, igazán minden megtörténhet, attól kezdve, hogy Leonardo da Vincivel találkozik Itáliában egészen addig, hogy az angol királyi pár bőrébe bújva fürdőruhában napozik a tengerparton. Egy biztos: Miloą Macourek és Adolf Born meséiben a nevetés garantált!

Ludmilla megoldja

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Bognár Éva Katinka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-276-2

Korosztály: 5-8

 

A szüleim, meg a felnőttek általában folyton valamilyen problémával foglalkoznak, ahelyett, hogy a hullócsillagokat néznék. Most komolyan, még akkor is csak a gondjaikkal foglalkoznak, ha pont hullócsillagot néznek, és észre sem veszik, ha lehullik egy. El tudod te ezt képzelni? Nekem személy szerint elegem lett, és úgy döntöttem, hivatásos gondűző leszek. Meg is van hozzá a megfelelő érzékem, ami azt illeti, mert a problémákat messziről megérzem ám! Mert a felnőttek tele vannak problémákkal, megoldásokkal viszont alig. És én ezt a piaci rést egyből megláttam.

Ludmilla az óvodások és kisiskolások legújabb barátja, akinek nemcsak a neve, de „hivatása” is nagyon külöleges: ő ugyanis hivatásos problémamegoldó. Eltűnt a madara? Unatkozik a gyermeke? Szerelmes lett? Ludmilla, ez a vagány, cserfes és tettre kész kislány megoldja! Kertész Erzsi legújabb meséje és Bognár Éva Katinka rajzai garantáltan vidám perceket szereznek mindenkinek!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az óvodások és kisiskolások új barátja lesz Ludmilla, akinek nemcsak a neve, de “hivatása” is nagyon különös: ő ugyanis hivatásos problémamegoldó. Eltűnt a madara? Unatkozik a gyermeke? Szerelmes lett? Ludmilla, ez a vagány, cserfes és tettre kész kislány megoldja! Kertész Erzsi legújabb meséje és Bognár Éva Katinka rajzai garantáltan vidám perceket szereznek mindenkinek!

Bognár Éva Katinka elragadó rajzaival találkozhatsz még Harcos Bálint: Petya és Tulián című kalandos meseregényében is!

Nyár, nagyi, net

 

Szerző: Igaz Dóra

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-170-3

Korosztály: 6-10

 

 

A Nyár, nagyi, net nemcsak szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel. Hiszen nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. Igaz Dóra mesekönyve egy szórakoztató és tanulságos történet – számítógépfüggő gyerekeknek kötelező!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Berci nem akar nyáron sem karatetáborba, sem nyelvtanfolyamra menni.
Igazából nincs semmi máshoz kedve, mint számítógépezni. A szülői ítélet: egy szünidő a nagyinál, vidéken, jó levegőn. De mi történik, ha kiderül, hogy nagyinak egy egészen szuper tabletje van, és egyáltalán nem is haragszik a számítógépezésért?

Nagymamás mesekönyvek közül ajánljuk még Pásztohy Panka: Halló, mama! valamint a Pesti mese című mesekönyvét (utóbbiról bővebb ismertető a Top 7 utazós könyv gyerekeknek című írásunkban), valamint Marta Gómez Mata lélegzetelállító Nagymamák és nagypapák világa című lélegzetelállító albumát is.

A szerzőktől ajánljuk: Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod! és az Az erdei iskola című mesekönyvét, valamint Horváth Ildi: Irány észak! című humoros, kalandos mesekönyvét is, amelyről a linkre klikkelve olvashatsz beszámolót!

Saci és Samu – Időtlen nyár

 

Szerző: Paulik Móni

Illusztrátor: Buzay István

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-459-9

Korosztály: 6-10

 

 

Saci és Samu a korántsem megszokott szerepek szerint élő nagyszülőkkel töltik a vakációt egy kis faluban, ahol egymást érik a kalandok és az új élmények: játékvásár, vízicsata, meglepetés szülinap, a templom felfedezése, találkozás új barátokkal és a szerelemmel. Saci és Samu kalandos történeteiben finoman megbújva szokatlan témák – szerelem, vallás, pénz, kivándorlás, családi múlt – is felbukkannak. A mese jó alkalmat ad nekünk, szülőknek is, hogy bátran beszélgessünk ezekről a kérdésekről a saját gyerekeinkkel. Az Időtlen nyár egy igazi családi könyv – nemcsak a nyári szünetre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy nyár, amikor mindenre van idő! Konyhában sürgölődő nagypapa, a kerti fáramászásnál unokákat mentő nagymama. Saci és Samu a korántsem megszokott szerepek szerint élő nagyszülőkkel töltik a vakációt egy kis faluban, ahol egymást érik a kalandok és az új élmények: játékvásár, vízicsata, meglepetés szülinap, a templom felfedezése, találkozás új barátokkal és a szerelemmel. Nyár végén még Vándor is bekopog hozzájuk. Befogadják? Paulik Móni, a nagy sikerű Lili és a bátorság című könyvben már megmutatta, milyen érzékenyen tud a gyerekekhez szólni kényes témákban. Saci és Samu kalandos történeteiben finoman megbújva szokatlan témák is felbukkannak. Hiszen a gyerekek mindenre kíváncsiak: szerelem, vallás, pénz, kivándorlás, családi múlt – a mese jó alkalmat ad nekünk, szülőknek, hogy bátran beszélgessünk ezekről a kérdésekről a saját gyerekeinkkel. Egy igazi családi könyv nem csak a nyári szünetre!

Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más

 

Szerző: Bán Zsófia

Illusztrátor: Nagy Norbert

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-478-0

Korosztály: 7-10

 

 

A harmadik Á egy igazán különleges osztály, igazán különleges gyerekekkel. Oda jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyi-félék! Van egy szuper tanító nénijük, Mimi néni, aki mindig mindent megold. Ha pedig ő sem elég, akkor lép a színre Vagánybagoly – aki ott él az iskola melletti erdőben, mindent tud, mindent lát, mindent ért, és segít a gyerekeknek. Vagánybagoly és a 3./Á tanulóinak történetei hétköznapi iskolai események, melyekbe a gyerekek nyelvét értő, a gyerekek cinkosává váló bagoly karakterével egy csipet varázslat is vegyül. Bán Zsófia meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más. Még ha néha ezt nem is olyan könnyű elfogadni és feldolgozni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerjétek meg a harmadik Á-t! Ide jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth -Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyi-félék! Van egy szuper tanító nénijük, Mimi néni, aki mindig mindent megold. De van, amikor Mimi néni sem elég: ilyenkor lép a színre Vagánybagoly, aki ott él az -iskola melletti erdőben, mindent tud, mindent lát, mindent ért, és segít a gyerekeknek. Vagyis Vagánybagoly egy igazi szuperhős! Bán Zsófia (Esti iskola, Turul és dínó, Lehet lélegezni) meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden fejezete, minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más. Még ha néha ezt nem is mindig olyan könnyű elfogadni és feldolgozni.

Cseresznyeliget titka

 

Szerző: Wéber Anikó

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-452-0

Korosztály: 9-12

 

 

 

Abszolút legjobb barátnő, abszolút nyár, abszolút titok. Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. Vajon képes lesz Kitti még az álmos Cseresznyeligetből is egy izgalmakkal teli helyet teremteni? Tudj meg többet, kattints tovább, és olvasd el a könyvről írt ajánlónkat!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

Olvasd el az Abszolút könyvek-sorozatról írt összefoglalónkat is, és tudj meg többet Kate Scott: Óriás, valamint Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című sikerkönyvekről is!

Csoda és Kósza körül a Föld

 

Szerző: Czigány Zoltán

Illusztrátor: Baranyai (b) András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-212-0

Korosztály: 6-14

 

 

Csoda és Kósza két nem hétköznapi ló: csodálatosak és kicsit lököttek. Pont ezért szeretjük őket. Soha nem maradnak egy helyben, mindig rájuk talál valami újabb kaland. Kósza képes bármilyen helyzetet jól összekuszálni, amit a tapasztalt és higgadt Csoda bármikor képes helyrehozni. Csoda és Kósza első története 2007-ban az „Év Gyerekkönyve” lett. Czigány Zoltán meseregényei fergetegesen vicces, felszabadító olvasmányok. Csoda és Kósza pedig egy percre sem állnak meg. Ezúttal a Föld különböző pontjait veszik célba. Ott vannak Párizsban, az Eiffel-torony tetején, vagy a sivatag kellős közepén, esetleg autóversenyen vagy olimpián!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A ló mindig hálás. Hálás lény és hálás téma. Czigány Zoltán – maga is nagy lovas és lóbarát – egy nagy múltú irodalmi hagyomány nyomába indította mesekönyvének hőseit, Csodát és Kószát, akik vásott nyerítéssel vágtatnak vagy poroszkálnak elődeik után. Nem csupán a szelíd irónia, hanem olykor a harapósabb szatíra is felvillan a gyakran groteszk történetek lapjain” – méltatta Czigány Zoltánt Békés Pál, amikor Csoda és Kósza című könyve elnyerte az IBBY-től az „Év Gyerekkönyve” díjat. Nos, most itt a folytatás, ami legalább annyira szórakoztató, nyelvi leleményekben gazdag, mint amilyen az első rész volt! Csoda és Kósza azóta sem pihent a babérjain, azaz a szalmán, sőt, egyre többet utaz­­tak. Jártak Velencében, Pekingben, Santorinin, Párizsban és Mogyoródon, Kósza még a sivatagba és az Északi-sarkkörre is eljutott. Jól tudjuk, kik ők: lovak, a lelkünk részei. Mert mint minden gyerek és felnőtt, hajla­mosak a meggondolatlan cselekedetekre, a kószálásra, és mint minden gyerek és fel­nőtt, tudnak olyan jók is lenni, hogy az csodálatos! Erről szól a könyv.

Ajánljuk továbbá Anette Herzog: Na de ki kérdez egy kandúrt? című mesekönyvet is.

Tess és én – életem legfurcsább hete

 

Szerző: Anna Woltz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-098-0

Korosztály: 10-14

 

 

 

Anna Woltz (Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot) ifjúsági regénye egy igazán üdítő választás a nyári szünetre. Töltsd Tess-szel és Samuellel ezt a lélgezetelállítóan izgalmas egy hetet, amelyben a tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, a tízéves Samuel pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és első szerelemről. Kiskamaszoknak kötelező!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A vakáció első napján a bátyám eltörte a lábát. Szóval elég rosszul járt, de nekem pont ez volt a szerencsém, mert a rendelőnél találkoztam Tess-szel. Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud arról, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Nekem is csak egy hetem van, hogy vele legyek. Úgyhogy segítek neki. Hét napig vagyunk a szigeten, de ez életem legfurcsább és legboldogabb hete. Töltsd Tess-szel és Samuellel ezt az izgalmas hetet, melynek során a tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, a tízéves Samuel pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és az első szerelemről.

Olvasd el az Abszolút könyvek-sorozatról írt összefoglalónkat is, és tudj meg többet Kate Scott: Óriás, valamint Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című sikerkönyvekről is!

Szabadlábon

 

Szerző: Mészöly Ágnes

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2016)

ISBN: 978-963-410-206-9

Korosztály: 12-18

 

 

 

Minden tizenéves életében eljön az a pont, amikor úgy érzi, nem bírja tovább – meg kell tapasztalnia, mi az a szabadság. A lázadás pedig elkerülhetetlen, ha túl szűk az aranykalitka. Ez az életérzés jelenik meg Mészöly Ágnes új regényében: a nagybetűs lázadás, amikor a kamasz dönt, hogy elég volt. De ezt az amúgy sem egyszerű helyzetet még lehet fokozni! Ha például a kamaszgyerek kerekesszékes, mozgáskorlátozott. Mint a Szabadlábon főszereplője, a 16 éves Győri Dani. Ilyenkor az anyai túlféltés az egekig szökik, és ezzel egyenes arányosan a gyerek lázadása is. Mennyire befolyásolják az embert a testi adottságai abban, hogy elérje céljait? Vajon képes egy kerekesszékes srác egyedül végigutazni Európát mindenféle segítség és biztos pont nélkül? Egy anya tizenhat év után képes belátni, hogy nem biztos, hogy jól teszi, ha mindentől óvja a fiát? Vagy ha nem mondja el neki, ki az apja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Mészöly Ágnes regénye.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Győri Dani tizenhat éves. Az apját sohasem látta, kettesben él az anyjával, közepes tanuló egy közepes gimnáziumban, rajong a Barcelonáért, az indie zenéért, egész jól gitározik, és nagyon szeretne végre egy barátnőt. Mégsem mondható átlagosnak: Dani mozgássérült, vagy ahogy ő hívja magát: nyomi. Egy rosszul sikerült iskolai program és egy ha­talmas otthoni veszekedés után őrült ötlete támad: elemeli anyja hitelkártyáját, vásárol magának egy repülőjegyet, és péntek reggel az iskola helyett Münchenbe indul. Párizs, Amszterdam és Barcelona, egyetemi kampusz és autópályapihenő, bajor nemesi kastély és kolostor. Full extrás BMW és szakadt teherautó, zenészek, hackerek, örömlányok, deszkások: road movie _ kerekesszékben.

Budapest OFF – kortárs novellák

 

Szerzők: Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-383-7

Korosztály: 12-99

 

 

Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal. A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Bár az elbeszélések helyszínei nem fedik le teljesen Budapest térképét, az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ezen a reggelen kicsivel fél hét előtt ébredt. Magára húzta a farmerját meg egy pólót, és kicsoszogott a konyhába. Az életmentő kávé után Budapest a fürdőszobába ment, és miközben fogat mosott, a tükörbe nézve elcsodálkozott rajta, milyen jól néz ki, pedig már vagy százötven éves. Azon morfondírozott, lehetne-e még az ő korában egy könyv főszereplője… Nem tudta eldönteni. Tizenhárom köztünk élő író azonban igen. Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal. A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Bár az elbeszélések helyszínei nem fedik le teljesen Budapest térképét, az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene. Budapest ON!

Nyári könyvújdonságokért böngészd át a júliusban várható ovis-bölcsis, kislányos és kisfiús gyerekkönyvekről szóló válogatásunkat is! Friss olvasnivalókért ajánljuk továbbá a legizgalmasabb könyvheti megjelenéseket bemutató bejegyzésünket is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató