Thomas Lickona: Így neveljünk kedves gyereket

Szülőként mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogyan tudunk kedves és boldog gyerekeket nevelni? De vajon mitől kedves egy gyerek? Ha szívünkre tesszük a kezünket mindannyian vágyunk rá, hogy a gyermekünk első szóra megcsinálja, amit kérünk tőle, de vajon ez lenne a kedvesség? Felmerül az a kérdés is, hogy ez vajon tanítható? Ha igen, akkor hogyan? A Libri Könyvkiadónál jelent meg Dr. Thomas Lincolna új könyve, Így neveljünk kedves gyereket – hogy a világ jobb és szeretettelibb hely legyen címmel, amelyből a sok gyakorlati útmutató mellett a fenti kérdésekre is választ kaphatunk.

 

Így neveljünk kedves gyereket – hogy a világ jobb és szeretettelibb hely legyen

 

Szerző: Thomas Lickona

Kiadó: Libri Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-433-335-7

Korosztály: szülőknek

 

 

 

A szerző az Egyesült Államokban él és dolgozik, de a világ számos pontján tart előadásokat, mint a fejlődéslélektan szakértője. Amerikában széles körben ismert az a jellemfejlesztést célul kitűző oktatási mozgalom, amelynek a vezetője. Ezzel a kezdeményezéssel az a szándékuk, hogy fejlesszék a gyerekek közösséghez való viszonyát, értékrendjét és az erkölcsi érzékét is.

Az életben három dolog fontos.

Az első a kedvesség.

A második a kedvesség.

A harmadig pedig a kedvesség. 

Henry James

Szülőként nap mint nap megtapasztaljuk, hogy a gyereknevelés a világ legnehezebb munkája. Az író szerint mi szülők „jellemedzők” is vagyunk, mivel igyekszünk megtanítani a gyerekeinknek, hogy a családi életben az erkölcsös viselkedés a helyénvaló. De ez nagyon nehéz feladat! Lássuk be, hogy már előfordult velünk, hogy fáradtak vagy éppen bosszúsak voltunk, a gyerekeink pedig nem fogadtak szót, és akkor ott helyben döntenünk kellett, hogy hogyan oldjuk meg ezt az adott helyzetet. Úgy szeretnénk viszonyulni a nem kívánatos viselkedéshez, hogy a gyermekeink megtanulják, hogy hogyan válhatnak ettől érettebbé, olyanokká, akinek erős az önuralmuk. Ehhez nagyon fontos, hogy jó és erős alappal rendelkezzenek, hiszen a magatartási problémákat vagy az esetleges konfliktusokat akkor tudják jól kezelni, megoldani. Így válnak tisztelettudó felnőttekké, akik elég bátrak is lesznek, hogy jól mérlegelve a helyzetet azt tegyék, amit helyesnek látnak, nem azt amit elvárnak tőlük a többiek.

Meg akarjuk tanítani, hogy nem mindig könnyű jónak lenni és a helyes úton járni, de csak így tisztelhetik önmagukat, és csak így lehetnek igazán boldogok.

 A jellemfejlesztésben a családnak és az iskolának is egyaránt fontos szerepe van. A család feladata lefektetni a jellem és a moralitás alapjait. Az iskolának pedig, hogy ezt az alapot tovább bővítse. Így a gyermekeink jelleme nagy részben függni fog azoktól a döntésektől, amelyeket nap mint nap meghoznak. Akkor lássuk az értelmező szótár szerint mit jelent a kedves szó? 

  • Vonzalmat ébresztő (személy, tárgy, jelenség, dolog), amelyre szeretettel nézünk; amely örömet okoz, jó érzéssel tölt el. 
  • Szeretetre méltó (személy), akinek megnyerő a modora, udvarias a fellépése; szíves, nyájas ember.
  • Másokkal szemben jó (személy), aki szolgálatkész, előzékeny, figyelmes ember.

Az Így neveljünk kedves gyereket szerzője szerint a kedvesség 3 elemből áll: mások iránti érzések, vágy mások boldogságának előmozdítására, belső jó, mint forrás. A kedvesség a belsőből is fakadó cselekedet, ami azt mutatja, hogy törődünk mások boldogságával is. A kedvességnek nem más a forrása, mint a szerető szív. Miért fontos a kedvesség? Azért, mert ezt sohasem felejtjük el, mélyen megérinti a lelkünket. Ha nehézségbe is ütközünk a kedves szavak mindig átsegítenek rajta minket.

Az iskolában különösen fontos a kedvesség, hiszen a gyerekek attól függően tapasztalnak elfogadást és barátságot vagy elutasítást és csúfolódást, hogy az osztályteremben és az iskolában meghonosult-e kedvesség kultúrája.

Ha a kedvesség a norma, akkor szívesebben indulnak el az iskolába is a gyerekek és ez kihat a családra, így a mindennapi életünkre is. Ha kedvesek vagyunk az családban, környezetünkben az iskolában vagy a munkahelyünkön… nem csak másokat, de magunkat is boldoggá tesszük, így jobbá válik az egész környezetünk. Az agykutatók szerint, úgy vagyunk beprogramozva, hogy ha kedvesek vagyunk, akkor egészségesebbek és boldogabbak is. Fontos, hogy ezt a gyerekek is tudják!

A kedvesség újra érzékelteti velünk, hogy mennyi jóra képes az ember.

Szülőként a legfontosabb kérdés, amit feltehetünk magunknak, hogy milyen embert szeretnénk formálni a gyerekünkből? Játszunk akkor egyet, vegyünk elő egy papírt és egy ceruzát, és írjuk le a kérdésre adott válaszainkat…. Ki mit válaszolt? Én elsőnek azt, hogy boldog legyen és azzal foglalkozzon majd, amit nagyon szeretne. Lássuk akkor, hogy a szakértő szerint mit szoktak leggyakrabban válaszolni a szülők: Általában az első felelet, hogy jó ember legyen. A második, hogy boldog is legyen. Ezt követi, hogy legyenek barátai. Majd, hogy fedezze fel és fejlessze a tehetségét. Találja meg az élete értelmét és legyen sikeres, abban amit csinálni szeretne.

De az életünk persze nem csak a jóról és a kedvességről szól számos kihívással és problémával kell megküzdenünk, ezért kulcsfontosságú, hogy milyen mintát alakítunk ki a családbanSajnos a mai világunk teljesítmény orientált, hajlamosak vagyunk beállni a sorba. Akár már egy-egy négyes láttán rohanunk, hogy magántanárt fogadjunk a gyerek mellé, hogy jobb jegyei legyenek. Így hátha bekerül a hőn áhított középiskolába, majd a legjobb egyetemre. Hajlamosak vagyunk kétségbe esni egy-egy rosszabb jegy láttán és eljutunk oda, hogy már a 97% sem elég, csak a 100% az elfogadható teljesítmény. A szerző felhívja a figyelmet arra is, hogy ne akarjunk mindent megoldani a gyerekünk helyett, hiszen csak akkor fog tudni felelősségteljes emberré válni ha van felelőssége! 

Minden gyerekben megvan a képesség a kedvességre és a kegyetlenségre is, a felelősség a szülőé, hogy milyen morális környezetben nő fel a gyermek. A jellem és a személyiség azon múlik, hogy melyik képességet tápláljuk inkább. A kedvesség mellett meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy az empátia, a tisztelet, a bátorság, az önuralom is az alap erények közé tartozik. A valódi kihívás az, hogyan tartsunk ki olyan családként, ahol szeretjük egymást és a családon túlra is kiterjeszthetjük a kedvességet! Ezt úgy érhetjük el, ha minél több időt töltünk együtt és úgy hogy valóban figyelünk egymásra. A családi étkezések jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy odafigyelve érdemi kommunikációt folytassunk. Az Így neveljünk kedves gyereket ebben is nagy segítség, hiszen nem csak elméleti, de gyakorlati útmutatóval is ellát minket. Összeállított kérdéssorok alapján tippeket ad, miről beszélgessünk gyerekeinkkel. Segít abban is, hogyan alakítsuk ki a pozitív családi kultúrát, és mik az ehhez tartozó főbb alapelvek. Hogyan fogalmazzuk meg a családi küldetéstudatot, hogyan vonjuk be ebbe a gyerekeket is. Ötleteket ad ahhoz is, hogy hogyan bánjunk okosan a tekintélyünkkel. Hogyan tudunk léleknemesítő látásmódot kialakítani. Megcsinálhatjuk az Igaz szerelem személyiségtesztet, ami kapcsán a nemi életet is szóba tudjuk hozni. A függelékben idézeteket találhatunk a 10 alapvető erényhez. Gyűjteményt kapunk a kedvességre és más erényekre tanító könyvekről is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor megkérdezik a szülőket, felnőttként milyennek szeretnék látni a gyereküket, magától értetődő a válasz: boldognak és sikeresnek. Jóval nehezebb azonban megmondani, miként érhetjük el mindezt. A gyereknevelésnek nincs titkos receptje, de léteznek fontos elvek és gyakorlatok, amelyek segítenek, hogy a gyerekünkből kiegyensúlyozott, derűs felnőtt válhasson. A legújabb kutatások szerint mindebben kulcsfontosságú a kedvesség. Azok a gyerekek, akik barátságosak, segítőkészek és empatikusak, sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek, s több pozitív visszajelzést kapnak. A kedvesség azonban önmagában nem elég: szükség van más erényekre is, mint a bátorság, az önuralom, a tisztelet és a hála. Mit tehetünk szülőként mindazért, hogy ezek a tulajdonságok kialakuljanak és megerősödjenek a gyerekeinkben? Hogyan kezeljük az undokságot és a rosszindulatot? Hogyan kommunikáljunk otthon, és miként mutassunk példát? Az Így neveljünk kedves gyereket konkrét esetekkel és azonnal bevethető tippekkel segít, hogy olyan családi környezetet alakíthassunk ki, amelyben a gyerekeink szeretetteli, boldog emberekké válhatnak.

Szeretettel ajánlom ezt a könyvet minden szülőtársamnak és pedagógusnak, aki aggodalommal telve nézi, hogyan változik meg a mai rohanó világunkban az értékrend. A könyv reménysugárt mutat, a sok gyakorlati ötlettel, hogyan tudunk ezen változtatni és hogyan tudjuk a kedvességet az életünk alapvető részévé tenni.

Szeretettel ajánlom a könyvet mindazoknak is, akik szeretnének tenni az ellen, hogy a lélekölő napi szürkeség helyett életünk boldogabbá váljon. A hely pedig, ahol élünk valóban szeretettelibb és jobb legyen, azáltal, hogy sok kedves és boldog gyerek népesíti be.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató