Játék dán módra: hogyan neveljünk kiegyensúlyozott, boldog gyerekeket?

Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott, érzelmileg rugalmas gyereket a szabad játék segítségével? 

A skandináv életmód sikerességét bemutató Gyereknevelés dán módra társszerzője nemrég új kötettel jelentkezett, Játék dán módra címmel. Gyakorló anyukaként kíváncsian vettem kezembe a könyvet, hátha útmutatást kapok, hogy a hétköznapokban az edzés, a matek szakkör, a balettóra között rohanva, két kamasz és egy ovis gyerekkel, hogyan tudjuk a játékot a mindennapjaink részévé tenni úgy, hogy a gyerekeim boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek. 

Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk,

hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.

George Bernard Shaw

Játék dán módra

 

Szerző: Iben Dissing Sandahl

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-593-0

Korosztály: szülőknek

 

 

 

Mindannyian tudjuk, hogy Dánia a Lego hazája és számos játékgyártó cég székhelye, de azt már talán kevesebben, hogy ez nem véletlen, hiszen a játék a dánok mindennapjainak a része. A világ számos részén a tanulást tartják fontosnak, a játékot pedig egy időpazarló tevékenységnek. Valószínű, hogy mindannyian érezzük azt a nyomást, hogy jó tanuló, jó sportoló gyerekeket neveljünk, akik majd a társadalom hasznos tagjai lesznek. Kérdés, hogy ezzel együtt vajon boldogok is lesznek? Megdöbbentő adat, egy 2008-as kutatás szerint, hogy a játék már a gyerekkorban eltűnik az életünkből.

 Dániában a játék, nem lustálkodás, és nem is luxus, hanem a fejlődés alapja.

 Tiszteletben kell tartani az egyediséget

Az ország kulturális és nevelési hagyományai már hosszú időre visszavezethetők. Csatlakoztak az ENSZ Gyermekjogi egyezményéhez, amely szavatolja a gyerekek alapszükségletekhez való jogát, de kimondja azt is, hogy tiszteletben kell tartani az egyediséget. A dánok a spontán, kötetlen, szabad játékot helyezik az előtérbe, hiszen eközben a gyerekek szabadon elengedhetik magukat, szárnyalhat a fantáziájuk, új dolgokat próbálhatnak ki, ami alapján saját belső rendjüket is megtalálják. A gyerekek szárnyakat kapnak, ha látják, hogy a felnőttek odafigyelnek rájuk és tetszőlegesen kipróbálhatnak új dolgokat.

A szabad játék a fő oka annak, hogy az elmúlt negyven évben a dán gyerekekből váltak a világ legboldogabb felnőttjei.

A szabad játék fejleszt és belső lendületet ad

A nyugati kultúrában ha csinálunk valamit, annak mindig többről kell szólnia, mint pusztán arról, hogy „csak” játszunk. Általában törekszünk arra, hogy a tanuláson legyen a hangsúly, de mi lenne, ha kivennénk a nevelési szándékot, és arra figyelnénk inkább, hogy jól érezzük magunkat? A szabad játékban elővehetjük a képzelőerőnket, bárki bőrébe belebújhatunk. Lehetünk tűzoltók, orvosok, vagy akár nyuszik és kiskutyák is. A lényeg az lenne, hogy bele tudjunk merülni a jelenbe. A játék a gyerekeknél ösztönös, saját elhatározásból való, de rengeteg dolgot meg is tanulnak közben. A játszó gyerekek figyelmesek és kitartóak. A szabad játék fejleszti a képzelőerőt, a kreativitást, az együttműködési készséget, és belső lendületet ad. Megfigyelhetjük, hogy az új dolgokban megtapasztalt sikerélmény örömöt és elégedettséget okoz. Fontos, hogy a gyerekek a mindennapi tevékenység során apró kis feladatokat kapjanak, amiket meg tudnak csinálni, ezáltal pedig gyűjthetik a sikerélményeket, és így könnyebben indulnak majd útra a felnőtt életükben. Szakítsunk időt azokra a dolgokra, amelyek örömet okoznak nekik. Így kíváncsiak és nyitottak tudnak maradni.

A felnőttkori kreativitást és sikerképességet a gyerekkori játék határozza meg.

Differenciálás szükségletek szerint

Dániában a tanárok a differenciálás elvét követik. Minden diákkal saját célokat tűznek ki, és évente kétszer átbeszélik azokat. A cél bármi lehet. Személyes, tanulmányi vagy közösségi jellegű, mivel a gyerekek alapvető indítékainak megértése a lényeg. Így lehet megfelelően motiválni őket! A dánok nem nemük, hanem a szükségleteik szerint különböztetik meg a gyerekeket. Mindenkivel a saját egyediségének megfelelően bánnak, függetlenül attól, hogy fiú vagy lány. Az a fontos, hogy önmaguk lehessenek. Dániában kifejezett értéknek tekintik az egyenlő lehetőségek félkínálását a játékokban is.

A lányoknak autóik és babáik vannak. Autóik és babáik vannak a fiúknak is.

Hogy mire is jó a játék? Az együttlétre! Hiszen nincs is annál nagyszerűbb, mint a család és a játék összekapcsolása, szabályok, előírások nélkül.

 Fontos az együtt töltött idő!

A dán családok a mindennapi tevékenységekkel, mint például a főzés, takarítás teremtik meg a közös családi jóllét érzését. Megbeszélik a hét közben történt jó dolgokat, és a közös terveiket. Eközben megismerik a családtagok vágyait, mit szeretnének elérni, vagy éppen, hogy mi hiányzik az életükből. A gyerekeknek az együttlétre való képessége az élet korai szakaszában alapozódik meg. Fontos, hogy felismerjük az együttlétben való erőt! Dániában nagy hagyománya van az együttlétnek, azaz HYGGE-nek, mivel erős a közösséghez tartozás igénye. A Hygge szó jelentése: elégedettnek gondolni magunkatHygge közben a szűk családdal, barátokkal vagyunk, amiben az a legjobb, hogy nem kell megjátszani magunkat, nincs szükség a védőpáncélunkra. Ezért nem véletlen, hogy a dánok a legjobb csapatjátékosok. Már kicsi gyerekként csapatokban játszanak. Az iskolában csoportos projektekben dolgoznak. Fontos szempontnak tartják, hogy mindenki érezze, hogy számít a személye, és hogy egy tágabb közösségnek is fontos tagja. Arra törekszenek, hogy a csoport minden tagja a legjobbat hozza ki magából. A könyv nemcsak elméleti, de gyakorlati útmutatóval is ellátja az olvasókat. Letehetik a szülők a játékesküt, tippeket kapnak a játékos gyerekneveléshez. A játékkalauz inspirációt ad ahhoz, hogyan legyenek a hétköznapok valóban játékosak, de a játék 5 típusával is megismerkedhetünk ebben a részben. 

Legyünk jelen

A könyv legfontosabb mondanivalója, hogy legyünk jelen a pillanatban és hagyjuk, hogy a játék bárhova elrepítsen. Ne felejtsünk el játszani mindennap! Bármit csinálunk, bárhol legyünk a gyerekeinkkel együtt élvezzük az életet! Együtt lenni, utat engedni a szabad játéknak, és mindent játékká alakítani – ez a boldogság dán módja.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ahhoz, hogy boldog gyerekeket neveljünk, figyelmet kell fordítanunk értelmi, érzelmi és társas fejlődésükre is. Az érzelmi rugalmassággal és belső erővel rendelkező gyerekek ellenállóbbak, egészségesebbek és könnyebben küzdenek meg azokkal a kihívásokkal, amelyekkel életük során találkoznak. A Gyereknevelés dán módra című nagy sikerű kötet pszichoterapeuta szerzője új könyvében ahhoz nyújt útmutatót, hogy a szabad, kötetlen játékkal miként fejleszthetők ezek a tulajdonságok.

Ajánljuk továbbá: Gyereknevelés dán módra, Buddhizmus anyáknak című könyvekről írt ajánlónkat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató