A tavaszi könyvparádé folytatódik! (3. rész)

Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk a legizgalmasabb áprilisi könyvújdonságokat. A legkisebbeknek szóló összeállításunkat ebben a bejegyzésben találod, az iskolás korosztálynak pedig ebben a bejegyzésünkben válogattunk olvasnivalót. A tavaszi könyvparádé most folytatódik! Mutatjuk a további várható megjelenéseket!

 

Brúnó Budapesten – Pest fényei

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-218-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e, hogy a Duna partja régen a mai Pozsonyi úton húzódott? Mit jelent a Sétáló Naprendszer, és kiknek a szobrát láthatjuk a Hősök terén? Ismered-e a Füvészkert vagy a Keleti pályaudvar történetét? Jártál-e már az Állatkertben és a Vasúttörténeti Parkban? Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

A Brúnó Budapesten-sorozat bekerült a legjobb utazós gyerekkönyvek közé. Olvasd el, mit írtunk róla, vagy nézd meg a sorozat többi részének a belapozóját! Brúnó Budapesten – Buda tornyai, Brúnó Budapesten – Buda hegyei, Brúnó Budapesten – Pest szíve

Kósza Varjak

 

Szerző: Nemes Nagy Ágnes

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-243-7

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Nagy a világ! És nincsen hossza-vége” – ujjong fel az utazó a Dal, Rómában elején. Nemes Nagy Ágnes versei részben az efféle rácsodálkozások gyönyörűségének köszönhetően olyan népszerűek a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt.A Móra Kiadó új Nemes Nagy-sorozatának legfrissebb kötete csupa újdonságot kínál, amelyre a szerzőt jól ismerő olvasó is örömmel csodálkozhat rá. Ezúttal a költő életében kötetbe nem került írások közül válogattunk. A szó szoros értelmében vett gyerekversek mellett helyet kaptak olyan, eredetileg felnőtteknek szánt darabok, amelyek játékos hangja a legkisebbeket is könnyedén megszólítja.

Százpettyes katica

 

Szerző: Lázár Ervin

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-271-0

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan lehet eljutni az Üveghegy elé? Mi a soványító palacsinta titka? Turgudsz irgígy bergeszérgélnirgi? És vajon létezik százpettyes katica? Ilyen életbevágóan fontos kérdésekre keresik a választ a kötetben szereplő gyerekek, a sokszor tanácstalan felnőtt pedig mindenre igyekszik hol játékosan, hol halálos komolysággal válaszolni. Nemzedékek nőttek fel Lázár Ervin meséin, ám a Szegény Dzsoni és Árnika szállóigévé vált párbeszédeit idéző mesenovellák eddig csak a szerző felnőtteknek szóló novellásköteteiben kaptak helyet. A hiánypótló válogatás három asztalfiókban maradt szöveggel válik teljessé. Mikkamakka és Vacskamati verse a két macskaképű erdőlakó új arcát mutatja meg, az Országmese pedig különleges, kísérletező szöveg, amely néhány hungarikum keletkezésének legendáját idézi meg.

Kisvakond és a nagy kalandok – Verses képeskönyv

 

Szerző: Zdenek Miler

Fordító: Lackfi János

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-214-7

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Zdeněk Miler népszerű rajzaihoz most a magyar gyerekek egyik kedvenc költője, Lackfi János írt vicces verseket. Az erdő lakói vidáman töltik a napjaikat, és amilyen aprók, éppen olyan nagy kalandokba keverednek. Ha valamelyikük bajba kerül, a talpraesett kisvakond máris ott terem! Amikor pedig neki van szüksége segítségre, ő is számíthat a többiekre: a nyuszira, a csigára, a békára, a bagolyra és persze a bátor kisegérre!

Kisvakonddal a babalapozókról szóló összeállításunkban is találkozhatsz. Nézd meg a Kisvakond és a formák belapozóját!

Nózi nyomoz-sorozat: Forró nyomon

 

Szerző: Kántor Kata

Illusztrátor: Dudás Győző

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-457-535-1

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nyomozz te is Nózival! A környéken egyre több kutyus tűnik el, és erről bejelentés is érkezik a rendprségre. Elkezdik a nyomozást, de jaj, mi történik? Az Illaberek tisztásáról eltűnik Nózi egyik legjobb barátja is, a kis csivava Jessica. A szagnyomokból és a helyszínen talált bizonyítékokból egyértelműen kiderül: Jessicát elrabolták. Nózi ezúttal nem vár a gazdájára, hanem maga veszi kezébe az irányítást. Barátaiból és a tisztáson megismert kutyákból nyomozócsoportot szervez, hogy forró nyomon induljanak a rabló után, és kiszabadítsák Jessicát. Csakhogy minden sokkal nehezebb, mint Nózi sejtené. Vajon sikerrel járhat a gazdája nélkül is? Megmentik Jessicát? Tarts Nózival, és a kutyacsapattal az izgalmas kalandon! Lebilincselő gyerekkönyv egy nyomozókutyáról és a barátság erejéről. A nyomozás izgalma, és a bájos, kutyás kaland egyaránt örömöt okoz majd fiú és lány olvasóknak is. Könnyen olvasható szövege miatt önálló olvasásra kiváló. Megszeretteti az olvasást. Nózi kutya figuráját egy valódi rendőrkutya ihlette, “aki” rendszeresen szerepel az írónővel a közönségtalálkozókon. Vidd haza, szeretni fogod!

Ha szereted a nyomozós könyveket, érdemes elolvasnod az Éjszaka az állatkertben című könyvről írt ajánlónkat.

Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója

 

Szerző: Michael Ende – Wieland Freund

Illusztráció: Regina Kehn

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 9789634862734

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Filkó biztos benne, hogy vérbeli rablólovagnak született. Ezért aztán magától a hírhedett Rosszcsont Rodrigótól akarja kitanulni a rablás minden csínját-bínját. Igen ám, de először is ki kell állnia a bátorságpróbát. Mikor Filkó belebotlik Rózsika hercegkisasszony hintójába, úgy érzi, itt a lehetőség. Lehet bármi veszélyesebb, mint hercegkisasszonyokat rabolni? És Filkó ekkor még nem is sejti, hogy a nagyhatalmú udvari varázsló, Rabanus Rochus el akarja kapni Rózsikát.

Ne nyisd ki – Harap!

 

 

Szerző: Charlotte Habersack

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-244-991-3

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A titokzatos küldeményen a “Ne nyisd ki!” felirat áll. Nem kérdés, hogy Nemo rögtön kinyitja a csomagot… És rögtön három dolog történik:1. A dobozból egy plüssfigura ugrik elő, egy hatalmas étvágyú jetilovag, aki az Icy, a jégszörnyecske névre hallgat. A plüssfigura ugyanis él!2. Odakint havazni kezd – a nyár kellős közepén!3. A jeti pedig egyre nagyobbra nő. Nagyon nagyra. Hamarosan már két és fél méteres! Amíg Boring városkáját szép lassan maga alá temeti a hó és a jég, Nemo és a barátai komoly kihívásokkal néznek szembe. Mert ugyan, hová rejthetne el az ember egy megtermett jetit? Kalandos versenyfutás kezdődik az idővel…

Mágikus állatok iskolája 10. – Odavagyunk!

 

Szerző: Margit Auer

Kiadó: Babilon Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-294-565-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A mágikus állatokért szerencsére már nem kell aggódni, minden rendbe jött. Az izgalmaknak azonban nincs vége. Ezúttal egy focistaválogatás borzolja a kedélyeket a Winterstein suliban. Ráadásul eljön a búcsú ideje: Miss Cornfield osztályából valaki elköltözik a mágikus állatával együtt…

Balatoni nyomozás

 

Szerző: Fiala Borcsa

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-331-5

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy régi faládikóban rejtőző térkép… Egy titkosírással írt üzenet… Egy tetovált nagymama, aki kiszuperált cirkuszi kocsival járja a Balaton-felvidéket… Ki ne vágyna egy duplán rejtélyes nyárra? Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan… Vajon milyen kincs várja Krisztiéket az út végén? És sikerül-e közben leleplezniük a tolvajokat is? Nyomozz Te is velünk! Bejárjuk többek közt Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és Hegyestűt, megkeressük a mindszentkállai titkos lépcsőt és bekukkantunk Csobánc várába is…

Segítség, állat! Ha nem bántasz, nem bántalak

 

Szerző: Nógrádi Gábor

Illusztrátor: Ritter Ottó

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-276-5

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A polip tényleg hasonlít az emberre? Előfordult már, hogy mégiscsak a gólya hozta a gyereket? Az éhes víziló ráfanyalodik a húsra? És miért hívják így a mosómedvét, ha nem is mos? Amire több évtizede vártak a lelkes olvasók, most végre megtörtént: Nógrádi Gábor folytatta a legendás Segítség, ember! című kötetét. Az új kiadványban harminc állat kapott helyet, akik ezúttal is fergetegesen szórakoztató állatmonológokban mesélnek magukról és fő ellenségükről, az emberről. A szórakoztatás, akárcsak az előző kötetben, most is ismeretterjesztéssel párosul – mire a kiadvány végére érünk, a sok nevetés mellett szinte észrevétlenül megtanuljuk a szereplő állatok valamennyi jellegzetes szokását, megismerjük étrendjét és lakhelyét.

Építkező állatok

 

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-332-8

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyere velünk rendkívüli felfedezőútra az állati építőművészek káprázatos világába! Nyisd fel a kis füleket, hajtsd ki az oldalakat, és különleges állati lakásokat láthatsz földön, víz alatt, fa tetején, a pókhálótól a nyulak barlangján és a madárfészken át a hangyabolyig. Felfedjük e csodálatos építmények titkait, és eláruljuk, hogyan készülnek.

Első könyvem a testről

 

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-415-775-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Élénk, szerethető rajzok. Egyszerű szöveg és sok-sok érdekesség. Interaktív ötletek minden témához. Fedezd fel az emberi test titkait a briliáns agyadtól a csiklandós talpadig! Ez a könyv szórakoztató bevezetés tested működésébe. Tele van elképesztő tényekkel, és egy szervrendszereket ábrázoló óriásposztert is találsz benne.

Legkisebbeknek ajánljuk továbbá a Játékos szavak – A tested című színes lapozókönyvet is!

Korábbi cikkeinkre kattintva pedig átböngészheted, hogy melyek voltak a legizgalmasabb januári,  februári, és márciusi (első és második rész) könyvújdonságok. Az áprilisban várható könyvmegjelenések bővebb listájáért kattints erre és erre a linkre!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató