Buddhizmus anyáknak: harmóniában önmagunkkal és gyermekünkkel

Nemrégiben kezembe akadt Sarah Napthali: Buddhizmus anyáknak című könyve. Kissé szkeptikusan lapoztam bele, hogy milyen útmutatást kaphatok ebben a rohanó világban arra, hogyan is váljak jobb anyává. Nézegettem, majd a könyv hátulján ezt olvastam:

A Buddhizmus anyáknak megmutatja, hogyan élvezhetjük ki igazán a gyerekkel töltött időt, miként tudjuk megőrizni a nyugalmunkat, hogyan kezelhetjük a dühünket és lehetünk úrrá félelmeinken.

Felkeltette az érdeklődésemet! Nekem három gyerekem van, néha úgy érzem, hogy egész nap egy végtelen taposómalom. Sokszor inkább érzem magam egy katonatisztnek, mint egy kedves, szeretetteljes édesanyának. Kelj fel! Öltözz! Reggelizz! Igyekezz, a tesóid már várnak! Bepakoltál? Megcsináltad? Ne felejtsd el! Nagyából ilyen vezényszavak és kérdések mellett indul egy nap. Amikor elhangzik a “szeretlek” és “legyen szép napod”, akkor már az ajtóban búcsúzunk egymástól, gyors ölelés, és már el is indultak suliba és óvodába. Nem a harmonikus szó jut róla az eszembe. Így kíváncsian kezdtem bele a könyv olvasásába. Vajon milyen jó tanácsokkal szolgálhat a Buddhizmus anyáknak?

 

Buddhizmus anyáknak

 

Szerző: Sarah Napthali

Kiadó: HVG Könyvek (2015)

ISBN: 978-963-304-287-8

Korosztály: szülőknek

 

 

 

A szerző az előszóban elmeséli, hogyan ismerkedett meg a buddhizmussal. A gyerekei születését követően változtatni szeretett volna az életén, hogy türelmesebb, együtt érzőbb, optimistább legyen. De ehhez elkötelezettségre és fegyelemre volt szüksége. Olyan könyvet szeretett volna írni, ami az anyáknak szól és tudomást vesz a bánatról és az örömről is. Akár mélyebb szinten is megváltoztathatja az életünket. A Buddhizmus anyáknak sorra veszi az anyákat érintő legfontosabb kérdéseket és segítséget nyújt a buddhista tanítások szellemében. A kiadvány lényege, hogy bemutassa, hogyan váljunk tudatos szülőkké. Nem az a legfontosabb, hogy mindenben mi legyünk a legtökéletesebbek, hanem az, hogy éberek maradjunk és a jelenbe tudjuk megélni az itt és mostot. A gyerekekre tényleg oda tudjunk figyelni és tisztába legyünk azzal, hogy mi a fontos az adott pillanatban.

Már a könyv elején rátapint a lényegre, mi kisgyermekes anyukák egyedül vagyunk. Gyakran előfordul, hogy nincs kihez fordulnunk, ha támogatásra, jó szóra, segítségre lenne szükségünk. A gyerekek előtt volt társaságunk, felnőttek között léteztünk. De azok a barátaink, akiknek nincs családjuk, más szemmel nézik a dolgokat, akiknek pedig van gyerekük, épp más kihívással küzdenek. Így sokszor magunkra maradunk. Az anyaság egyfajta önellátó üzemmódra készteti a nőket. Vajon akkor miben is segíthet a buddhizmus az anyáknak?

Képzeljünk csak el egy derűs, kiegyensúlyozott anyát, aki elfogadja mindazt, amivel az élet szolgál. Aki nem borul ki egy váratlan, nemkívánatos eseménytől. Nem reagálja túl a dolgokat. Tisztában van vele, hogy olykor ostobán vagy érzéketlenül viselkedik, de ahelyett, hogy napokig rágódna, letudja a dolgot annyival, hogy legközelebb megpróbálja jobban csinálni… A gyerekei örömmel vannak vele, érzi, hogy számíthatnak rá, és hogy megérti őket… A buddhizmus segíthet, hogy ez iménti leírásnak megfelelő boldogabb anyává váljunk. Ha nem is egyik napról a másikra….egy kis gyakorlattal egyre közelebb kerülhetünk az ideális anyaképhez.

A buddhista tanítások számos praktikus ötlettel vérteznek fel bennünket, anyákat is. Ráébredünk, hogyan éljünk kiegyensúlyozottabban, boldogabban. Az anyaság különösen alkalmassá tesz bennünket a buddhizmus befogadására, mert annak két alaptételét már tudjuk, hogy az életnek része a szenvedés, és találkoztunk már az igaz szeretettel. A sok érdekes meglátásból azokból szemezgettem, amelyek az én életemben is fontos mondanivalóval szolgálnak. 

Szeretem a családomat. Szeretek velük lenni. Szeretem hallgatni, amikor a gyerekeim vidám mesélnek arról, hogy milyen volt a napjuk, milyen vicces dolgok történtek velük. De azért olyan is előfordul, hogy tenném a dolgomat, és úgy élem meg a kérdéseiket, hogy ez nem más, mint nyaggatás. Anya, hol van a matek füzetem? Anya ,mikor megyünk már a játszótérre? Azt hiszem sorolhatnám ezt napestig. A könyv azt ajánlja, hogy amikor a gyerekekkel vagyunk, szánjunk időt az éberség gyakorlására, hogy érezzék, hogy észrevesszük, meghallgatjuk és megértjük őket. A buddhizmus gyakorlásával elkezdünk a jelenben létezni, és arra törekedni, hogy megéljük a pillanatot. Hiszen a gyerekek arra hívnak bennünket, hogy itt és most játszunk velük. Az éberség gyakorlatával fokozatosan halmozódnak bennünk a játékos kreatív energiák, és hatalmas ajándék, hogy a gyerekek rákényszerítenek bennünket arra, hogy félretegyük a célorientált vágyainkat.

Figyeljük meg, mennyi különleges pillanatot rejt még a legátlagosabb nap is. 

Anyukaként rájövünk, hogy az élet nem mindig habos torta. Rengeteg a kötelességünk és nagyon kevés időnk jut magunkra. A háztartási teendők, a munkahely és a gyerekeink által támasztott elvárások között lavírozunk. De meg kell tanulnunk boldoggá válni, hiszen ha az anya boldogabb, akkor az egész család boldogabb. Valószínű, hogy mindannyiunk száját elhagyta már, hogy „Elegem van!”, vagy „Kész vagyok”. Mit tehetünk akkor, ha világgá mennénk? A könyv itt is sok praktikus tanácsot ad. Ha úgy érezzük, hogy valamit jobban is csinálhattunk volna, legyünk magunkkal gyengédek, türelmesek és maradjunk kitartóak. És nem mellesleg gondolkodjunk el azon, hogy mit tanulhatunk ezekből a nehéz helyzetekből.

Ne feledjük, hogy mindenkiben egy tökéletes Buddha lakozik. Engedjük, hogy Buddha-természetünk vagy magasabb énünk erőt és megnyugvást hozzon.

Biztosan már mindannyian megéltük, hogy alig vártuk, hogy eljöjjön a hétvége, elképzeltük, hogyan fogunk békésen olvasgatni, társasozni a családunkkal. Ezzel szemben vasárnap reggel arra ébredünk, hogy a gyerekeink civakodnak a fejünk felett, mert mindegyikük mást szeretne. Így a harmonikusnak tervezett vasárnap veszekedéssel indult. Azt gondolom, már mondanom sem kell, hogy a nap hátralévő részében sem csitultak a kedélyek, minden a feje tetejére állt. Mit éreztem ekkor? Dühöt! Egy kicsit később bűntudatot. Mit ajánl a könyv? Tudatosítsuk, hogy a düh csak egy múló állapot, ne engedjük elhatalmasodni magunkon és tartsuk észben Buddha öt tanácsát:

1. Elmélkedjünk pozitív dolgokról!

2. Számoljunk gondolataink következményével!

3. Tereljük el gondolatainkat!

4. Vegyük számba az alternatívákat!

5. Használjuk az akaraterőnket!

Gondolom, hogy anyaként mind megéltük azt a pillanatot, amikor rácsodálkoztunk arra, hogy a gyerekeink nagyon gyorsan nőnek. Még csak most születtek, de mi már a legnagyobbal a középiskolákat nézegetjük. Én pedig az évek alatt megváltoztam. Fiatal lányból nő, majd anya lettem. A tükörbe nézek, a szemem csillogása még ismerős, de az arc aki visszanéz rám, vele még barátkozom. Öregszem, már megcsillan egy-egy ősz hajszál, de érzem a mentalitásomon is, hogy megváltoztam. Nézem a képet a tükörben és elmélázom rajta, hogy most mit tehetek? A buddhizmus szerint az önmagunkról alkotott képet csak kitaláljuk, ne ragaszkodjunk egy adott énképhezVegyük észre, hogy nem az öregedés fáj, hanem az, ha megpróbálunk ellenállni neki.

Ne halogassuk a boldogságot, élvezzük a pillanatot.

Habár ez a könyv, nem egy tipikus gyereknevelési kézikönyv, de mégis szívből ajánlom minden anyatársamnak, aki tele van kérdésekkel, kétségekkel, vagy egyszerűen csak elveszik a napi kihívások között. Jó lehetőség arra, hogy amikor este leülünk egy gőzölgő teával a kezünkben, időt szánunk magunkra, hogy lelkünk kicsit megpihenjen, megteremthessük önmagunkban a harmóniát. Rájövünk, hogy nemcsak mi küzdünk a nehézségekkel, nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Az írónő tanácsaival változtathatunk éltünkön, megteremthetjük a boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet. Pont amilyenre vágyunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor egy nő anya lesz, minden a feje tetejére áll, nem csak körülötte, hanem benne is. A gyereknevelésről szóló szakirodalom, ennek ellenére, szinte kizárólag a gyerekekkel foglalkozik. A Buddhizmus anyáknak más. Ez a könyv anyáknak szól: segít, hogy kiegyensúlyozottabban, boldogabban éljük meg az anyaságot.
Sarah Napthali, két fiú édesanyja, a buddhizmus tanításából kiindulva kínál gyakorlati megoldást az anyaság hétköznapi kihívásaira. Megmutatja, hogyan élvezhetjük ki igazán a gyermekeinkkel töltött időt, miként tudjuk megőrizni a nyugalmunkat, hogyan kezelhetjük a dühünket és lehetünk úrrá félelmeinken. A mindennapokban is könnyedén alkalmazható javaslatai segítségével nemcsak önmagunkkal és gyermekeikkel válik harmonikusabbá kapcsolatunk, párkapcsolatunk, baráti és családi viszonyaink is szeretetteljesebbek lesznek.

 

Ajánljuk továbbá Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra című kötetről írt beszámolónkat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.