Brúnó Budapesten – Buda tornyai

A Brúnó Budapesten-sorozat az építész-írónő újabb nagyívű vállalkozása, amelyben egy kisfiú történetén át  mutatja be a főváros nevezetességeit a gyerekeknek. A hatrészesre tervezett sorozat indító kötete Buda tornyairól mesél kis olvasóinak. Olvasd el rövid összefoglalónkat!

 

Brúnó Budapesten – Buda tornyai

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN:978-963-415-926-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

Bartos Erikától nem idegen ez a terület, hiszen építészmérnöki végzettségét a Magyar Építész Kamara és Budapest Főpolgármesteri Hivatalának különdíjával szerezte meg. A Brúnó-sorozat mellett a Pécs városát bemutató mesekönyvet (Hoppla meséi), valamint két építészeti albumot (Budapest rajzban, Budapest titkai) is készített, amelyért a Szép Magyar Könyv verseny főpolgármesteri különdíját is elnyerte.

A sorozat főhőse az óvodás Brúnó, aki a Balaton mellől költözött a fővárosba a szüleivel. Az első rész ezt az első nyarat meséli el, és Brúnó történetén át, vele együtt fedezhetjük fel a belső budai nevezetességeket. Brúnó egyébként olyan, mint bármelyik gyerek. Vidám, kíváncsi és érdeklődő, imád játszani a barátaival, szeret kirándulni és új dolgokat fedezni fel. Amíg a szülei berendezkednek az új életükre, Brúnó Budapestet felfedezi fel. A városi kalauzolásban a rokonok mellett az újdonsült barátai is segítségére vannak. 

Legelőször a nagybátyjával és unokatestvéreivel a várkerületet barangolják be. Részletesen bejárják a környéket, siklóznak, fagyiznak, múzeumban járnak és közben persze mindenféle érdekességet tudnak meg. Pont annyit, amennyi egy kisgyerek számára még könnyen megjegyezhető. Szuper, hogy minden épület és helyszín felismerhető – egy gyerekkönyvben, rajzokon szemlélve mindez nagyon szerethető. Egy másik alkalommal a Gellért-hegyet járják be, és jut idő játszóterezni (vajon melyikre mennek?) sőt még a Csillagvizsgálóba is eljutnak. De hasonlóan tartalmasan barangolják be Óbudát, és habár a kötet címe Buda tornyai, azért közel sem csak a gigászi épületeké a főszerep. Helyet kap minden más látványosság is a Római-parttól a Csodák Palotáján át a cukrászdákig vagy a kürtős kalácsozóig. De vannak kiállítások, táncház, játszóházi szülinapi buli és naná, hogy mindenféle tömegközlekedés! A könyvből a szerzőnő tippjei, játékötletei sem maradnak el.

A sorozat további részei

A sorozat második kötete, a Buda hegyei, ahol Brúnónak elkezdődik az óvoda és újabb kalandokban lesz része. Ebben az epizódban is sokat kirándulnak és többek között olyan nevezetességek látogatnak meg, mint a Zugligeti Libegő, Apáthy-szikla, Ördög-árok, Tündér-szikla, Pasaréti Honvéd Lovarda, Normafa vagy a Picinke Póniudvar. Nézd meg a Brúnó Budapesten – Buda hegyei belapozóját!

Pest szívében Brúnóhoz régi, balatoni ovistársa jön látogatóba és együtt nézik meg a főbb nevezetességeket. Ez a rész is a legimpozánsabb látnivalókat szedi csokorba az Országház és Kossuth Lajos tértől a Miniverzumon át az Operaházig. Színházak, terek, múzeumok, és szuper programok várják a gyerekeket ebben az epizódban is, közel háromszáz oldalon át! De ez a kötet rengeteg egyéb kalandot is tartogat: lesz farsang, rögtönzött busó-járás. Kipróbálják a kétéltűbuszozást, felülnek a Budapest Eye óriáskerékre – na meg egyszer a fogorvosi székbe is… Nézd meg a Brúnó Budapesten – Pest szíve belapozóját!

A Brúnó Budapesten-sorozat az ovisok, kisiskolások nagy kedvence lehet, hiszen színes, vidám, olvasmányos, és az ő nyelvezetükön, egy óvodás kisfiú hétköznapjairól szól. Felkelti a gyerekek érdeklődését és egész biztosan kinyitja a szemüket a fővárosra. Elég nagy terjedelmű könyv, de senki se ijedjen meg, igazán könnyen lehet haladni vele. Részletes és olvasmányos, és külön szuper benne, hogy rengeteg ötletet ad, továbbá megemlít programokat és gyerekbarát helyszíneket is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve? A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal. A Buda tornyai című kötetéből Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg. Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Előkészületben: Pest fényei, Duna, Budapest környéke

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz! Nézd meg a Pécs városáról szóló Hoppla meséi belapozóját!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

90%
Nagyon jó

Részletesen és olvasmányosan mutatja be a nevezetességeket a gyerekeknek.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató