Hogyan működik a világ? A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig

Reggelente egy kattintással felkapcsoljuk a villanyt, egy másikkal működésbe hozzuk a tévénket, majd a hűtőszekrényből elővesszük a reggelire szánt müzlit vagy gyümölcsöt. De vajon belegondoltunk már, hogy milyen folyamatok munkálkodnak a háttérben, hogy számunkra ennyire egyszerűen működjön a mindennapi életünk? Még mi felnőttek is hajlamosak vagyunk mindezt magától értetődőnek tekinteni, és csak ritkán gondolkodunk el azon, hogy vajon mi van a dolgok hátterében. Egy rendkívül izgalmas könyvújdonság azonban fényt derít mindezekre. Nos, te kíváncsi vagy, hogyan működik a világ? Akkor vágjunk bele!

 

Hogyan működik a világ? – A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig

 

Szerző: Libby Deutsch

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-244-946-3

Korosztály: 5-10

 

 

 

A Hogyan működik a világ? ismeretterjesztő album egy nagyszerűen szerkesztett, részletgazdag kiadvány, amelyből megismerhetjük a technikai környezetünk összetett folyamatit. Habár a mindennapi életünk vívmányai, a hétköznapi tárgyak és szolgáltatások magától értetődőnek tűnnek, Libby Deutsch könyvéből kiderül, hogy a dolgok sokkal összetettebbek, mint amilyennek látszanak. Valpuri Kerttula szemléltető illusztrációival karöltve nagyszerűen érzékeltetik a folyamatokat – lelepleződnek a kulisszatitkok, kiderül mi minden zajlik a színfalak mögött. A részletgazdag, átlátható és lényegre törő illusztrációk órákig böngészhetők, megvitathatók, átbeszélhetők. Elindítja a gondolkodást, segít átlátni, máshogy tekinteni és kívülről szemlélni a dolgokat. Na meg értékelni a csodát, azaz mindennapi életünk mozgatórugóit. 

Rengeteg olyan hétköznapi tárgy és szolgáltatás vesz körbe minket, amelyek egy hihetetlen utazás során érkeznek el hozzánk – és ezek az utazások FOLYAMATOSAN zajlanak. Nézz köröl!Mit látsz? Mi honnan jön? Hogyan lészül? Amint elkezded észrevenni ezeket az utazásokat, onnantól már sosem tudsz ugyanúgy nézni a világra, mint egykor…

A Hogyan működik a világ? a csokitól a GPS-ig, a vécétől az interneten át a papír, az üvegek, a gyümölcsök, ruhaneműk útját is megmutatja a kiindulástól a végpontokig, azaz hozzánk. Bemutatja a levél útját, hogy hogyan kerül a víz a csapba, könyv a polcra, csoki a pocakba. Minden témakörnek egy oldalpár dukál. Mi pedig önző módon kiválasztottuk a számunkra legizgibb témaköröket, a többi felfedezése viszont rajtad áll! Rögtön az első fejezetből megtudhatjuk, hogy milyen utat járnak be az üdvözlőlapok onnantól, hogy ismerősünk bedobja a világ egy távoli szegletében egy postaládába, egészen odáig, hogy kedvenc postásunk egy reggel a kezünkbe adja. A könyv szemléletes ábrákkal mutatja be, hogy hogyan kerül a küldemény a levélfeldolgozó üzembe, és hogy utána mi szerepe van egy óriási, végtelenül hosszú és nagyon összetett futószalagnak a szelektálásban.

Korunk legmodernebb vívmányait is tanulmányozhatjuk a könyvben, mint például a GPS, aminek működéséről a Hol is vagyunk pontosan? című fejezetben olvashatunk. Azt ugye tudjuk, hogy mire használjuk, de vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy működéséhez nagyjából 27 számítógéppel, rádió adó-vevővel és atomórákkal felszerelt műhold szükséges? És akkor még nem is beszéltünk a fénysebességgel közlekedő rádióhullámokról, szuper navigációs applikációkról és rögzített helyzetű vezérlőállomásokról. Ez így talán egy kicsit soknak tűnik, de figyelmesen átolvasva az ismertetőt, könnyen átláthatjuk, hogy mennyire összetett és megtervezett a GPS működése. Sokunk egyik kedvenc ruhadarabja a farmer. A Honnan jönnek a ruhák? című fejezetből megtudhatjuk hogyan dolgozzák fel az elkészítéséhez szükséges gyapotot, megismerhetjük a fonógép működését, és a könyv kitér arra is milyen fontos és egyedi szerepe van az indigófestéknek, amitől a ruhadarab a jellegzetes színét kapja. Láthatjuk, hogyan dolgoznak rajta a szabászok és varrják össze azt lépésről lépésre a varrodákban. Megismerhetjük a különböző koptatási módszereket, a smirglizéstől a homokfúváson át, egészen a kőmosásig. Hihetetlenül érdekes ez a fejezet is, bevallom nekem is akadt benne bőven új információ. 

Napjaink fontos kérdése Földünk állapotának megóvása, ebben pedig kulcsszerepe van az újrahasznosításnak. Az örök életű üveg fejezetben a használt üvegpalackok útját kísérhetjük végig, a szelektív hulladékgyűjtőtől odáig, amíg újra üvegpalack nem készül belőlük. Hogy hogyan? Első lépésben elszállítják a hulladékfeldolgozóba, ahol szortírozzák, majd megtisztítják és egy erős mágnes segítségével kiválogatják belőle az esetleg benne maradt fém hulladékot. Ezek után még egy alapos kézi válogatáson is keresztülmennek az üvegtörmelékek, hogy biztosan ne maradjon köztük más természetű hulladék. Majd forró levegőt fújnak rá és egy hatalmas porszívót alkalmazva minden olyat kiszívnak közülük, ami valahogy mégis átjutott az előző eljárásokon. Precíz lézerkamerák következnek, amelyek felismerik és szín szerint szortírozzák az üvegeket (borostyán, zöld és kvarc). Végezetül pedig törmelékké aprítják, ami az új palackok elkészítésének alapját adják. Most már csak egy 1500 Celsius fokos kemence kell, egy kis homok és egy présfúvó gép, hogy elnyerjék végső formájukat. Újabb érdekfeszítő fejezet a hang utazásáról szóló szakasz, amiben megtudhatjuk a rádióhullámok miként közlekednek eszközről-eszközre, hogy végül eljuthassanak a világ legtávolabbi pontjaira is. Ez valójában a telefon működésének bemutatása, különleges mikrochipek, antennák, átjátszótornyok és bázisállomások segítségével. Korunk egyik legnagyobb vívmányának működése számunkra is jól átláthatóvá válik az itt olvasható magyarázatok és szemléltető illusztrációk által.

És vajon a csoki az üzletek polcain terem? Természetesen mindenki jól tudja, hogy nem így van, de azt már talán csak kevesen, hogy egytheobroma cacao(istenek eledele) elnevezésű fa a kedvenc csemegénk kiindulópontja. Itt is van egy bonyolult futószalag, ami egyszerre mos, pörköl, apróra zúz és rostál. A végterméke pedig az összes általunk ismert csokifajta alapanyaga. Ezután jön az ízesítés, vanília, cukor és tej különböző arányban való hozzákeverésével, attól függően, hogy sötét, tej- vagy fehér csoki készül belőle. Aztán már csak az egyes gyártók stílusára van bízva, hogy azt milyen alapanyagokkal ízesítik és hogyan csomagolják, mielőtt eljuttatják a boltokba.

Ma már szinte mindenki használja az internetet, munka, tanulás vagy egyszerűen csak kikapcsolódás céljából. A felhasználók számára könnyen kezelhető, de ehhez a háttérben nagyon sok bonyolult folyamat megvalósulása szükséges. A világháló működését bemutató fejezetben a számítógép előtt ülő gyerekek egy labradoodle fotóját szeretnék letölteni az internetről. Kérésüket a kompjuter továbbítja az internetszolgáltatóhoz, ahol a szerverek feldolgozzák azt és továbbítják arra a szerverre, amelyiken a kért fotót tárolják. Közben megtudhatjuk, hogy mi az IP-cím és miért olyan fontos a gyakorlatban. A szerverek a világ legkülönbözőbb tájain is lehetnek, ezért az adatoknak sok másik számítógépen is át kell haladniuk, hogy céljukhoz érjenek. Megismerhetjük mik azok a routerek, switchek és hubok és, hogy milyen szerepük van a folyamatban. A példánkban szereplő fotó adatai kis csomagokba alakítva teszi meg a visszautat a gyerekekhez, hogy minél gyorsabban érhessen oda. Számítógépük pedig újra helyes sorrendbe állatja ezeket a csomagokat és megjeleníti a számukra. Ez az egész folyamat pedig még egy másodpercet sem vett igénybe. 

A Hogyan működik a világ? egy rendkívül átfogó ismeretterjesztő album, érdekes példákkal életünk legkülönbözőbb szegleteiből. A könyv nagyon jól szemlélteti, hogy a látszólag egyszerű és kézenfekvő dolgok megvalósulásáig milyen összetett és jól szervezett folyamatok vezetnek. Ajánljuk mindenkinek, akinek tudásvágya kielégíthetetlen, és azoknak is akik érdekes, néhol megdöbbentő tényeket szeretnének megtudni mindennapi életünk folyamatiról. Biztosak vagyunk benne, hogy a Libby Deutsch albuma mindenki számára szolgál majd izgalmas újdonságokkal.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan kerül a banán a trópusi banánfáról a sarki üzlet polcaira? Mi az a GPS, és hogyan tudod vele meghatározni a pontos tartózkodási helyedet? Hogyan lesz a szerző ötletéből világsikerű film? Hogyan született meg a kedvenc slágered? Hogyan készültek ennek a könyvnek a lapjai? E kérdések mellett más hasonló hétköznapi dolgok magyarázatát is megtalálod ebben a kötetben. Hamarosan tudni fogod, mi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy mindennapi életünk zökkenőmentes legyen, és betekintést nyerhetsz a világ működésének titkaiba.

Oldalunkon további ismeretterjesztő gyerekkönyvekről szóló írásokat is találsz: Miért röhög a hiéna? Tévhitek és hiedelmek az állatvilágban, Fedezd fel a környezeted! Csillagászat gyerekeknek: top 10 könyv a világűrről, Top 5 képeskönyv halakról, A legjobb dinoszauruszos könyvek valamint a Kérdések és válaszok a dinoszauruszokról. Ajánljuk továbbá a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

87%
Nagyon jó

Különösen informatív és érdekfeszítő könyv, szuper magyarázatokkal és nagyon kifejező illusztrációval.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény