Kis hősök: összeszedtük a legjobb dokis-mesekönyveket

Kiskorukban sajnos gyakran megfordulhatnak az orvosi rendelőkben a gyerekek. Van olyan kis hős, aki bátran, van aki könnyedén veszi az akadályokat, de sokuk – a kiszolgáltatott helyzet, vagy akár egy kellemetlen élmény után – bizony izgulva lép az orvosi rendelőkbe. Akár betegség, akár csak egy vizsgálat miatt is kerülnek oda, a megértés és átbeszélés nagyban segíthet nekik, hogy ha sor kerül rá, bátrabbak, magabiztosabbak legyenek. Sőt, gyakran a gyógyuláshoz szükséges teendőket is nagyobb kedvvel tartják be, ha megértik, mi miért szükséges. Bevenni a gyógyszert, ágyban maradni rendesen – néha nem is olyan egyszerű betartani, ugye? Ezekben is segíthetnek a dokis-mesekönyvek. Íme, csokorba szedtük a legnépszerűbbeket!

 

A doki-ügy

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Tommaso Levente Tani

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2010)

ISBN: 978-963-972-798-4

Korosztály: 3-6

 

 

Finy Petra óvodás megmondó-sorozata töretlen népszerűségnek örvend a legkisebbek körében. A szókimondó Emma ezúttal a doki-ügyet járja körül, a tőle megszokott humoros stílusban. Kisméretű, kedves mesekönyv, ami kikacsint a felnőttekre is, akik (vagy legalábbis én) ugyanúgy élvezhetik a rázós doki-ügyeket, mint maguk a gyerekek. Emma ugyanis komoly dolgokról lazán és könnyeden mesél. Bátorít és megnevettet, miközben nem mellesleg alaposan végigjárja a legjellemzőbb orvosi helyzeteket. Finy Petra – Tommaso Levente Tani, szöveg és kép együtt járnak ebben a könyvben. Vidám színek, vicces rajzok, még viccesebb szövegezés – egy nem is annyira vicces témakörben. A könyv humoros oldaláról mutatja be a dokis szituációkat, segít, hogy ne vegyék annyira komolyan, ne féljenek annyira a betegségektől, és a vizsgálatoktól a gyerekek. Emma nagylányosan és lazán meséli el például, hogy mi volt a dokinál, amikor megfázott, mi nem tetszett és mi volt klassz benne. Hogy a másik „elkapós“ betegség, a bárányhimlő két hét szobafogsággal jár, ami még egy palotában is sok lenne, de hogy mivel a tesója is elkapta, kettejüknek összesen 423 kiütése volt, ami nem semmi. Aztán Emma bizony oltást is kap, ami állítólag csak egy szúnyogcsípés, na de mekkora szúnyog lehet az?!? Egy ma élő, pici szúnyog, vagy egy olyan hatalmas, ami a dinók idejében élt…? Na ugye, hogy ugye?

Na, ez az oltás-dolog azért annyira nem kellemes. Minek szépítsem a dolgot: a gyerekdoki az injekciós tűvel sajnos beléd fog szúrni.

A doki-ügyben szó esik arról is, hogy hogyan vették ki a cserfes lány manduláját, de elkíséri a tesóját fül-orr-régészhez, a copfos Esztert szemdokihoz, a sajtkukac Lulut pedig a balesetire is. Sőt, a fogorvoshoz is ellátogat, és utána megfogadja, hogy nem eszik több édességet soha, de soha – vagy legalábbis nem rágja össze a fogaival. A doki-ügy egy kicsattanó humorral megírt mesekönyv, amit csak ajánlani tudunk mindenkinek. Finy Petra óvodás megmondó-sorozatában még megjelent: Tesó-ügy, Ovi-ügy

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emma bárányhimlős, Eszter szemüveget kap, Lulu eltöri a kezét… A tesó-ügy és Az ovi-ügy után ismét egy hasznos és nagyon humoros útmutató kicsiknek: az óvodás Emma ezúttal arról mesél, milyen dokikkal találkozhatnak a gyerekek, a házirovostól kezdve a fogorvoson keresztül a fül-orr-régészig, sőt, az állatorvosig.

Boribon beteg

 

Szerző, illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-163-5

Korosztály: 2-5

 

 

Marék Veronika hungarikum mackójáért generációk óta rajonganak a kisgyerekek. De bizony olykor a kedvenc mesehősük is lebetegedhet. Mi is a teendő ilyenkor, gyerekek…? Ebben a részben mindenki kedvenc kismackója kedvetlenül ébred. Nem akaródzik felkelnie, reggeliznie. Nem érdekli a kirándulás sem…! Ez hogy lehet? Annipanni rájön, hogy nagy baj van, forró a mackó homloka: de hiszen szegény Boribon beteg! Megvizsgálja a doktorbácsi, felír számára gyógyszereket, ágynyugalmat rendel el, de még hűtőfürdőt is kell vennie! Annipanni gondosan ápolgatja, beszedi a gyógyszereket, és Boribon lassacskán gyógyulni kezd. A Párnakirály éhes! Ebédet kér! Na igen, Boribon már minden bizonnyal sokkal jobban érzi magát… A sorozat többi kötetéhez hasonlóan ez is nagyon szerethető történet, amit mi mindig figyelmesen olvasgatunk újra és újra, megunhatatlanul.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Boribon a kismackó egy nap megbetegedett és így nem tudott elmenni kirándulni. Annipanni a kislány mindent megtett annak érdekében, hogy mihamarabb felépüljön kisbarátja, és ismét együtt játszhassanak a szabadban.

A Boribon-sorozat további kötetei: Boribon és Annipanni, Jó éjszakát Annipanni, Boribon születésnapja, Annipanni, hull a hó!, Boribon és a 7 lufi, Boribon autózik, Boribon focizik, Boribon kirándul, Annipanni mesélj nekem! Boribon házikója, Boribon cicája, Boribon a bajnok, Boribon tojást fest, Boribon pancsol

Doktor Maszat

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-162-8

Korosztály: 2-5

 

A Maszat-sorozat egyike a legkedveltebb kisovis sorozatoknak. A mesekönyvekben a képek dominálnak inkább, és kevés bennük a szöveg, ezért akár már kétéves kortól mesélhetjük a kicsiknek. Berg Judit meséjében imádni való karakterek, Agócs Írisz szerethető illusztrációi és megannyi izgi történet várja a gyerekeket. Ebben a kötetben minden ovis Maszatja csúnyán megfázott, khh-kh-hö! Az orra is folyt és a torka is kapart. Ismerős. De bizony hiába kérlelte Hóchóc, Maszatnak esze ágában sem volt bevenni a kanalas orvosságot és meginni a mézes teát. Mígnem egyszer csak sírásra lett figyelmes… Kiderült, hogy a zsiráfnak és vízilónak is fájt a toka! Doktor Maszat – mert hát Maszat azonnal a tettek mezejére lépett – hozta az orvosi táskáját és megállapította, hogy a zsiráf hosszú nyaka és a víziló széles torka piros. Be van gyulladva. A megoldás egyszerű: be kell jó melegen kötözni a torkukat, bevenni a kanalas orvosságot, meg kell inni a jó meleg teát… De lám: se a zsiráf, sem a víziló nem akar szót fogadni! Na most Doktor Maszat, mitévő leszel?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Két újabb vidám mese Maszatról és barátairól! Maszat megfázott, csúnyán köhög. Az orvosságot viszont nem szereti. Csakhogy a kis állatok is betegek, és Maszat doktor bácsinak meg kell mutatnia, hogy kell lenyelni az orvosságot! A második történetben Maszat és Misi bebizonyítja, milyen jó móka az esőben sétálni! Csak egy esőkabát és egy pár gumicsizma kell hozzá, és máris nem Maszat és Misi az, aki sétál, hanem két terepjáró…

A Maszat-sorozat könyvei minden esetben két mesét tartalmaznak, a Doktor Maszat második meséje: Maszat az esőben, ami szintén a mi egyik kedvencünk, csigástól, gilisztástól, terepjáróstól! 

A Maszat-sorozat bekerült a legjobb ovis mesesorozatok közé. Olvasd el miért, és hogy melyik könyvek kerültek még. toplistába! A sorozatban még megjelent: Maszat játszik, Maszat épít, Maszat alszik, Maszat számol, Maszat a vonaton, Maszat és a csőtörés, Maszat a fodrásznál, Maszat űrhajózik

Holnapra kutya bajod!

 

Szerző: Igaz Dóra

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-963-410-052-2

Korosztály: 5-8

 

 

Hosszabb terjedelme miatt elsősorban már a kisiskolásoknak ajánljuk Igaz Dóra méltán népszerű doktormeséit. A Holnapra kutya bajod! a kétrészes sorozat indító kötete, és a Kökörcsin utcai óvoda Mackó csoportjában játszódik. A mozgalmas óvodás hétköznapok mellett minden történet egy dokis témát helyez a középpontjába. A mesekönyv nyolc fejezete a leggyakoribb kérdéseket érinti. Kiderül miből áll, ha valaki allergiás, milyen az, ha valakinek náthája, mandulagyulladása, vagy ha bárányhimlője van. Elmeséli, hogyan üti fel a fejét az oviban az influenzajárvány, milyen az, amikor valaki oltást kap, vagy netán eltöri a kezét. A könyv a szép, empatikus történetek mellett megtanítja a gyerekeknek, hogy melyik betegség pontosan mit jelent, mi játszódik le a testükben, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, illetve mit kell tenniük, hogy mielőbb meggyógyuljanak. A Holnapra kutya bajod! egy igényes, hasznos és tartalmas mesekönyv, ami megtanítja a gyerekeknek, hogy nem kell félniük a betegségektől. A kedves, szemléltető illusztrációk Horváth Ildi munkái.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Dani, Bálint, Fanni, Réka, Csilla és a többiek a Kökörcsin utcai óvoda Mackó csoportjából pont olyanok, mint bármelyik más óvodás. Az egyik copfos, a másik szeplős, a harmadik félénk, a negyedik nagyon bátor. Néha bizony betegek is, sőt, néha akkor is meg kell látogatniuk a doktor nénit vagy doktor bácsit, ha éppen nem betegek. Bálint például eltöri a kezét. Réka influenzás lesz. Csillának tojásallergiája van, Rozi pedig bárányhimlős. Ha elolvassátok ezt a mesekönyvet, ti is megtudhatjátok, hogyan működik a varázsszemüveg, ami csak a saját gazdájának engedelmeskedik, hogyan láthatjuk a csontjainkat, ha egyszer nincs mindentlátó szemünk, hogyan cselezhetjük ki a szemtelen Influenza tündért, és miért lett pöttyös a nagyravágyó bárányka… Igaz Dóra mesekönyv megtanítja, hogy egyik betegségtől, sőt, az oltástól sem kell félnünk – inkább meg kell érteni, hogyan működik a testünk!

A Doktormesék-sorozatban megjelent még: Katonadolog! – Nyári doktormesék

Bori beteg

 

Szerzők: Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 599-903-392-899-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

A népszerű Barátnőm, Bori rajzfilmsorozat különböző kiadványok formájában is elérhető a gyerekek számára. Az óvodástól a kisiskolás történetekig, foglalkoztatóktól, mesekönyveken át az ismeretterjesztő füzetekig találkozhatunk Borival a könyvesboltokban. Többek között olyan, a gyerekeket foglalkoztató tematikában, mint amikor Bori óvodába megy, kistestvére lesz, születésnapja van, úszni tanul, fogorvoshoz megy, síel, kirándul, vagy például ez a kötete, amikor Bori beteg. Ebben a történetben Bori fáradtan ébredt, nem érezte igazán jól magát. Iskolában kedvetlen volt, nem szívesen végezte el a feladatokat. A tünetek otthon is csak egyre erősödtek: kapart a torka, az orra is csöpögött és lázas lett. Bori megfázott. Mi minden történik most Borival? Elkísérjük az orvosi rendelőbe, gyógyszertárba, lesz lázcsillapítás, pihenés és apás összebújás. Nagyi főztje, fokozatos gyógyulás, na meg persze bepótolandó házi feladatok! Ez egy apás könyv, mert Bori anyukája pár napra elutazott. Mint minden Bori-történet, nagyon családi ez is. A jól ismert karakterek, a részletgazdag, informatív oldalak és a mindennapjainkból ismerős családi élet segít, hogy a gyerekek könnyen azonosuljanak és befogadják a történetet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori nem érezte jól magát: fájt a torka, egyfolytában tüsszögnie kellett és már a kedvenc étele sem ízlett igazán. Mivel Anyának továbbképzésre kellett utaznia, hármasban maradtak otthon Apával és a kistestvérével, Jakabbal. Ráadásul Bori estére még be is lázasodott! Szerencsére, Apa tudta, mi a teendő ilyenkor. Elmentek orvoshoz, és Nagyi is átjött segíteni, hogy Bori minél előbb meggyógyuljon.

A sorozatból elérhető még: Bori orvoshoz megy és Bori kórházba kerül

Berci a doktorbácsinál

 

Szerző: Christian Tielmann

Illusztrátor: Sabine Kraushaar

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-249-6

Korosztály: 3-6

 

 

A Bori-sorozat kisfiús párja a Barátom, Berci-sorozat, amely hasonlóan széles tematikában és irkafűzött kivitelben elérhető a könyvesboltokban. A sorozat a megjelenésen kívül az érintett témakörökben is hasonló: Berci nem megy el idegenekkel, uszodába megy, megtanul biciklizni, mozog a foga vagy épp a tetűriadó van a suliban. A Berci a doktorbácsinál rész azt meséli el, hogy mi történik a gyerekekkel, amikor betegek lesznek. A történetben a kisfiú lázas lesz, ezért otthon maradt pihenni, és amikor másnapra sem lesz jobban, elmennek az orvoshoz. Ezután részletesen végigkövethetjük a kisfiúval, hogy mi minden történik az orvosi rendelőben és a lábadozás alatt. Bemutatja a várótermet, a játszósarkot, még azt is, hogy be kell mutatni a TAJ-kártyát. Szuper, hogy a könyvvel részletesen felidézhető és átbeszélhető, hogy hogyan zajlik egy szokásos doktori vizsgálat: a doktornéni megtapogatja Berci nyakát a nyirokcsomók miatt, belenéz a fülébe, megnézi a torkát, meghallgatja a tüdejét… Ismerős? A vizsgálat után elmennek az anyukájával a gyógyszertárba, hogy kiváltsák a recepteket, de a történetnek itt nincs vége. Otthon jön a kötelező ágynyugalom, vitaminok, amíg Berci annyira jól nem lesz, hogy kedve támad orvososat játszani a testvérével. Hamarosan újra suli, nincs mese!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Berci lázasan ébred. Ezen a napon nem az óvodába megy, hanem a gyerekorvoshoz. Fröhlich doktor bácsi alaposan megvizsgálja, végül megállapítja, hogy Berci jól megfázott. Az orrcsepp és a sok alvás biztosan segíteni fog. Pár nap, és Berci újra egészséges!

A Fásli Utcai Állatkórház

 

Szerző: May Szilvia

Illusztrátor: Petrók Ildikó

Kiadó: Cerkabella Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-982-033-3

Korosztály: 3-6

 

 

A Fásli Utcai állatkórházban már az állatoké a főszerep. Ebben a nagyméretű, bájos könyvben a kedvesen humoros történet és a pazar rajzok gondoskodnak arról, hogy a meseolvasás igazi móka legyen. A Fásli utca 6. szám alatt a betegek, az orvosok, a nővérek, de még a recepciós is mind-mind állatok! És mindegyikük imádni való karakter! Kedvenceim a tyúkok, azaz a nővérek, akik mindenhol ott vannak, teszik a dolgukat, fel-alá szaladgálnak kartonokkal és injekciós tűkkel a kezükben. Ebben a kórházban minden úgy történik, ahogy annak egy jó nevű kórházban lennie kell: vannak fekvő és járóbetegek, a nővérek gyógyszereket és kötszereket osztogatnak, az orvosok vizitelnek, vizsgálnak és műtenek. A bagoly influenzás, a kaméleon lázas… a meséből kiderül, hogy az orvosnál még a farkaskutyának is inába száll a bátorsága, pedig Doktor Marabutól senkinek sem kell ám félnie. Megtudjuk, hogy habár Nyúl úrnak diétáznia kell, ő mindig igyekszik megtalálni a kiskapukat. Ellátogathatunk a Fül-ormány-gégészet osztályra is, ahol Trampli elefántnak kell megjavítani az ormányát. Élvezet lapozni, élvezet mesélni, nagyon humoros és vidám mesekönyv, ráadásul még Áááááállati érdekességeket is tartalmaz kis olvasóinak. Illusztráció: Petrók Ildikó.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jószívű szívműtét, akut bolhairtás és egy gumicsizma kiszabadítása – állati kalandok a Fásli Utcai Állatkórházban! Dr. Maci Doktor, Béka Doktor, Gizella Doktornő és Dr. Marabu a helyzet urai: itt se a bal, se a jobb eset nem marad ellátatlanul. A kórházigazgató, Dr. Professzor Termesz nagylelkű segítségével a helyszínen tanulmányozhatta a gyógyítást May Szilvia (ő az Imbusz mester könyvsorozat írója) és Petrók Ildikó (ő sem páciens, hanem reklámgrafikus). A kórházi élet izgalmas történeteit feljegyezték, és képekkel dokumentálták. Íme a gyógyító nevetés receptje! – Egyikünknek sem kellett elvégeznie az Orvosi Egyetemet ahhoz, hogy praktizáljunk- úgy 3-6 éves korunk környékén orvosi táskával, kötszerekkel, injekciós tűvel felszerelkezve kutattunk áldozatok után, elsősorban a szűkebb családban és a játékállatok között- hogy végre meggyógyíthassunk valakit. S tettük mindezt annak dacára, hogy ha mi kerültünk orvoshoz vagy kórházba, akkor bizony nagyon féltünk. Az Állatkórház éppen egy ilyen izgalmas hely, ahol mindenki korlátlanul, papírok nélkül gyógyít- s ugyanakkor egy nagyon barátságos hely is. Akár lehetne a szomszéd utcában is. Ám mégis különleges, hiszen itt nem csak a betegek, hanem a doktorok és az asszisztensek is állatok. És ebből aztán adódnak konfliktusok rendesen, amit végül a közös jó cél, a GYÓGYULÁS segít feloldani. Az orvosi váró padján természetes, hogy az oroszlán félrehúzódik a kisegér elől, s végül a harcias farkaskutya is elfogadja a szívsebész- aki egyébként egy ingerlően vörös kandúr segítségét. – Az Állatkórház ezért jó szakkönyv lehet praktizáló 3-6 évesek számára, ugyanakkor segíthet eloszlatni a kórházzal, orvosokkal kapcsolatos félelmet, mert ha nem is didaktikusan, de arról szól, hogy a másságot és az ebből fakadó félelmeket egy jó ügy érdekében le lehet győzni.

Polli a doktor bácsinál

 

Szerző: Hermann Marika

Illusztrátor: Gönczi Anikó

Kiadó: Angry Cat Kiadó (2017)

ISBN: 9786158025942

Korosztály: 3-6

 

A Polli a doktor bácsinál egy kisegér történetén keresztül meséli el a gyerekeknek, hogy mi, miért és hogyan történik velük, amikor betegek. Az egérlánynak megfájdult a torka, de nem akar elmenni a doktornénihez, mert nagyon fél a vizsgálattól. A történet azonban hamar vidám mesébe fordult át, hiszen Polli gyorsan rájött, hogy az orvosi vizsgálat egyáltalán nem ijesztő, nem is fáj, sőt kifejezetten érdekes! Dr. Cin figyelmes és kedves vizsgálata után Polli még ajándékot is kapott, nem is egyet és nem is akár milyet! Nincs is más hátra, mint kiváltani az orvosságot, sokat pihenni és bevenni a gyógyszereket is rendesen. A mesekönyv emellett külön részt szentel az injekciónak és a fogászati kezeléseknek is. Polli történetét nagyon bájos rajzok, szerethető karakterek és kedves versikék színesítik.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A szülőkkel való találkozásaim során, gyakran elhangzottak a következő mondatok: “Az én kicsikén olyan okos és bátor, mégis amikor orvoshoz megyünk, mintha kicserélték volna. Fél az orvostól, a vizsgálattól, de még a lázmérőtől is. Az orvosságot pedig egyáltalán nem akarja megenni.” Hogy a gyermekek az orvosnál is okosak, és bátrak legyenek, ehhez nyújt hasznos segítséget ez a mesekönyv. A kedves, játékos történetet élvezetes, tanulságos versek gazdagítják, melykről mondanivaója még érthetőbb, még játékosabb lesz.

Bogyó és Babóca beteg

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-615-544-120-2

Korosztály: 2-4

 

A dokis mesekönyvekről szóló összeállításunkat a legkisebbek egyik megunhatatlan kedvencével, Bartos Erika kisovis sikersorozatával zárjuk. A Bogyó és Babóca beteg epizódban Bogyónak fülgyulladása van. Bagolydoktor utasítására ágyban kell maradnia, sokat kell pihennie, meleg teát innia és rendben be kell szednie a gyógyszereket is. Barátjára Babóca ügyel, aki bosszúsan veszi észre, hogy amint a csigafiú kicsit jobban érezte magát, kikelt az ágyból, és lement a patakpartra, hogy kavicsokat szedjen. Sajnos Bogyó visszaesett, de tanult a hibájából és megígérte, hogy ezután betart mindent, hogy meggyógyuljon rendesen. Mint a sorozat minden kötete, ez is két mesét tartalmaz. A könyv második része A kis dongólány történetét meséli el.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az első mesében Bogyónak, a kis csigának nagyon fáj a füle, ki kell hívni Bagolydoktort! A második történet pedig egy új erdőlakóról, a kis dongólányról szól. Ennek különösen Baltazár, a méhecske örül…

A témához kapcsolódóan ajánljuk még: Doris Rübel: Mindjárt meggyógyulok (Mit? Miért? Hogyan? mini), Regina Schwarz: Anna beteg és Andrea Erne: Mi történik a kórházban? (Mit? Miért? Hogyan?) című köteteket is! Ajánljuk továbbá a legjobb vigasztalós mesekönyvekről szóló írásunkat is.

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.