Újabb izgalmas könyvújdonságokra számíthatunk!

Nem kétséges, hogy ez az év is rengeteg izgalmas könyves meglepetést tartogat a gyerekeknek. Korábbi bejegyzéseinkben már megírtuk, melyik volt 2019 első gyerekkönyve, összeszedtük a januári és februári könyvújdonságokat, és most újabb izgalmas kötetekkel folytathatjuk a felsorolást. Hamarosan Wéber Anikó, Bartos Erika, Agócs Írisz és Tony Wolf  vadiúj meséi is megjelennek a könyvesboltokban. Találhatunk közöttük óvodás, játszóteres, kirándulós, hisztis és nemalvós, de persze állatos, sőt újabb nyuszis meséket is. Hogy melyek azok, összeállításunkból kiderül!

 

Drága nagylány!

Szerzők: Paris Rosenthal, Amy Krouse Rosenthal

Illusztrátor: Holli Hatam

Fordító: Szabó T. Anna

Kiadó: Central Mediacsoport (2019)

ISBN: 978-963-341-294-7

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A könyv arra bátorítja a lányokat, hogy mindig merjenek önmaguk lenni, és bármi történjék, szeressék magukat – kívül és belül. “Drága nagylány! Ez a könyv a tied. Neked szól, mert okos és szép vagy. Ragyogsz! Ha rossz a kedved, csak lapozz bele – emlékeztetni fog, mennyire különleges vagy. Szeretlek.”

Érdekesnek találhatod továbbá az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvről írt ajánlónkat, vagy a sikersorozat második részének belapozóját is.

 

Mennyi az idő, Thomas? Óráskönyv

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-130-0

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kísérd végig Thomast, egy mozgalmas napján! Délután négy órakor nagy mulatság lesz az állomáson. De addig Thomasnak, nagyon hasznos mozdonynak kell lennie. Állítsd az óramutatókat arra a számra, ahogy az oldalakon látod. És keresd meg a kis részleteket is a képeken! Látod, milyen gyorsan telik el egy izgalmas nap?

Ha otthon a vonat a sláger, érdemes belekukkantanod a Discovery Expressz fejtörős képeskönyv belapozójába is!

 

Cseresznyeliget titka

 

Szerző: Wéber Anikó

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-452-0

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

Nézz bele Wéber Anikó: Marci és a kincsesláda című kötetébe is, amely a Most én olvasok! sorozat égisze alatt jelent meg!

 

A jóságos fa

 

Szerző: Shel Silverstein

Kiadó: Leviter Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-804-258-1

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A jóságos fa, Shel Silverstein egyik legismertebb műve számtalan nyelven látott napvilágot, és a világ minden táján rajongókra talált gyerekek és felnőttek körében egyaránt. A könyv az Egyesült Államokban rendre toplistás helyen végez mind a “tanárok által ajánlott gyermekirodalom”, mind a “minden idők legjobb
gyermekkönyvei” kategóriában. Irodalomtudósok a mai napig vitatkoznak róla, mit is üzen nekünk ez a szívhez szóló történet: egyesek szerint a feltétel nélküli szeretet eszméjét hirdeti, mások szerint az anyatermészet és az emberiség viszonyát jelképezi, míg a legelterjedtebb vélekedés szerint az anya-gyermek kapcsolat lényegét tükrözi. Volt egyszer egy fiú, aki naponta elment egy fához, hogy felmásszon a törzsére, hintázzon az ágain, egyen a terméséből. “A fiú szívből szerette a fát. A fa pedig boldog volt. De telt-múlt az idő… és a fiú megnőtt.” És ahogy megnőtt, elkezdett egyre többet akarni a fától. A fa pedig egyre csak adott és adott… Bárhogyan is értelmezzük a művet, Silverstein saját, minimalista stílusú rajzai tökéletes hangulatot teremtenek a fájdalmasan szép és megindítóan igaz történet befogadásához.
Szeretettel ajánljuk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ezt a gyönyörű mesét.

 

Hoppla meséi – Kirándulás Pécs városába

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-212-3

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha nem is elvarázsolt, de varázslatos városba hívogatja a gyermekeket Bartos Erika.
Aki nem hiszi, járjon utána, azaz fogja ezt a könyvet, és utána járjon egyet Pécs városában! Nem fogja megbánni. Mert ez a könyv többet ad, mint egy pécsi fotóalbum, gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép, mesésebb és kedvesebb, mint egy turista kézikönyv. Hoppla nyuszit, Mogyorót, a mókust, és Cinit, az egeret pécsi lakosok, a süni, a borz és a kutyus vezeti végig a városon. Azon már csodálkozni sem kell, hogy mesés utazásukat szűkebb hazámban, Orfűn fejezik be. Minden Pécsre látogató így tesz, mert a dzsámitól minden út a kemencés udvarhoz vezet. Kedves olvasó! A kisvonat előállt, tessék beszállni, indulunk!

Ajánljuk továbbá Bartos Erika Brúnó Budapesten sorozatát is. Nézd meg a Pest szíve kötet belapozóját!

 

Micimackó – Húsvéti Kincsvadászat a Százholdas Pagonyban

 

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-203-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Készülj fel te is a Százholdas Pagonyban rendezett húsvéti kincsvadászatra! Ebben a gyönyörű rajzokkal illusztrált könyvben csatlakozhatsz Micimackóhoz, Malackához, a mindig búskomor Füleshez és a Százholdas Pagony többi lakójához, akik izgatottan keresik az erdőben elrejtett ajándékaikat!

Az Operaház meséi

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Szimoneidész Hajnalka

Kiadó: Holnap Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-349-241-3

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mikor egy esős, szeles, barátságtalan estén a két idegen – egy ázott, fáradt postagalamb és egy magányos Operaház – találkoznak, még egyikük sem sejti, hogy nemcsak egy varázslatos éjszakának néznek elébe, hanem egy örök barátság is elkezdődik. Vagy talán nem is egy? Ahogy ők ketten ismerkednek és barátkoznak, úgy ismerkedünk és barátkozunk meg mi is az Operaház építésének történetével és az operák világával. A mesés keretbe ágyazott ismeretterjesztő könyvből kiderül, hogy milyen szerepet játszott az Operaház építtetésében Fridmaniczky Poci, mire való a vasfüggöny, mi a különbség a mezzoszoprán és a tenor között, és miért egy ajtó alatt csúsztatva adagolta zenészeinek Mozart a Don Giovanni nyitányát. Vibók Ildi finom humorral megfestett írása Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációin elevenedik meg.

 

Pillangókisasszony (Mesék az operából)

 

Szerző: Acsai Roland

Illusztrátor: Szimoneidész Hajnalka

Kiadó: Holnap Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-349-244-4

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kicsi-szív és Kicsi-kard szerelme gyümölcseként megszületik Pillangó, a gyönyörű lány. Felcseperedve, szülőfaluját elhagyva Pillangó gésának szegődik a gonosz Goróhoz, majd beleszeret a Nyugatról érkezett katonába, Pinkertonba. De a fess fiatalember nem az, akinek mutatja magát, és a romantikus mese hamar drámai fordulatot vesz. A Pillangókisasszony szomorú, mégis felemelő története a varázslatos Japán kulisszái közé vezeti olvasóját. Giacomo Puccini operáját Acsai Roland ihletett tolla dolgozta át a gyerekek számára, a finom illusztrációk Szimonidesz Hajnalka keze munkáját dicsérik. A CD-mellékleten a zenemű részletei csendülnek fel.

Kisnyuszi répavölgyben

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-602-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy csodálatos, napsütötte völgyben lakik, hosszú, fehér füle van, rózsaszín orrocskája, barátságos, és imádja a répát. Ő Kisnyuszi, aki sok izgalmas történetet mesél nektek…

Érdemes elolvasnod Tony Wolf kultikus Mesél az erdő-sorozatáról írt ajánlónkat is!

 

Nagy hisztikönyvem

 

Szerzők: Izmindi Katalin – Przybytek Ágnes

Kiadó: Roland-Toys (2019)

ISBN: 978-615-591-315-0

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kisgyermekkori hiszti az a probléma, ami a legtöbb szülőt tanácstalanná teszi. Bár csodamódszerek nincsenek, mesekönyvünk mégis megpróbálkozik a lehetetlennel: a hisztik elűzésére mesék segítségével. Kötetünkben található rövid mesék 2-4 éves gyerekeknek és tanácstalan szüleiknek íródtak, és olyan mindennapi élethelyzeteken próbálnak segíteni, amikor gyermekünk nem akar felkelni vagy éppen lefeküdni, nem szeretne enni, inni, fürödni, fogat mosni, felöltözni, óvodába menni vagy éppen hazajönni onnan, stb. Mesekönyvünk tehát azokat a problémákat próbálja orvosolni, amivel valamennyi szülő szembesül, amikor gyermeke belép a “rettegett” dackorszakba.

 

Nagy óvodáskönyvem

 

Szerző: Izmindi Katalin

Kiadó: Roland-Toys (2019)

ISBN: 978-615-591-318-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sziasztok! Fanni vagyok. Most volt a születésnapom, most lettem három éves. Anya azt mondta, hogy szeptembertől fogom kezdeni az óvodát. Ti már óvodások vagytok? Bevallom, hogy én egy kicsit tartok tőle. De Anya nyugtatgat, hogy ne izguljak, meglátom majd, hogy az ovi csuda jó hely. Tudjátok mit? Derítsük ki együtt, hogy milyen hely ez az óvoda! Tartsatok velem, és megígérem, hogy mindent részletesen elmesélek, a beiratkozástól kezdve egészen a nagycsoportos ballagásig. Bár az még jó messze van…

A témában ajánljuk továbbá a legjobb óvodára felkészítő könyvekről szóló kétrészes összeállításunkat is. Az első részt erre, a másodikat pedig erre a linkre kattintva tudod átböngészni.

 

Az állatvilág utazói

 

Szerzők: Quim Tomas, Julio Antonio Blasco

Kiadó: HVG Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-304-753-8

Korosztály: 5+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A sarki csérek az Északi-sarktól a Déli-sarkig repülnek, a lazacok az árral szemben úsznak, hogy visszajussanak ívási helyükre, a pompás királylepke hihetetlen utazása olyan hosszú, hogy három generáció nő fel, mire véget ér. Az állatfajok vonulása a természeti világ egyik legnagyobb csodája. Egyesek a génjeikbe vésett térképpel születnek, és kifinomult helymeghatározó rendszereket használnak, mások képesek a Nap állásából megbecsülni a távolságokat, vagy a Föld mágneses vonalait érzékelve tájékozódnak. Informatív kihajtható oldalak és színes illusztrációk segítenek feltérképezni 14 lenyűgöző állatutazó vonulását, így velük együtt nekünk is lehetőségünk nyílik felfedezni a világot.

További tengeri kalandokért ajánljuk Fa Nándor gyerekkönyvét, ami Kalandjaim a Föld körül címmel jelent meg 2018. végén. Kattints a belapozóért!

 

Az állatvilág zenészei

 

Szerzők: Pedro Alcalde, Julio Antonio Blasco

Kiadó: HVG Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-304-754-5

Korosztály: 5+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az áriázó gibbonpárok hajnalhasadáskor duettet énekelnek, a hosszúszárnyú bálnák búgó dalú koncerteket adnak, a szenvedéllyel teli, hajnali fülemüleszó már számos zeneszerzőt megihletett. A természet lenyűgöző zenei repertoárral kápráztat el minket újra és újra. Egyes állatfajok a hangjukat használják, mások a testükön mint hangszeren játszanak, és akadnak olyan állatok is, amelyek hangjának érzékelésére az emberi fül nem alkalmas. Informatív kihajtható oldalak és színes illusztrációk segítenek megismerni 14 tehetséges állatzenész dallamos szokásait, így mi is közelebb kerülhetünk a természetben felcsendülő hangok fantasztikus, a filharmonikusokat is zavarba ejtő változatosságához.

Ajánljuk továbbá a Gréta című környezetvédelmi mesekönyvet is, amelyben egy gyönyörű hangú bálna és társai megmentése a tét. Nézd meg a belapozóját!

 

Kicsi Charlie csirke lesz

 

Szerző: Sam Copeland

Illusztrátor: Sarah Horne

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-192-2

Korosztály: 7-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Charlie igyekszik a dolgok jó oldalát nézni, de ez nem könnyű, mert eléggé aggódós fiú. Aggódik például, mert a tesója kórházban van, mert folyton beleköt az egyik osztálytársa, és mert a legváratlanabb pillanatokban átváltozik valamilyen állattá – hol galambbá, hol rinocérosszá, hol kígyóvá… És bár minden gyerek szuperhős szeretne lenni, Charlie csöppet sem vágyik arra, hogy bolhává alakuljon át. Barátai próbálnak neki segíteni abban, hogy rájöjjön, hogyan irányíthatja ezt az új, őrült képességét – mielőtt az végzetes bajba sodorná az iskola színpadán! A hangos nevetés garantált, csak ne csodálkozz, ha a buszon furán néznek rád!

 

A világ legjobb játszótere

Szerző: Czernák Eszter

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-444-5

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ádámék új házba költöztek, és döbbenten látják, hogy a ház udvarára beígért játszótérnek híre-hamva sincs. A szülők hiába telefonálgatnak és dühöngenek, tehetetlenek. Így hát a gyerekek kezükbe veszik az irányítást, és jobbnál jobb játékokat terveznek az udvarba. Lelkesedésük a szülőkre is átragad, és szép lassan az ott maradt építőanyagból közösen megépítik a világ legjobb játszóterét! Czernák Eszter könyvében rengeteg jó ötletet találhatunk mi is házilag készített kinti játékokhoz, a palackokból készített bowlingon keresztül a parafadugó hajócskákon át az aszfaltra rajzolható autópályáig. De legfőképpen azt mutatja meg a mese, hogy nem kell más, csak egy összetartó csapat, sok szabadidő és jó ötletek, hogy a gyerekek boldogan játsszanak!

 

Mia nem álmos

 

Szerző, illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-449-0

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Este van, de Mia, a kismacska egyáltalán nem álmos. Mit csináljon, hogy el tudjon aludni? Ismerjétek meg Agócs Írisz új könyvsorozatát – egész biztosan a kicsik nagy kedvence lesz!

Ha az elalvás nálatok is gondot jelent néha, ajánljuk a legjobb elalvást segítő könyvekről szóló összeállításunkat is. A kétrészes bejegyzés folytatását ide kattintva tudod elolvasni.

 

Masa és az eső

 

Szerző, illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-448-3

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egész nap esik az eső. Masának, a kismedvének felkelni sincs kedve. Mit tegyen? Ismerjétek meg Agócs Írisz új könyvsorozatát – egész biztosan a kicsik nagy kedvence lesz!

Ajánljuk továbbá a Berg Judit – Agócs Írisz szerzőpáros Maszat-sorozatát is, amelynek legújabb részébe bele is lapoztunk. A Maszat űrhajózik belapozóját ide kattintva tudod megnézni. A Maszat-sorozat bekerült a legjobb ovis mesesorozatok közé. Olvasd el, miért és melyik könyvek kerültek még a toplistába.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.