Top 10 mesekönyv kisiskolásoknak (2. rész)

A legnépszerűbb kisiskolás mesekönyveket bemutató írásunk második részében újabb toplistás kedvenceket mutatunk be.

 

Mesekönyv kisiskolásoknak: íme a toplistás folytatás!

Ebben a részben olyan neves szerzők könyvei szerepelnek, mint például az Andersen-díjas Annie M.G. SchmidtGévai Csilla, a népszerű Amíg-sorozat szerzőnője, vagy a számtalan ovis és kisiskolás mesekönyv alkotója, Vadadi AdriennLássuk tehát a toplistás folytatást! 

 

Kockacukor lovassuli

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-615-544-178-3

Korosztály: 5-10

 

 

Vadadi Adrienn a gyereklelkek avatatlan szakértője, mesekönyvei minden óvodás és kisiskolás polcán megtalálhatóak. A Kockacukor lovassuli ezúttal nem ovis vagy sulis kalandokról szól, hanem a nyári szünetben, egy lovardában játszódik. A lovakkal, a lovaglás különleges világával kapcsolatban minden kisgyerek romantikus érzéseket táplál. Nem csoda, hiszen imádni valóak, megnyugtatóak, egyéniségek na és hatalmasak. Valamennyi gyerekszívet megdobogtatnak, mindegyikük szeretne közeli barátságba kerülni velük. A Kockacukor lovassuli egy ilyen gyönyörű, hullámvölgyekkel teli igaz barátságot mutat be ló és lovasa között.

Csuti a bájos kislány vidéken, egy lovardában tölti a nyarat. Ráró lesz az ő lova, akibe első látásra beleszeret és átkereszteli Lópacinak. Lópaci nem tud olyat csinálni, ami ne bűvölné el a kislányt, de a szerelem először nem kölcsönös. Az aranyszívű, ám kicsit makrancos ló először unottan és szkeptikusan fogadja, csak az „újabb kislányt“ látja benne. De látva a kislány igyekvését, fokozatosan kinyitja a szívét, napról-napra felenged és megszereti a kedves és nyíltszívű Csutit. A kislány egyre ügyesebb lesz, nyár végére már egész magabiztosan lovagol és még egy barátnőre is szert tesz, és nem is sejti, hogy nemsokára milyen óriási megtiszteltetés fogja érni! 

De miért is különleges és vicces ez a mesekönyv? A Kockacukor lovassuli történetét egyszerre két nézőpontból, a ló és Csuti elbeszéléséből ismerhetünk meg, ami nagyon jó hangulatot kölcsönöz a mesének. Végig lehet nevetni, hogy melyikük hogyan élte meg az első találkozást, mi zajlott le bennük, amikor közeledtek egymáshoz, vagy épp haragban voltak. A könyv oldalsávjában jelölve van, hogy épp melyik szereplő elbeszélését olvassuk, de a betűk formája is más mindkét esetben. A gyerekek Csuti kalandjai mellett a lovarda életével, a lóápolással, lószerszámokkal, lótartás alapjaival is megismerkedhetnek. A Kockacukor lovassuli egy nagyon humoros és élvezetes mesekönyv, amit nemcsak lóimádó kisiskolásoknak ajánlunk. A bájos illusztráció Kőszeghy Csilla munkáját dicsérik.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Csuti a lovassuliba érve rögtön tudja, hogy az ő lova Ráró lesz, nem más! El is nevezi Lópacinak, és attól kezdve minden titkát elmeséli neki, ajándékokkal lepi meg, lelkesen ismerkedik a lovaglással. Lópaci ettől eleinte nem túl boldog… Ám szép lassan megbarátkozik Csutival, és végül elválaszthatatlan párost alkotnak. A lelkes kislány Pali bácsi, az istállómester és a lovardában megismert újdonsült barátnője, Kori segítségével szép lassan megtanul lovagolni. Egy könyv, amiből mindent megtudsz a lovaglás alapjairól, miközben együtt izgulhatsz-nevethetsz a szereplőkkel. Lórajongó kislányoknak kötelező!

Nemrég jelent meg a mesekönyv második kötete is: Mókás a szeleburdi csikó címmel, továbbá már Kockacukor lovassuli foglalkoztató is kapható. Vadadi Adrien Nyumás suliba! c. könyvéről az iskolakezdésről szóló összeállításunkban, az Óvodás lettem-sorozatáról pedig az óvodára felkészítő könyvekről szóló cikkünkben írtunk. Kőszeghy Csilla illusztrációját a Két kis dinó-sorozatban is élvezhetjük, óvodásoknak viszont ajánljuk önálló mesekönyvsorozatát, a Bumburit.

 

Mantyusok – Ki van a zsebemben?

 

Szerző: Bosnyák Viktória

Illusztrátor: Rippl Renáta

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-034-5

Korosztály: 6-10

 

 

A Mantyusok-sorozat az olvasástanulás mellé kitűnő választás. Az alkotók a Meixner Alapítvánnyal közösen kidolgoztak egy könnyen olvasható betűtípust, amely különösen a kezdő olvasóknak és diszlexiával küzdő gyerekek számára jelent óriási segítséget. Emellett a mesekönyv végén – otthon vagy az osztályban is eljátszható – drámapedagógiai feladatok találhatóak, amelyek a gyerekek szociális fejlődését segíthetik.

A manytusok a gyerekek legjobb barátaik. Mákszemnyi manók, akiknek egy életcéljuk van, hogy boldoggá tegyék a gyerekeket. Ha szomorú apróságot látnak, kiskutya formáját öltik és mellé szegődnek addig, amíg szüksége van rájuk. De a mantyus-szolgálatot tanulni kell. A manytusok iskolába járnak, hogy felkészüljenek a bevetésre. 

Tartsátok nyitva a fületeket és a szemeteket! – olvasták a mantyuskák. – e legjobban a szíveteket tartsátok nyitva! Ha szomorú gyereket láttok, vidítsátok fel! A beteg gyereket gyógyítsátok meg! És mindig kutyává változzatok! Az emberek a kutyában bíznak a legjobban. A kutya az ember legjobb barátja. De a gyerek legjobb barátja a mantyus.

A mese főhőse Manka, aki nagyon szeretne már kiskutyává válni. Szorgalmasan tanul, tudja is a varázsigét, de a varázslathoz több kell: a szívét is ki kell tudni tárnia. A gyakorlatokon nem igazán megy még neki, de aztán egy nap elmennek terepre. A játszótéren meglát egy nagyon szomorú kislányt, és hogy segítsen rajta, nem is gondolkodik, kitárja a szívét és menten kiskutyussá változik. De jaj, hiszen a játszótéren nem tartózkodhatnak kutyák! Manka nagy riadalmat kelt, de ő is annyira megijed, hogy egyszerűen elfelejti a varázsigét és sehogy sem tud visszaváltozni apró manóvá. De elmenekülni sem, mert a játszótér be van kerítve. Hiába próbál segíteni a tanítónéni, hiába mondja meg neki a varázsigét, Manka csak fokozatosan lesz kisebb. Fanni a kislány látja ezt, és mielőtt mákszemmé változna elkapja és zsebre teszi az apró kutyust.

Manka ezután hol kicsi kiskutya, hol mantyus alakban – mert hát ha szívből mondja a varázsigét sikerül neki – Panni mellé szegődik. Bár már megtehetné, nem szökik el, mert rájön, hogy a kislány tényleg segítségre szorul, hogy végre vidám legyen és barátokat szerezzen. A kis mantyus nagyszerűen megoldja küldetését, leleményességével és odaadásával sok nehéz helyzeten átsegíti a kislányt. Sikerül végül Fanninak megtalálnia a helyét az osztályban? Haza talál valaha Manka? 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Van, aki csöndes, visszahúzódó gyerek, és kevés barátja van. Ám egy különleges esemény (meg egy rémült manó) mindent megváltoztat. Kíváncsi vagy, miért dugdos Fanni rántott húst a kabát-zsebébe? És amikor a csúfolódók belenéznek, miért nem találnak ott semmit? Szeretnéd tudni, miként lesznek az undok osztálytársakból a legjobb barátok? Szívesen elmesélem… Végre ismét olvasható Bosnyák Viktória nagy sikerű Mantyusok-sorozata! A Meixner Alapítvánnyal közösen kialakítottunk egy kezdő olvasókat és diszlexiával küzdő gyerekeket is segítő betűtípust, hogy a könyv még könnyebben olvasható legyen. A meséhez otthon és az iskolában egyaránt eljátszható drámapedagógiai feladatok kapcsolódnak.

A Manytus-könyveket Ripl Renáta imádnivaló rajzai illusztrálják. További kötetei: Bátorság, Tomi!, Micsoda buli!

 

Viplala

 

Szerző: Annie M.G. Schmidt

Illusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-182-6

Korosztály: 5-8

 

 

Annie M.G. Schmidt Andersen-díjas holland mesekönyvíró, akit legtöbben a Viplala meséjéről ismernek. A szinte már klasszikusnak számító mesekönyv számtalan díjat elnyert, első kiadása 1957-ben jelent meg és azóta is több tucat kiadást élt meg szerte a világban. A magyar kiadást Dániel András rajzai illusztrálják.

A történet főszereplői egy apuka, azaz Blom bácsi, Nella Della és Jánoska, akik átlagos, békés családi életet élnek, amíg meg nem jelenik életükben egy radírgumi nagyságú nem(!) manó. Ő Viplala, aki bármilyen picike is, ha megijed, bárkit eltud pittyenteni. Csak az a baj, nem mindig jut az eszébe, hogyan pittyentse vissza. Ezért is zavarták el szegényt társai és kötött ki Nella Delláék mogyoróvajas bödönében. Jánoskáék hamar meg is tapasztalják, milyen az, amikor valakit ijedtében kővé változtat Viplala. Először a macskájukat és Blom bácsit sikerül kővé pittyentenie és szerencséjükre vissza. De nem volt ilyen mázlija a szomszédjuknak, a még felfedezetlen költőnek, Fűzfai Artúrnak. Őt valamiért sehogy sem sikerült visszavarázsolnia. Szobor lett belőle, kővé változott, finito. A költőt, azaz a szobrot kiállítják a város főterére, ami nem várt módon meghozza Artúrnak az elismerést. Felavatják, ünneplik, tapsolják, megrohamozzák a könyvesboltokat könyveiért… Egy csapásra híres lett, kár, hogy szegénynek arcizma sem rándulhatott örömében. Nella Della minden nap elvitte Viplalát hozzá, hogy visszapittyentse, de nem jártak sikerrel. Történt egyszer, hogy a Blom család elment Viplalástól egy pazar és puccos étterembe vacsorázni. Pechükre az étterem annyira pazar és puccos volt, hogy a számlát nem tudták kifizetni. Mielőtt megérkezett volna a rendőrség Viplala (akinek tilos volt bárkit is kővé változtatnia) se szó, se beszéd, apróvá pittyentette a családot. Radírgumi nagyságúvá, pont akkorára, mint ő. Említettem már, hogy Viplala nem mindig tudja, hogyan kell a dolgokat visszacsinálnia, ahogy most sem és amíg rá nem jön erre, a kis csapatnak ebben a méretben kell helytállnia. 

Ugye elsőre nem is gondolnánk, hogy ez milyen nehéz? Minden túl nagy, minden távolság óriási, vigyázniuk kell, nehogy agyontapossák, vagy egyszerűen csak felfedezzék őket… Nehéz közlekedniük, nehéz élelmet szerezniük, nehéz láthatatlannak maradniuk. Helyszínről helyszínre, kalandról kalandra sodródnak, de a szerencse és a jó emberek valahogy mindig melléjük szegődnek. Vagy egy galamb. Vagy Atlasz szobra. Sokszor kell menekülniük, tudósai lesznek a potyautazásnak, eltudnak tűnni zsebekben, szatyorban – még nem egyszer egy kórházba keverednek és egy beteg kislány, Lotti ágyánál kötnek ki. Ekkor fordul a szerencséjük, és úgy néz ki már-már révbe is érnek, de az utazásuknak itt még koránt sincs vége. Mi történik ezután? Sikerül biztonságba jutniuk? Visszaváltoznak valaha? Na és szegény Főzfői Artúr?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Viplala akkora csak, mint egy radírgumi. A saját világából el­szökött, és a kedves Blom családnál talált menedéket. Nella­ Della etetgeti, öltözteti, babaágyba fekteti, Jánoska játszik vele. Nagyon jó dolga van! Ráadásul hiába kicsike Viplala, mégis bárkit el tud pittyenteni, ha elég dühös. Olyankor az illető vagy apróra összemegy, vagy kővé válik. Amikor az egész Blom családot manóméretűre zsugorítja össze, nagy bajba kerülnek! Nem sikerül visszapittyenteni őket! Ezért Blom bácsinak, Nella Dellának és Jánoskának bujdosnia kell. Ajjaj, Viplala, ezt hogy fogod megoldani? Az Andersen-díjas Annie M.G. Schmidt regénye Hollandiában már klasszikus, több tucat kiadást ért meg. Nálunk Dániel András rajzaival jelenik meg.

A mesekönyv második része Viplala varázsol címmel érhető el a könyvesboltokban. Ha szereted Dániel András illusztrációit, nézz bele a Kiskobold-könyvekről szóló írásunkba, vagy olvasd el, mit írtunk a kufli-sorozatról az óvodás toplistánkban. A sorozat legújabb kötete Kuflik és a szélposta címmel jelent meg, amiről itt írtunk bővebben.

 

Kökény, a kalapos manó

 

Szerző: Otfried Preussler

Illusztrátor: Anette Swoboda

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-083-3

Korosztály: 5-9

 

 

Oftfried Preubler nevét a magyar olvasóközönség elsősorban a Torzonboz-trilógia vagy a Kis szellem kapcsán ismerheti. Aki pedig ezeket szereti, az Kökény, a kalapos manó kalandjaiban sem fog csalódni. Kökény egy erdei manó, aki a Hetvenhéttölgyes-erdőben él tizenkét társával. A manók párosan élnek, de Kökénynek – aki arról volt híres, hogy neki volt a manók között a legnagyobb kalapja – nem volt társa, egyedül élte szorgos életét az erdei tisztáson. Az a bizonyos nap egy átlagos nap volt, ideális lekvárfőzésre, és egyéb manós tevékenységekre, de egy valamiben mégis eltért a többitől. Ez egy kifejezetten verőfényes nap volt. Amikor Kökény kilépett a kunyhójából el is határozta, hogy a teendők várhatnak, ő bizony inkább sétálni megy. Próbált útitársat is szerezni magának (a manók csak nem indulhatnak útra egyedül), de hasztalan, mert a munkanap, az munkanap, válaszolták neki mindnyájan. Végül egyedül vándorolt vidáman, dalolva és haladt a manócsapáson egyre beljebb és beljebb, túl a Hetvehétkövön és a Régi patakon egészen a Hollók Taváig. Olyan messzire, ahol már egyikük sem járt… de miért ne menne tovább is? Hiszen csak arra kell odafigyelnie, hogy visszataláljon (hagyott is törött ágakat maga után) és hogy messze elkerülje az Irdatlan Rengeteget, ahol Setenetter settenkedett. De ki gondolta volna, hogy egy ilyen szép nap és ennyi odafigyelés után pont az apró hangyákkal gyűlik majd meg a baja? Uzsonnafogyasztás közben ugyanis megjelent egy-két kéregető hangya, majd tíz, száz, ezer, talán millió…, és ők már nem kéregettek, hanem követeltek, és nemcsak a szendvicsét. Kökény épphogy megúszta – most igazán kapóra jött a többrétű, multifunkcionális kalapja! – de a nagy menekülésben megfeledkezett valamiről… Mire észbe kapott, már a Holló-patakon sodródott, egyenesen az Irdatlan Rengeteg szívébe, Setenetter otthona felé… Nem volt mit tennie, jöjjön, aminek jönnie kell: „Most aztán kész. Vége. Finito!“ Vajon sikerül megmenekülnie? Fény derül Setenetter titkára? Egy biztos, a félelmetes erdő nemcsak rettenetes szörnyeteget, hanem igaz barátot is tartogat Kökény számára. A meséből kiderül, hogy hogyan találkozik Bozonttal, akivel számtalan izgalmas  kalandokban lesz részük. De vajon sikerül végül Kökénynek épségben hazatalálnia a Hetvenhéttölgyes-erdőbe?

 A Kökény a kalapos manó mesekönyv egy bátor kis fickó hihetetlen kalandjáról, túlélésről és barátságról szól – egy csodálatos verőfényes napon. A Kökény-könyveket kezdő olvasóknak is ideális olvasmány, nagy betűmérete, rövid fejezetei, izgalmas cselekménye valamint szerethető illusztrációi és karakterei miatt. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy szép őszi napon Kökény, a kalapkészítő manó gondol egyet, félreteszi a fakanalat, és ahelyett, hogy befejezné a lekvárfőzést, inkább kirándulni indul. Hiába, a legszorgalmasabb manónak is szüksége van egy kis kikapcsolódásra és kalandra! Kaland pedig akad bőven, több is, mint szeretné… Még szerencse, hogy a bajban új barátra lel, akinek az oldalán még a vad Setenetter is legyőzhető! A Kökény, a kalapos manó a nyolcadik magyarul is megjelenő gyerekkönyv a Torzonborz-trilógia világszerte népszerű szerzőjétől, Otfried Preußlertől.

 

Most én olvasok – Amíg megváltjuk a világot

 

Szerző: Gévai Csilla

Illusztrátor: Baranyai b. András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-360-8

Korosztály: 6-9

 

A legjobb kisiskolásoknak szóló összeállításunk végére egy olyan kezdeményezést, könyvsorozatot választottunk, amely célja, hogy az olvasástanulásban segítse a gyerekeket. A Most én olvasok! sorozatot korábban már részletesen is bemutattuk, könyveit kiváló gyerekkönyvszerzők jegyzik. A kötetek négyrészesek, és négy különböző nehézségi szinten íródtak. A történetek összefüggnek, de amíg az első részeket egészen kezdőolvasóknak ajánlják – jellemzően kevesebb szöveg, egyszerűbb mondatszerkezetek, rövidebb szavak vannak benne – a magasabb szintek egyre nehezebbek. A negyedik, még mindig olvasáskönnyítő kötetek már a rutinosabb kisiskolásoknak ajánlottak.

A Most én olvasok! egyik szerzőnője Gévai Csilla, aki a már jól ismert Panni és Doma történeteit írta tovább ebben a sorozatban is. Legújabb, egyben a sorozat negyedik, befejező kötete az Amíg megváltjuk a világot címet kapta és akár kis környezetvédők kézikönyve is lehetne. Ebben az epizódban Doma ökoiskolájában környezetvédelmi hetet tartanak. A történet már vasárnap elkezdődik, amikor is Doma elhatározza, hogy környezetvédő szuperhős lesz és meg fogja menti a világot. Világmegváltó tervéhez számtalan szuperjó ötlete is támad, többek között egy hatalmas seprővel eltakarítja az utakról a szemetet, kihalássza a nejlonzacskókat az óceánból, feltalálja, hogyan kell eltárolni a napenergiát, eltüntetni az atomerőművek hulladékait, visszafagyasztja a jéghegyeket. Doma lelkesedése átragad Álmos barátjára is, akivel – na meg eszkimó barátjával, Nanukkal – együtt megalakítják a szuperzöld és szupertitkos Zöldszívűek Társaságát.

A környezetvédelmi héten rengeteg érdekes ember érkezik az iskolába. Környezetvédők, éghajlatkutatók, kertészek és csillagászok, de még Doma barátja, Bélabá is lelkesíti a gyerekeket, sőt, még az órákat is ebben a szellemben tartják. Az előadásokon túl a gyerekek aktívan is részt vesznek a környezetvédelemben. Hulladékot gyűjtenek (a Zöldszívűek Társasága zöld kesztyűben!), virágot ültetnek, megválnak felesleges játékaiktól, hogy azoknak más gyerekek is örülhessenek… Doma rájön, hogy összefogással a céljaikat könnyebben elérhetik, ezért a szupertitkos társaságukat az egész osztály körében meghirdetik. A hét végére Doma fáradtan de annál lelkesebben szövögeti tovább világmegmentő terveit – ahogy valószínűleg majd a könyvet elolvasó többi kisdiák is.

Az Amíg megváltjuk a világot az olvasástanulás mellett a gyerekek környezettudatosságának kialakításában is segíthet. A mesekönyv számos tényt és érdekes információt tartalmaz. Érinti a legfontosabb környezeti problémákat, rávilágít arra, hogy együtt, összefogással lehet a világért a legtöbbet tenni, és bemutatja azt is a gyerekeknek, hogy ők maguk mit tehetnek azért, hogy világunk szebb és élhetőbb legyen.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar “olvasni tanulok”-sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit és Finy Petra után most Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megismert és megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy különböző nehézségi szinten. A negyedik kötetben tarts Domával az iskolába, ahol éppen környezetvédelmi hetet tartanak! Bali bácsi lelkesítő előadásából sok mindent megtudhatsz arról, mit tehetsz a Földért és az emberiségért. Domát és barátját, Álmost is magával ragadja a lelkesedés, ezért megalapítják a Zöldszívűek Társaságát. Tökéletes könyv minden környezetvédő szuperhősnek!

Ha a könyvre közelebbről is kíváncsi vagy, ide kattintva megnézheted belapozónkat!

A kisdiák-toplista első részét itt tudod elolvasni, ahol többek között Harcos Bálint, Horváth Ildi és Berg Judit népszerű könyvei is szerepelnek. Ajánljuk továbbá figyelmedbe a legkedveltebb ovis mesekönyvekről szóló írásunkat is, kicsit nagyobbaknak pedig az Abszolút könyvek-sorozatot.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!