Októberi könyvparádé: legfrissebb könyvújdonságok

Októberi könyvparádé

Ebben a hónapban elkényeztetnek minket a kiadók, ugyanis számtalan jobbnál jobb könyv megjelenésére számíthatunk. Varró Dani, Axel Scheffler, Jo Nesbo, Pásztohy Panka, Erwin Moser, Geronimo Stilton, hogy csak néhányat említsünk. Folytatódnak kedvenc sorozatok – Bori, Pill és Polli, Mesél az erdő, Scerlock, Lupin és én – izgalmas könyvek, látványos böngészők és albumok jelennek meg ebben a hónapban. Sőt, egy kicsit már a karácsonyba is belekóstolhatunk. Cikkünk kétrészes, a teljes listáért – na meg Szabó T. Anna, Irene Adler, Tony Wolf, Kertész Erzsi és Berg Judit kedvéért – érdemes lesz továbbkattintani. Mindenki felkészült? Akkor hát kezdődjön az októberi könyvparádé!

 

Ragacs, a hős kismacska

 

Szerző: Wéber Anikó

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-403-2

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ragacs mindig éhes, mindig fülig maszatos, kedves kismacska. Könnyen megijed: fél az idegen kismacskáktól a parkban, fél az új szomszédtól, a rossz álmoktól és főleg a Macskák szigetének peremén élő haramiáktól, a Surranóktól. Otthon szeret játszani a mamájával, vagy a felhúzhatós-egerére vadászni a papájával, de legjobban szeret ajándékot kapni a Macskamikulástól.
Ragacs mégis nagyon hősies, mert amikor igazán szükség van rá, akkor legyőzi a félelmét, és akár a Surranók tanyájára is belopakszik, hogy segítsen a társainak. Wéber Anikó kedves, humoros és érzékeny meseregénye megmutatja, hogy milyen félénknek és bátornak lenni, és hogyan tudja valaki legyőzni a félelmeit – és ebben hogyan támogatja Ragacsot mindig megértő, szerető cicamamája.

Pipp ás Polli – A karácsonyfa

 

Szerző, illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-416-2

Korosztály: 2-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa!

Pipp és Pollival még a legjobb elalvást segítő mesék és a szobatisztaságról szóló összeállításunkban találkozhatsz.

 

Sibi újabb meséi

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Holnap Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-349-149-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Sári vagyok, de mindenki csak Sibinek hív. Egy egészen kicsi házikóban lakunk a dombtetőn. Annyira kicsi, hogy ha valaki úgy jön vendégségbe, hogy nálunk is alszik, összébb kell húzódnunk, hogy elférjünk. Így hívják a felnőttek azt, amikor mindenki a másik ágyában alszik, a Papi és a Mami pedig a földön, matracon. Ezért van az, hogy a Mami szereti jó előre tudni, ha valaki elhatározza, hogy meglátogat minket, és úgy tervezi, hogy hosszabb ideig marad. Azt szokta mondani, hogy rá kell készülnie mielőtt szétrobbantja a házat. De hozzánk nemcsak az emberek szeretnek vendégségbe jönni, hanem olyan állatok is, akiket egyáltalán nem hívtunk meg, és erre nem is olyan könnyű felkészülni.” Vibók Ildi immáron másodszor mesél saját kislánya bőrébe bújva nem hétköznapi családjának mulatságos mindennapjairól. A különös família és a velük egy fedél alatt élő állatok ismét Igor Lazin rajzain elevenednek meg.

 

Óperencián innen, Óperencián túl

 

Szerző: Lengyel Balázs

Illusztrátor: Molnár Jacqueline

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-118-8

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Volt egyszer egy nagy mesélő, aki éppen száz éve született. Lengyel Balázsnak hívták. Az Óperencián innen a szerző saját meséi várnak ránk az aranyhörcsög, a csíkos hátú kismalac és a fehér csillagos sündisznó kalandjairól, valamint az emberek szívébe látó kisfiú és a bölcs király találkozásáról. Az Óperencián túl pedig hat rövid állatmesét találunk a világ különböző tájairól. Ezúttal egy angol, két izlandi, illetve három angolai népmesét olvashatunk Lengyel Balázs remek fordításában.
A kötet címe sokaknak ismerős lehet: 1985-ben már megjelent a Móránál egy bővebb válogatás az író-műfordító meséiből Molnár István rajzaival. Az új, centenáriumi kiadást a grafikus lánya, Molnár Jacqueline illusztrálta.

 

A szomjas troll – Kis viking legendárium

 

Szerző: Varró Dániel

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Jelenkor Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-676-780-8

Korosztály: 3+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és “varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

 

 

A macskakirály születésnapja

 

Szerző, illusztrátor: Erwin Moser

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-572-5

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Közeledik Morci király születésnapja. Alattvalói szeretnék méltó módon megünnepelni, az előkészületekbe bevonják Egérország lakóit is. Szegény Morci rettenetesen meghízott, és az utóbbi időben semminek sem tud örülni, csak unatkozik egész álló nap. A különleges ajándékok láttán talán felvidul! Aztán persze minden másképpen alakul, mint ahogyan azt a macskák és az egerek eltervezték… Erwin Moser legújabb, bűbájos történetét egyaránt ajánljuk ifjú olvasóinknak és felolvasásra is. A könyvet ezúttal is a szerző tollrajzai teszik még élvezetesebbé.

 

A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

 

Szerző: Alex T. Smith

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-559-6

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre – mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve.
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is. Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.

 

Elmer, a kockás elefánt

 

Szerző: David McKee

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-407-0

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

ELMER más, mint a többiek: tarka kockás és mindig vidám. De vajon
tényleg jó érzés különbözőnek lenni? Elmer megpróbál beállni a sorba, de
kiderül, hogy olyan jó tréfákat, mint ő, semelyik elefánt nem tud!

Ezzel egy időben jelenik meg a kötet második része: Elmer és az elveszett mackó

 

Pitypamg és Lili – Pitypang a zebrán

 

Szerző: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony

ISBN: 978-963-410-430-8

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lili sokat sétál Pitypanggal. Pitypang már azt is megtanulta, hogy ha szeretnének átmenni az úttesten, előbb meg kell állni, és meg kell várni, míg zöldre nem vált a lámpa. És ha nincs lámpa? Akkor a zebránál kell átmenni, és alaposan körül kell nézni. És ha nincs zebra? Akkor festeni kell egyet! Lili és Pitypang előtt semmi sem lehetetlen! Ha nem is így, de megoldják, hogy legyen zebra egy forgalmas kereszteződésben. Hogy hogyan? Kiderül Pitypang és Lili legújabb meséjéből!

 

Doktor Proktor puki pora 5. – (Dermesztően) csendes éj

 

Szerző: Jo Nesbo

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-041-3

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Doktor Proktor, Lise és Bulle ebben a pukkasztikus kalandban nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy megmentse a karácsonyt. Amikor a norvég király eladja az ünnepet egy gonosz vállalkozónak, sokak számára válik gyászossá a szenteste. Thrane úr ugyanis bejelenti, hogy csak az ünnepelhet, aki az üzletében 10.000 norvég korona értékben vásárol ajándékot. Akik nem akarják — vagy nem tudják — kifizetni ezt az összeget, elfelejthetik a karácsonyi hangulatot is: a karácsonyrendőrség mindenkit letartoztat, aki engedély nélkül állít fát, énekel karácsonyi dalt, ad ajándékot, vagy épp karácsonyi pulykát eszik. Doktor Proktorék persze ezt az igazságtalanságot nem hagyhatják annyiban! Elhatározzák, hogy megkeresik a Mikulást, és megmentik a karácsonyt. Ehhez pedig sugárhajtású rénszarvasokra, néhány csepp időszappanra, a híres és titkos Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyvre, és, természetesen, némi pukiporra van csak szükségük…

Az öt csúfság

 

Szerző: Axel Scheffler

Illusztrátor: Julia Donaldson

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-415-5

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Hű, de csúnya vagyok! Förtelmes, belátom! A legcsúnyább állat vagyok a világon!” Hogy mi a közös a gnúban, a foltos hiénában, a füles keselyűben, a varacskos disznóban és a marabuban? Ők az öt csúfság, akit senki sem szeret. Vagy mégis? Kiderül Julia Donald-son szokásosan vicces meséjéből!

Ha szeretitek Axel Scheffler illusztrációit, mindenképp érdemes elolvasni a legjobb könyveit bemutató cikkünket is. A legkisebbeknek ajánljuk továbbá a legjobb verses lapozókat bemutató írásunkat.

 

A talizmánok titka

 

Szerző: Geronimo Stilton

Kiadó: Libri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-259-2

Korosztály: 5+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fekete Örvény, a gonosz varázsló, aki ezer éven át fogságban sínylődött, kiszabadult. Hatalmas veszély leselkedik a Fantázia Birodalmára! A mágus arra készül, hogy megkaparintsa a hét talizmánt, melyek óriási hatalommal ruházzák fel birtokosukat. Florianna, a tündérek királynője tőlem kért segítséget, és kinevezett a Hét Tenger Lovagjává. Ezer veszéllyel dacolva indultam el, hogy megszerezzem a medálokat, és megmentsem a Fantázia Birodalmát a pusztulástól.

 

Bori megmenti az állatokat

 

Szerző: Julia Boehme

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-556-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mikor az iskolában a veszélyeztetett állatokról tanulnak, Bori, Anna és Zizi azonnal lázba jönnek. Náluk is vannak segítségre szoruló állatok! A lányok megtanulják, hogyan fest egy varangyparadicsom, milyen is egy rovarszálló, vagy, hogy hogyan kell etetni az okos csókákat. De arra ők sem számítottak, hogy Anna a végén még egy békát is megcsókol majd…

Borival az óvodára felkészítő írásunkban is találkozhatsz, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

 

A tündér csizmája

 

Szerző: Gimesi Dóra

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-410-0

Korosztály: 4+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy aprócska város aprócska utcájában él egy vidám cipészmester, aki meg szeretné tanítani a három fiának is a mesterségét, ám a fiai erről hallani sem akarnak: az egyik bankigazgatónak áll, a másik centercsatárnak, a harmadik meg feleségül vesz egy királykisasszonyt, és attól fogva csak heverészik a kanapén. A cipészmester ezután már nem mosolyog és nem fütyörészik, egyre kevesebb cipőt készít, míg egy napon végül bezárja a műhelyét. Karácsony előtt néhány nappal azonban bekopog hozzá egy tündér, aki hétmérföldes csizmát szeretne csináltatni magának… Vajon ajtót nyit a szomorú suszter? Vajon hajlandó még valaha cipőt készíteni? És kiteszi-e még a lábát a műhelyéből? Kövesd a mese fonalát, majd a lábnyomokat a hóban, és nézd meg, hova készül a tündér az új csizmájában!

 

A folytatásért és a további őszi könyvújdonságokért kattints cikkünk második részére!

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató