Szeptemberi könyveső

Szeptemberi könyveső

Itt az ősz, nincs mese. Illetve pont ellenkezőleg. Szerencsére meséből és szuper gyerekkönyvekből továbbra sem lesz hiány. Íme egy összeállítás arról, mit tartogat számunkra a szeptemberi könyveső, azaz milyen könyvújdonságokra számíthatunk a hónapban.

 

Sürgés-forgás Tesz-vesz városban

 

Szerző és illusztrátor: Richard Scarry

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-034-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tesz-Vesz városban mindenki teszi a dolgát. Folyik a munka kint és bent, lent és fent. Még a föld alatt is. Richard Scarry klasszikus kötete több generációval szerettette meg Cicót, Fér Egont és társaikat, miközben több tucat szakma rejtelmeibe vezetnek be a humoros történetek. A Tesz-Vesz-univerzum legismertebb könyve végre teljes terjedelmében jelenik meg 32 oldalnyi új mesével – egy izgalmas repülőúttól Szimat őrmester éjszakai nyomozásáig.

Most én olvasok! sorozat: Tevefutam

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Bernát Barbara

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-397-4

Korosztály: 6-10

 

A KAIDÓ SZINOPSZISA

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla és Igaz Dóra után most Kertész Erzsi folytatja a sort az ifjú feltaláló, Ferkó történetével. Ferkó olyan szerelmes, hogy oda sem tud figyelni a Feltalálók Iskolájában, de sehogy sem sikerül bemutatkoznia szíve hölgyének. Amikor a lány testvérei, Micike és Mucika, az ikrek beszöknek a cirkusz állatai közé, és Mucika neikiindul a városnak egy teve hátán, Ferkó akcióba lép. Száguldj együtt te is a tevefutammal! Mindezt kicsit hosszabb szavakkal, bonyolultabb mondatszerkezetekkel, de még mindig röviden és egyszerűen.

Szintén a Most én olvasok! sorozat tagjaként szeptemberben várható még:

Marci és a legvidámabb osztály

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-398-1

Korosztály: 6-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar “olvasni tanulok”-sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Wéber Anikó meséjében Marci, a kicsit mufurc, visszahúzódó kisfiú az iskola első napján máris nagyon fontos feladatot kap: az ő felelőssége, hogy az 1. A-ban mindig jókedve legyen a gyerekeknek! Ezért amikor a barátjának, Csengének elszökik
a cicája, rögtön a segítségére siet. Tarts te is Marcival, Csengével és a suli legvidámabb osztályával, és keressétek meg Masnit!

Kisiskolásoknak, olvasni tanulóknak ajánljuk a legjobb ábécéskönyvekről szóló összeállításunkat is!

Titkos királyság 32. – Sellőmágia

 

Szerző: Rosie Banks

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-552-7

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egyre fogy az idő – az elátkozott homokórát nem lehet megállítani – hacsak Fanni, Nelli és Jázmin meg nem találja mind a négy bűvtárgyat! A Varázsszív felkutatása után most az Ezüstkagylót kell felhozniuk a tenger mélyéről, a sellők világából. Igen ám, de Keserű királynő magának szeretné megszerezni a varázserejű kagylót és ebben szolgái, a csúf viharmanók is segítenek neki. A lányok azonban nem rettennek meg a denevérszárnyú lényektől, és a bölcs, öreg manátusz tanácsait követve egyre mélyebbre ereszkednek a vízben. Vajon ki találja meg előbb az ősi bűvtárgyat?

 Ugyancsak szeptemberben jelenik meg a Titkos királyság 31. kötete, Tündérvarázs címmel.

Mi leszek, ha nagy leszek?

 

Szerző: Quentin Gréban

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-547-3

Korosztály: 6-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Minden gyerek szeret arról ábrándozni, hogy mi lesz, ha nagy lesz. Sokan már ekkor magabiztosan állítják, hogy mozdonyvezetők, orvosok, vagy épp rendőrök lesznek. De nem mindenki tudja, hogy mi szeretne lenni felnőtt korában. Julcsi is sokat gondolkozik, mire rájön… Quentin Gréban gyönyörű illusztrációi ismerősök lehetnek A dzsungel könyve és a Szeretlek, anya! című könyvekből. A belga illusztrátor és szerző ezúttal a kicsiket szólítja meg humorral átitatott, bájos kutyaszereplőivel.

Napkirály

 

Szerző: Lars Joachim Grimstadt

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-615-545-009-9

Korosztály: 6+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Képzelj el egy országot, ahol minden autó leáll, az iskolák bezárnak, és még a legújabb videojátékokhoz sem lehet hozzájutni. Pontosan ez történt Norvégiában, ahol egyszer csak kiapadtak az Északi-tenger olajmezői. A Fahr miniszterelnök & Fiai-sorozat második kötetében nem kisebb feladat vár Finnre, mint hogy megmentse a hazáját és az apját, a norvég miniszterelnököt, akit egy eszement diktátor Neander-völgyivé változtatott. Ehhez Finn-nek nem kell mást tennie, csupán megszereznie egy japán császárkobra mérgét, egy szigorúan őrzött kőkorszaki csontváz egyetlen darabkáját és egy cseppet az őrült Napkirály véréből. Igazán semmiség… vagy mégsem?

Meseatlasz

 

Szerző: Claudia Bordin

Kiadó: Naphegy Kiadó (2018)

ISBN:  978-963-476-010-8

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A képzelet szárnyán repülni a lehető legjobb ezen a világon, de most próbáljátok felhasználni a mesés barangoláshoz a könyvben található térképeket! Végigkalauzolhatjátok rajtuk a kedvenc szereplőiteket, de kitalálhattok hozzájuk egészen más történeteket és befejezést is! Nos, mire vártok? Indulhat a repülés! Olvassatok el egy mesét, aztán nézzétek meg a térképet! De ne siessetek, mert számtalan elrejtett részlet vár felfedezésre, mielőtt visszatérnétek a földre..

Ha már mesekönyvek… ismeritek Pettsont és Finduszt? Itt írtunk róluk egy beszámolót. Na és az Axel Scheffler könyveket? Azokat ebben a cikkünkben mutattuk be. Ha pedig magyar szerzők ovis mesesorozatait keresed, ne halaszd el elolvasni kétrészes cikkünket, amelyben összefoglaltuk a legjobbakat Boribontól, Bogyó és Babócán át a kuflikig, itt és itt.

Első képeskönyvem: Állatok

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-333-9

Korosztály: 3-6

 

 

 

A sorozat további most várható kötete: Első szavaim

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ennek a gazdag képeskönyvnek a segítségével a gyerekek megannyi állatot ismerhetnek meg a macskától kezdve a zsiráfon és a mosómedvén át az elefántig. A lapok alján szereplő egyszerű és játékos kérdések játszva segítik a számok tanulását, a színek felismerését, a célirányos keresést és a szókincs bővülését. A gyerekek így játékosan szereznek új ismereteket, miközben gyakorolják a szövegértést, és a megfigyelőkészségük is fejlődik.

Ha kicsiknek keresel képeskönyvet, mindenképp ajánljuk figyelmedbe az Első felfedezéseim – Larousse-enciklopédiát, amelyről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Bori szobatiszta lesz

 

Szerző: Liane Schneider

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 9789634035497

Korosztály: 0-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori már nem szeretne pelenkát hordani. Ezért Anyával elmennek bilit venni. Az elején még nem sikerül Borinak mindig elérni a biliig vagy a vécéig, amikor pisilnie kell, de Anyu és Nagypapa nagyon megértők. Mindenki csak bátorítja Borit, hogy menni fog ez idôvel! És hamarosan sikerül is. Mert valójában nem is olyan nehéz dolog ez a bilizés.

 Ha a szobatisztaság épp aktuális, ide kattintva megtalálod a legkedveltebb bili-könyveket!

Szuper cápák és más tengeri élőlények

 

Kiadó: HVG Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-304-641-8

Korosztály: 8+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Merülj bele a mélytengerek világába, a Föld legcsodálatosabb és legszokatlanabb teremtményei közé! Ismerd meg, hogyan talál zsákmányára a pörölycápa, és fedezd fel, mitől olyan különleges a gömbhal! Tudd meg, melyik hal úszik a leggyorsabban, és bújj bele a tengerek egyik legijesztőbb ragadozójának, a nagy fehér cápának a bőrébe!

Ha szeretitek a tenger világát, érdemes kipróbálnotok a HVG ismeretterjesztő gyerekkönyvsorozatát, amelyben a tengeri élőlényeket is élethűen megcsodálhatjátok a kiterjesztett valóság segítségével. Hogy hogyan? Kedvcsinálóként olvasd el a sorozat erdei állatos kötetéről írt cikkünket!

A tudás enciklopédiája: Dinoszauruszok

 

Kiadó: HVG Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-304-642-5

Korosztály: 7+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lenyűgöző 3D-s rekonstrukciók varázsolják élővé a földtörténeti múlt leghíresebb fajait. Utazz vissza a földtörténeti középkorba, amikor ijesztő dinoszauruszok vándoroltak a szárazföldön, vészjósló repülő őshüllők cirkáltak a levegőben, és a tengerek tele voltak félelmetes élőlényekkel! Nézd meg az összes ősállat meglepően élethű és hihetetlenül részletes rekonstrukcióját! Fedezd fel, hogyan éltek ezek a vad és bámulatos állatok, miért haltak ki, és mit árulnak el nekünk fosszilis maradványaik!

Ha dinós-könyvet keresel, jó, ha tudod, hogy augusztusban jelent meg a Kis dinoszaurusz atlasz is!

A természet: Emlősök

 

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-342-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

A sorozat további most várható kötetei: Madarak, Rovarok, pókok és más apróságok, Növények és állatok

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebből a matricás füzetből számos érdekességet tanulhatsz az emlősökről. Tudtad például, hogy a hangyászsünök kicsinyei tojásból kelnek ki, vagy hogy a delfin agyának mindig csak az egyik fele pihen? Az 50 érdekesség mindegyikéhez tartozik egy-egy matrica. Keresd meg a megfelelőt, és ragaszd a helyére! Így lesz teljes a saját albumod a természetről.

Ha a gyerkőc szereti a természetet, érdemes kattintanod a foglalkoztatókról szóló cikkünkre, ahol  megnézheted az Érdekességek gyűjteménye – Állatok c. kiadványt is.

Kis felfedezők: Minden, ami tenger

 

Szerző: Tascha Percy-Baxter

Illusztrátor: Helen Chapman 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-445-999-6

Korosztály: 3-6

 

 

A Kis felfedezők sorozat további most várható kötete: Bogarak

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyertek, kis felfedezők! Merüljünk alá a tengerek világában, hiszen a hullámok alatt egy csodás világ vár. Az ablakok mögött rengeteg érdekességet találhatsz a vízben élő, rendkívüli élőlényekről. Vegyél mély lélegzetet, mert a rengeteg felfedeznivaló csak rád vár.

A Kis felfedezők sorozat korábban megjelent dinós kiadásáról ebben a cikkünkben olvashatsz.

Éjjel-nappal a repülőtéren

 

Szerzők: Sophie Bordet-Petillon – Marc Étienne Peintre

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-323-0

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nézz körül a pilótafülkében, járd be a kifutópályát, katapultálj egy repülőgép-hordozóról… A könyv lapjain megelevenednek a pilóták, légiforgalmi irányítók, karbantartók és szerelők mindennapjai, az aprólékos és részletes illusztrációk pedig feltárják a repülés történetének bravúrjait és hihetetlen kalandjait. A könyv több mint 50 mozgatható eleme segít, hogy felfedezd a különböző repülőgépeket, beless a repülőtér kulisszái mögé, megtudd a vízi repülés titkait, megismerd a műrepülés alakzatait, és utazz egy napelemmel működő repülőgéppel.

Ha szeretitek a böngészőket, mindenképp érdemes átolvasnod az ovis böngészőkről szóló cikkünket is!

Optikai csalódások

 

Szerzők: Rob Ives – Clive Gifford

Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2018)

ISBN: 978-615-575-545-3

Korosztály: 6+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Üdvözlünk az optikai csalódások lenyűgöző világában! A gazdagon illusztrált, kreatív ötletekkel teli könyvet világos magyarázatok teszik könnyen érthetővé, az 50 kísérletet és modellt – az egyszerűen követhető útmutató segítségével – magad is elkészítheted és kipróbálhatod.

Ha érdekelnek a foglalkoztatók, érdemes korábbi cikkeinket is átböngészned, amelyekben az iskolára felkészítő, és az utazáshoz, nyaraláshoz ajánlott foglalkoztatókat szedtük csokorba – nemcsak a szünidőre!

Mindenkinek továbbra is sok kellemes közös olvasást kívánunk!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.