Lexikon babáknak: Larousse-enciklopédia a legkisebbeknek

Lexikon babáknak – talán meglepően hangzik elsőre, mégis helytálló kifejezés az Első felfedezéseim című képes lexikonra. A Larousse-enciklopédia kicsiknek szóló kiadványa ugyanis számtalan megismerni és böngészni való érdekességet, és nem utolsó sorban sok-sok jó mókát tartogat számukra. Nemcsak bevezeti őket a színek, formák vagy alapfogalmak világába, hanem kellemes időtöltést, böngészést is kínál a gyerekeknek.

 

Első felfedezéseim – Larousse-enciklopédia kicsiknek

 

Szerző: Agnes Besson

Illusztrátor: Severine Cordier

Kiadó: Geopen Könyvkiadó (2015)

ISBN: 978-963-976-534-4

Korosztály: 1-4

 

 

Babakorban a kislányom egyik leg-legkedvencebb könyve a Larousse legkisebbeknek szóló enciklopédiája volt. Az Első felfedezéseim óriási képeskönyvvel egy éves kora körül ismerkedtünk meg, és hosszú-hosszú időn át minden nap ezt lapoztuk. Az első időkben a kedvenc állatait, tárgyait böngésztük szüntelen. Minden oldalán hosszan kutakodtunk az ismerős formákért és milyen öröm, mekkora sikerélmény volt rájuk találni! Ezt lapozgatva tanulgattuk az első kifejezéseket, itt mutogatta meg, hogy hol mit fedezett fel, majd kezdte el szépen megformálni a szavakat is. Imádtuk, hogy a belső borítókon visszaköszönnek a könyvből ismerős figurák. Ez az enciklopédia egyik legklasszabb része, tulajdonképpen ez volt a kislányom első nagy böngészőkönyve is. Ha a kezébe kerül, a mai napig itt csapja fel először, és még most is lelkesen kutatja a kedvenceket. Bohócot, malacot, macit, tűzoltót, katicát. Bálnát, pávát, gyíkot, ananászt – csak hogy kiemeljem a toplistásokat.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tanuld meg a színek nevét, azonosítsd az ellentétpárokat, játssz a formákkal, ismerd fel a számokat! Légy kíváncsi, fedezz fel!

Később a tematikája miatt lett az egyik fő kedvencünk. A Larousse-enciklopédia segítségével ugyanis nemcsak a gyerekek szókincse bővülhet, hanem az alapfogalmakat is tisztába teszi számukra. Az első felfedezéseim a mindennapi életből vett hétköznapi, mégis izgalmas példákból merítve, a különböző színekkel, formákkal, mindenféle ellentétpárokkal és a számok világával is könnyen megismerteti a kicsiket. A színeknél például mindegyiknek egy önálló oldalt szenteltek. A sárga lapon pl. összegyűjtötték a legjellemzőbb sárga színű dolgokat (napraforgó, banán, ananász és taxi) és egy csupasárga történetet is kapunk hozzá, amit el lehet mesélni, vagy amiről beszélgetni lehet. A piroson pedig többek között katica, dinnye, tűzoltóautó, pipacs stb. található, de ebben a részben a gyerekek megtudhatják azt is, melyek a vidám minták, vagy épp a kevert színek. Hasonlóan jól összeszedett az ellentétpáros fejezet. Itt a kedves, vidám illusztrációk számtalan alapfogalommal ismertetik meg a kisgyerekeket. Az enciklopédiában a kint-bent, koszos-tiszta, vastag-vékony, előtte-mögötte, puha-szúrós, meleg-hideg, vidám-szomorú stb. mind-mind helyet kapnak, ráadásul minden esetre több példát is bemutatnak a gyerekeknek. Olyan egyszerű és érthető példákkal, amelyeket ők is könnyen el tudnak képzelni. Például a jó illatú résznél példaként anya nyaka, parfümje, vagy a virágok és a csokitorta illata van felsorolva. A nyuszi szőre, a süppedős szőnyeg vagy a madártoll finom, puha, ezzel szemben a kavicsok szúrósak.

A könyv második felében – a formák és a számok fejezetek – egy hangyányival később lesz aktuális a kicsiknek. Itt már könnyebb feladatok, mondókák is találhatók. A formáknál meg kell keresni a különböző formájú tárgyakat, de nagyon cuki, amikor az elbújt állatokból kilátszik valami árulkodó (pl. a róka hegyes füle, vagy a nyuszi gömbölyű farkincája) és ezek alapján kell rájönni, hogy melyikük hová tűnt. A számolós rész nekünk most aktuális, ezért újra ez lett az egyik kedvenc lapozgatósunk. Ennél a résznél egytől-tízig minden szám egy külön oldalt kap, sok-sok vidám megszámolni való feladvánnyal. Krokodilok, pandák, majmok, papagájok, hányan is vagytok pontosan?

 

Kicsikre szabva

A könyv gyakorlatilag elnyűhetetlen. Különleges, kakaóbiztos, harapás- és tépésálló lapokból készült, úgyhogy a kicsik hosszú időn át forgathatják. A kislányomnak ugyan sikerült néhány oldalt (fűzött) egy-egy hevesebb örömködés után kimozdítania, de akkoriban még alig múlt egy éves, később nem történt már ilyen.

Az Első felfedezéseim a legkisebbek érthető, nagyon jól szerkesztett és rendszerezett enciklopédiája, jól eltalált témakörökkel és példák gyűjteményével. Csurig van színes és vidám érdekességekkel, a tipográfiája mégis letisztult és könnyen áttekinthető, kivitele gyerekbarát. Az ára talán kicsit húzósabb kategória, de egész biztosan szeretni és használni fogjátok, ezért érdemes beszerezni, ha megoldható.

A legkisebbek számára érdemes elolvasni az ablakos, ujjvezetős, verses és lapozós, valamint a Nézd meg! sorozatról szóló írásunkat is. Az egyik legnépszerűbb gyerekkönyv illusztrátor lapozóiról pedig ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz. Ha az alvás nem megy, vagy aktuális a szobatisztaság, esetleg az óvodai beszoktatás, olvasd el ezekről szóló összeállításainkat is!

 

 

 

83%
Nagyon jó

Kellemeset a hasznossal: szórakoztató lexikon kicsiknek.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény