Agytorna iskolakezdéshez: fókuszban újra a foglalkoztatók!

Nemcsak esős napokon, hosszú utazásokon vagy a nyaralás alatt szórakoztathatják a gyerekeket a foglalkoztató füzetek. A szünidei gyakorlásban, ismétlésekben, vagy az iskolai felkészítésben éppolyan hasznosak lehetnek a különböző, színes-játékos foglalkoztatók. Korábbi cikkeinkben a legpraktikusabb utazós és nyaralós füzetekből szemléztük. Ezeket egészítjük most ki újabb összeállításunkban, amelyben első helyre ezúttal a készségfejlesztő és az iskolára felkészítő füzetek kerültek. De természetesen az ovisokról sem feledkeztünk el, az összeállítás végén nekik is bemutatunk pár ötletes füzetet. Na lássuk a medvé(ke)t!

 

Rumini – Iskolaelőkészítő játékos füzet

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Nagy Zoltán

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-291-5

Korosztály: 4-8

 

 

Rumini foglalkoztatója nagyon sok ötletes és nem is annyira egyszerű feladatot tartalmaz és már az iskolai olvasós, írós, számolós feladatokat készíti elő. Kisebb méretű füzet, amit már az új dizájnnal rajzoltak meg és a feladatokat is Rumini izgalmas, hajós kalandos történetei ihlették. A játékos feladatok fókuszában az iskolai felkészítés áll. Ahogy a legtöbb foglalkoztató, ez is tartalmaz ötletes összekötős, párosítós, hibakeresős feladatokat, de a legtöbbje már komolyabb koncentrációt igényel. Ilyen például a hajós sudoku, vagy az a feladat, amikor nyilakat követve kell kockáról kockára haladva kideríteniük, hogy merre indult el Rumini az Egérvárosból. De van hajórajzolós-gyakorlós rész, ami az írásra segít rá azzal, hogy a hajó egyes részeit (kör, kocka, hullám) gyakoroltatja a kicsikkel. Máshol a számolásé a főszerep. Úgy kell végighaladniuk  a labirintuson, hogy bizonyos számú aranyat kell közben összegyűjteniük, se többet se kevesebbet. Sőt, még a színezőknél is van egy hajócsavar, mert a megfelelő színeket egyszerűbb összeadásokkal lehet csak dekódolni. A Rumini iskolaelőkészítő egy hasznos és tartalmas foglalkoztató füzet, telis-tele izgalmas hajós feladatokkal, a komolyabb kihívást kereső 6-8 éveseknek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Játssz Ruminivel! Csupa-csupa játékos és hasznos feladatot gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével felkészülhetnek a gyerekek az olvasás-írás- számolás nehézségeire. Gyakorlják a vonalvezetést, az irányok megkülönböztetését, a mennyiségeket. Persze mindezt izgalmas hajós feladatokon keresztül, mint a kincskereső térkép, tengerészcsomó-kötés vagy különbségkeresés Egérvárosban.

 

Ablak-zsiráf foglalkoztatókönyv – Állatok

 

Szerző: Somlai János

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-415-051-0

Korosztály: 6-12

 

 

Az Ablak-zsiráf fogalom. Bemutatni senkinek sem kell, hiszen generációk nőttek már fel mindenki képes gyereklexikonán. Időtállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – a tartalmat alkalmanként korszerűsítve – negyvenkét kiadásban látott eddig napvilágot.

A kiadó az eredeti könyv szellemében foglalkoztató füzeteket is megjelentetett a kisiskolás célközönségének. Az Állatok kötetben nemcsak az egyes fajokról, hanem élőhelyeikről is számtalan érdekességet megtudhatnak a gyerekek, és a tudnivalók után sok-sok ötletes és érdekes feladat várja őket. A füzet elején kitöltési útmutató segít a gyerekeknek az eligazodásban. A feladatoknál pedig Ablak és Zsiráf azt is jelölik, hogy melyik nehéz, melyik könnyebb feladat, vagy melyikhez kapnak a füzet végén segítséget a gyerekek, ha szükséges.  A megfejtések egyébként a kiadó oldalán is ellenőrizhetők. Az Ablak-zsiráf foglalkoztató az évtizedes hagyománynak megfelelően informatív és igényes ismeretterjesztő füzet, kisiskolásoknak nagyon ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha érdekel a természet, ha szereted az állatokat, élvezet lesz számodra a feladatok megoldása. Sokat segíthet, ha használod az Ablak.zsiráf Állatok című gyereklexikont.

A sorozatban megjelent még: Közlekedés, Kütyük és az online világ

 

100 izgalmas játék – Színezek és tanulok

 

 

Kiadó: Kolibri Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-117-5

Korosztály: 5+

 

 

 

Iskolai felkészítőnek is alkalmas ez az igazán tartalmas foglalkoztató füzet. Fejleszti a rajzolást, a kézügyességet és a logikai készséget is és amellett, hogy szórakoztat, még a betűk és számok világába is bevezeti a kicsiket. Nagy méretű füzet, óriási rajzokkal és feladatokkal, hogy a még nem annyira kézügyes óvodások is könnyen megbirkózhassanak a feladatokkal. A színezős, rajzolós feladatok mellett találunk benne rajzösszekötős, labirintusos stb. játékokat is, egészen pontosan százat.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ezzel a 100 IZGALMAS JÁTÉKKAL hamar telik az idő! Megannyi labirintus, pontösszekötő, különbségkereső, szudoku és színező teszi izgalmassá az unalmas órákat. Közben a gyerekek játékosan ismerkedhetnek a betűk és a számok világával, és a gyakorlás során a kézügyességük is fejlődik.

Sorozatban megjelent még: Járművek, Húsvét, A tanyán, Foci, Boldog karácsonyt!

 

Érdekességek gyűjteménye – Állatok

 

Szerző: Vicky Egan

Illusztrátor: Nick Legett, Susi Martin

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-777-3

Korosztály: 6-12

 

A kis természetbúvároknak ajánljuk ezt a gazdagon illusztrált foglalkoztatót. Az Érdekességek gyűjteménye Állatok kötete az emlősök világába kalauzolja el a kicsiket, és a füzet végére rengeteg tényt és érdekességet megtudhatnak az állatvilágról. Kiderül, hogy melyik állatnak a legjobb a szaglása, milyen bunda-fajták vannak, hogyan nevezzük az állatkölyköket, mi fán teremnek az erszényesek, stb. Minden témakörhöz egy fejtörő, vagy egy kvízjáték is tartozik, ami segít a tanultak rögzítésében. A végén pedig egy szuper Állatok világa matricagyűjtemény is gazdagítja a gyerekeket. Nagy méretű, igényes, nagyon szép foglalkoztatófüzet, amit kisiskolás kortól ajánlunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fedezd fel az emlősök hihetetlen világát e gazdagon illusztrált foglalkoztató segítségével. Találsz benne lélegzetelállító információkat, állati fejtörőket, szuper matricákat, sőt még kihajtogatható posztert is! Készülj fel a kalandra!

A sorozatban megjelent még: Dinoszauruszok és más ősállatok

 

Geronimo Stilton: Vidám vakáció 1-2

 

Szerző: Geronimo Stilton (Elisabetta Maria Dami)

Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-357-337-2

Korosztály: 6-12

 

 

 

A Geronimo Stilton foglalkoztató füzetekkel a kisiskolások szórakozva ismételhetik át a tananyagot a nyári szünetben. A benne található feladatokat ugyanis az általános iskola 1-2. osztályában tanultaknak megfelelően állították össze. A Vidám vakációról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

 

Maszat rajzol – foglalkoztató füzet

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-352-3

Korosztály: 3-6

 

 

Kisovisok nagy kedvencei az Agócs-Berg szerzőpáros Maszat-könyvei. A három jó baráttal, Misivel, Sárival, Maszattal, na meg persze Hóchóccal ezúttal egy foglalkoztató füzetben találkozhatnak a gyerekek. A Maszat rajzol egy kis méretű, kedves foglalkoztató, elsősorban az óvodás korosztálynak. Az egyszerűbb színezős és rajzolós feladatok mellett találhatnak benne összekötős, különbségkeresős, kiválasztós és párosító feladványokat is. A sok fejlesztő feladat szórakoztatja és leköti a gyerekeket, különösen, ha szeretik Maszat meséit. A füzet ugyanis sokszor megidézi Maszat korábbi történeteit, extra cukiságként pedig minden lap alján végigfutnak az ide-oda hajló csigabigák!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Maszat nemcsak építeni, utazni és úszni szeret, hanem rajzolni, számolni, alkotni is. Gyertek, rajzoljatok Maszattal madáretetőt, kockavárat, számoljátok meg az alvó halacskákat, színezzétek ki Misi és Sári takaróját, és keressétek meg, milyen állatok élnek a tanyán! A Maszat rajzol változatos és aranyos feladatai minden óvodást lekötnek és elszórakoztatnak – Agócs Írisz rajzaival, Berg Judit kedves figuráival elrepülnek a hosszú autóutak és a szürke, esős délutánok!

 

Boszi seprűnyélen – Óriási foglalkoztatókönyv

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-615-544-199-8

Korosztály: 3-6

 

 

Akik szeretik a Julia Donaldson-Axel Scheffler páros meséskönyveit, azoknak ez a füzet is jó móka lesz. A foglalkoztató a Boszi seprűnyélen verses meséje alapján készült, sok-sok játékos rejtvénnyel, színezővel és fejtörővel. Mindezek mellett nemcsak egy szuper boszis memória kártyát tartalmaz, hanem több, mint kétszáz matricát is, amelyeket a különböző feladatokban – kirakó, képkiegészítő stb. – használhatnak fel a gyerekek. Vagy akár – csillaggal, boszorkánnyal – értékelhetik a könyvben található vicceket. A füzet végén pedig szárnyalhat a fantázia: mindenki elkészítheti saját meséjét, amihez szintén felhasználhatják a boszis matricagyűjteményt.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Van hely mindenkinek a seprűn, gyere velünk!
Sok mindent találsz a könyvben: játékokat, recepteket, rajzos és színezős feladatokat, kirakókat, rejtvényeket és rengeteg matricát.

 

Öröm, bánat, három állat

Rajzolj, színezz, fedezd fel!

 

Szerző és illusztrátor: Yasmeen Ismail

Kiadó: Scolar Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-244-771-1

Korosztály: 5+

 

 

 

Az Öröm, bánat, három állat egy olyan érdekes foglalkoztató, ami az érzelmeket segít megérteni a gyerekekkel. A füzetben három jó barát, Csacsi, Kutyi és Cicó a főszereplők. Minden oldal egy rövid történetet, eseményt mesél el, és ezek alapján kell a gyerekeknek kiegészíteniük a rajzokat. A szerelmes Cicónak például megrajzolni a Valentin-napi levelezőlapját, a bánatos Csacsinak pótolni a lepottyant fagyiját, a kíváncsi Kutyinak, a becsomagolt ajándékát stb. A füzet tele van olyan alaphelyzetekkel és egyszerű témákkal amelyek a kicsiket nap mint nap foglalkoztatják (karácsony, pelenka, fürdés, kipukkadó lufi). A képek nagyok, nagyméretű rajzokkal, így az apró művészek is ügyesen kiegészíthetik az oldalakat, végül pedig lerajzolhatják, hogy ők mitől lesznek boldogok.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rajzold le és fedezd fel a különbségeket és az ellentétpárokat Mackó, Hápi és Nyuszi segítségével ebben az érzelmes és kalandos foglalkoztatókönyvben! Nem lesz másra szükséged, csak színes ceruzára, zsírkrétára és a képzeletedre!

A sorozatban még megjelent: Fejjel lefelé, kint és bent, Toljad, húzzad, töltsd tele

 

Lenge-foglalkoztató, Nyár

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Central Médiacsoport ( 2018)

ISBN: 978-963-341-286-2

Korosztály: 5+

 

 

A Lenge-könyvek után az első foglalkoztatófüzetek is megjelentek a könyvesboltokban. Akik szeretik a Lenge-meséket, biztos nagyon örülnek annak, hogy a könyv gyönyörű képi világával itt is találkozhatnak. Ráadásul tizenhat gyönyörű Lenge-matricával is bővíthetik a gyűjteményüket. A gyerekek ebben a foglalkoztatóban is kedvükre válogathatnak kedvenc fejtörőikből. Vannak különbségkeresős, színezős feladatok, vannak számolósak, árnyképesek, kiegészítős rajzosok és még különböző találós kérdések is – a megoldásokat pedig a füzet végén le is ellenőrizhetik a gyerekek. Szép, igényes kivitelben készült nagy méretű füzet, amit elsősorban nagyóvodásoknak ajánlunk. A Lenge-foglalkoztatók egyelőre Tavasz és Nyár kiadásban láttak napvilágot.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ugye te is szeretsz színezni, böngészőket bújni, találós kérdéseket megfejteni? Hát akkor ceruzákat elő, tedd próbára az ügyességed Füttyös Vilkó és a Nádtenger többi lakója segítségével! A füzetben sok szép matricát is találsz, amiket bárhova felragaszthatsz.

 

A fentieken túl a kisiskolások figyelmébe ajánljuk még az iskolai felkészítésről szóló cikkünket is, amelyben a legjobb mesékből válogattunk a témában.