Holnemvolt Vár: játszópark az Állatkertben

Nagy várakozás előzte meg a régi Vidámpark helyére épült Holnemvolt Vár megnyitását. Az állatkerti játszóparkot idén májusban vehették birtokba a gyerekek. Teszteltük egy kiskorúval.

 

Hol vár a Holnemvolt Vár?

A Holnemvolt Vár a régi Vidámpark területén található és két módon juthatunk be. Beléphetünk közvetlenül, és akkor a jegyet a régi Vidámpark bejáratánál, azaz a Holnemvolt Kapunál vásárolhatjuk meg, vagy összeköthetjük a látogatást egy állatkerti sétával. Ha ezt választjuk, akkor a zsiráfok otthona, a Szavanna-ház után kell keresnünk az átjárót, nem sokkal az Állatkerti Játszótér után. Attól függően, hogy kinek mennyi ideje, kapacitása van, az Állatkerttel egybekötve legalább fél napot szánjunk rá, és még így sem lesz időnk mindenre, habár valószínű kapacitásunk sem. De ha csak a Holnemvoltra vagyunk kíváncsiak pár óra is elegendő lehet. Mi az előbbit választottuk és összekapcsoltuk az Állatkerttel. Részint mert a gorillát és a fókákat nem lehet kihagyni úgyse, részint mert nem tudtuk, mire számítsunk, mennyire lesz a kislányom fogékony a Holnemvolt Várra.

 

Röpködnek a SÜN zsetonok

Bár az állatkerti belépő ide is érvényes, bizonyos programokért és játékokért és a Hetedhét Palotába való belépésért is külön fizetni kell. Méghozzá a Holnemvolt Vár fizetőeszközével, a SÜN zsetonnal (200 Ft/db), amiket a SÜN automatákból vagy a büfében lehet megvásárolni. Kilépéskor pedig a pénztáraknál váltják vissza, ha megmaradna valamennyi belőle. A program így egy családra nézve elég sokba kerülhet. A csak a Holnemvolt Várba érvényes belépő 1000 Ft/fő, Állatkerttel együtt a Családi jegy 8400 Ft, plusz ugye a zsetonok. A Hetedhét Palota pl. 4 sün, a Schaftner Körhinta 2 sün, a Tutajozó 1 sün és a többi.

Holnemvolt állatságok

A helyszín adottságaiból következik, hogy a Holnemvolt Várban a gyereksláger állatoknak itt is kulcsszerep dukál. Az Állatkert felől először – az egy kis nyalánkságra mindig kapható – hosszú pillájú tevékkel találkozunk. Imádják a nasit, és számítanak is rá, amit az ott elhelyezett automatából lehet vételezni számukra. De vigyázat, csak annak, aki törlőkendőt is hozott magával! Pavlov reflex turbó üzemmód, nekünk az egész kezünk tevenyálas lett, ami csak keveseknek áll igazán jól.

Az állatsimogató, azaz a Patakatlan a már megszokott kíváncsi kis kecskékkel kihagyhatatlan, a Szőrmókosban pedig az alpakák frizuráját, a Majorságban a tarka bocikat, juhokat és malacokat lehet mustrálni. A Nyíhagárban lovakkal, a Várkertben tengerimalacokkal ismerkedhetnek a gyerekek, sőt még a lovaglást és tevegelést is kipróbálhatják a helyszínen. Ősszel pedig megérkeznek a kiscápák, és megnyit a jelenleg még építás alatt lévő Cápasuli.

Színes programok a teljes Várkertben

A Holnemvolt Vár számos elfoglaltságot kínál mindenkinek. Nehéz is felsorolni, de sokak kedvence például a nagyon szépre megálmodott Szép Miklós játszótér. Játék után megpihenhetünk a Halastó partján, megismerkedhetünk a Kacsaösvény vidám játékaival, és a nagyobbak kipróbálhatják a Tutajozót is, ami elég izgi. A macskaköves Várudvarban kézműves mesterségek, a régi bejáratnál mini-vidámpark várja a gyerekeket. Ott szállhatunk fel a kisvasútra is, ami végigmegy a Halastó mentén, de van még ott céllövölde, sok-sok ügyességi játék, Törpekerék, Hattyúforgó és a szívünkhöz nőtt, régi műemlék Körhinta is méltó helyet kap.

Hetedhét Palota

A Hetedhét Palota a Holnemvolt Vár egyik fő látványossága. A játszóházban hét mesetermet találhatunk. Mindegyikben olvashatunk egy rövid ismertetőt a meséről, és számos tematikus játékot, feladványt kipróbálhatunk. A belépéskor egy karkötőt adnak, azzal lehet elindítani a játékokat, legfeljebb háromszor. Minden gyerek találhat kedvére való és a saját szintjének megfelelő játékot, bár a kisebbeknek jóval kevesebb a lehetőség. Érdekesség, hogy az installációk mellett, a termekben tematikusan, ahova illenek, élő állatok, naposcsibék, kígyók, iguánok, hörcsögök is vannak.

A Hetedhét Palotába lépve először a VUK terembe érkezünk. Rögtön ott a hatás: egy óriási képernyőn nézhetünk jeleneteket a rajzfilmből. Utána egy tisztásra érkezünk és az erdei díszletben találkozhatunk a szereplőkkel és rögtön két feladvánnyal is. Mi a Vahur futópályát próbáltuk ki. Jó móka, mindenki szurkol a gyerekeknek, hogy lehagyják a vadászkutyákat. De nagyon bele kell húzniuk, hogy sikerüljön nekik, mert ez inkább csak a nagyobbaknak, felnőtteknek jön össze. A másik feladvány a Pecsenyelopás. Vuk a simabőrű pecsenyéjét akarja elcsenni, de két vadászkutya őrzi a szobát és csak nagy trükkel és sok próbálkozás után lehet megszerezni a finom falatokat. Mondjuk, ezt mi gyorsan feladtuk. 

Vuk-rajongóknak érdemes ellátogatniuk a Vuk játszótérre is!

Ezután az ország kedvenc sárkánya, a vadkörtezabáló hungarikum, Süsü terme következik. Az előtérben egy három fejű sárkány fogad minket, majd Torzonborz kínpadján tehetünk próbát hűségünkről, és várat is ostromolhatunk az ágyújával. Azután a várkapun oda-vissza átsétálva és visszacsúszdázva, a meséből oly ismerős főtérre érünk, ahol maga a híres egyfejű vár minket. Süsüvel elég nehéz nem-szelfizni. A gyerekek is lelkesen próbálnak felmászni a karjába A Fotóért. De vár itt még rájuk egy tűzokádó számítógépes játék, Királylány öltöztető, és fellapozhatják a nagy Sárkánykódexet is.

A Dr. Bubó teremben Ursula és a bagoly doktor várja a látogatókat teljes harci díszben. A kislányomat persze rögtön Bubó ölében találtam, amint beletömködte a tenyerébe az állatkerti shopban frissen kialkudott, szerinte nagyon is szárnyatörött kacsát, hogy gyógyítsa meg. Feladatokból itt sincs hiány: a műtős ügyességi játékban Bubó doktor segédei lehetünk, kipróbálhatjuk, azaz belebújhatunk egy teknős teknőbe, kockaforgatóval kirakót játszhatunk, fülelhetünk a Fülelőfalon. De a legnagyobb sikert mégis a Madárrepülés aratta. Ez egy interaktív játék, ahol a képernyőn Dr. Bubóval együtt repülhetnek a gyerekek, miközben különböző ügyességi feladatokat oldanak meg. 

Ezek után megérkezünk a Mekk Mester terembe. Aki még bírja, azt itt is sok ötletes feladvány várja. Mi itt már kicsit kezdtünk lazulni. A gyerekek itt benézhetnek Mekk Mester házába, játszhatnak kártyakirakóval, ahol a mesterségekhez kell megtalálni a rájuk jellemző eszközöket. Van mesepárosító is, ahol az eredeti állatokat kell párosítani a rajzfilmbeli figuráikkal. A ketten is játszható állathang felismerő játék mellett pedig még egy Madárröpte is helyet kap itt, tarkabarka papagájokkal.

Pom-Pom termében Gombóc Artúr gyógykerékpárjával letekerhetjük a sok felfalt csokoládétól kemény pocakunkat. Tekerés közben ki kell kerülni a hízásra hajlamosító ételeket, és felszedni az egészségeseket. Részt vehetünk egy magassági ugróversenyen az Órarugógerincűvel, kipróbálhatjuk Hapci Benő rajzolóindáját, Golyókapkodó interaktív játékában pedig megvédhetjük a madarakat a csúzlitól. 

Mindezek után még a háziállatokról is tanulhatunk Frakk-termében, halakra vadászhatunk a nagy Hohoho Horgásszal és elmerülhetünk a vízi világba a Brekk Berekkben. A legvégén, ha valaki még bírja – márpedig a gyerekek valamiért mindig bírják – vár még ránk egy egy trambulin, egy óriási kocka-kirakó és egy kalandparkos rész, hajóval, mászókával, óriási csavart csúszdával.

 

Hát igazán tartalmas kiruccanás volt és mi nagyon elfáradtunk, úgyis, hogy sok mindent még nem tudtunk kipróbálni. Két órát lehet a játszóházban bent maradni, utána a túllépésért fizetni kell, de kicsivel ennyi is bőven elég. Mi hétköznap voltunk, és biztosan ezért elég kevesen is voltak, ezért kényelmesen kipróbálhattunk mindent, ami megtetszett, de mások panaszkodtak, hogy csúcsidőben a játékoknál nehéz kivárni a sort. Kicsit látszik, hogy nincs még belakva, érződik, hogy bejáratós még a hely, de mindenki nagyon kedves és készséges volt.

Örömmel láttam, hogy sok teremben alakítottak ki mini olvasótereket, polcokkal, könyvekkel és összességében is elmondható, hogy a Hetedhét Palotában a fejlesztésnek, játékos tanulásnak központi szerep jutott. Szuper, hogy van egy ilyen új játszóhely Budapesten és hogy a mostani gyerekek is megismerhetik gyerekkorunk hungarikum mesehőseit. Ugyanakkor nehéz volt közben megfeledkeznem arról, hogy most a Mesecsónakban, a Szellemvasútban, vagy a dodzsemben ülhetnénk, ha a bájosan retró Vidámpark, a mi Vidámparkunk megmarad.

 

Nyitva tartás: H-Cs 09.30.-19.00., P-V 09.30.-20.00., májustól augusztusig

Főbejárat: Holnemvolt Kapu – 1146 Budapest, Állatkerti krt. 14-16. (régi Vidámpark bejárata), Állatkertből: Szavanna-ház után

Elérhetőség: +36 1 273-4900

75%

Az elgondolás jó, de kicsit drága és még erősen bejáratós a hely, a kalandpark rész nem kiforrott. Nagy tömegben tumultus várható. A Hetedhét Palotát inkább a nagyobbak élvezik.

  • Eszközök, játékok
  • Megközelíthetőség
  • Rendezettség
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató