A legjobb foglalkoztatók utazáshoz (2. rész)

Végre itt a nyár, és Hurrá nyaralunk. Akár autóval, akár busszal vagy vonattal vágunk neki az útnak, ha a gyerekek nem szoktak hozzá az utazáshoz, akkor még egy két órás balatoni kiruccanás is nagy kihívás lehet. Nem beszélve a távolabbi célpontokról, amikor előbb vagy utóbb a rutinos utazók is bedobhatják a törülközőt. Vagy inkább a műszerfalra, előre. Ilyenkor tehetnek jó szolgálatot a foglalkoztatók. Korábbi cikkünkben már csokorba szedtük a legjobb foglalkoztató könyveket, íme a toplistás folytatás!

 

Legjobb foglalkoztatók 2. rész: a hosszú út lehet szórakoztató is

Cikkünk második részében igyekeztünk olyan foglalkoztató könyveket összeválogatni, amelyeket az utazás során, az autóban, buszban is elővehetnek a gyerekek, mert nem, vagy nem igazán igényelnek különösebb kézügyességet. Van köztük olyan is, ahol a letörölhető toll a praktikus megoldás. De ebben az összeállításban egy fontos szempont, a közös játék is központi szerephez jut. Vannak könyvek kihajtható társasjátékkal a hátoldalukon, és vannak kvízkártyák, fejtörők is az útra, hogy már az odaút során elkezdődjön a nagy családi kikapcsolódás.

 

45 játék az autóban

 

Szerző: Céline Potard

Illusztrátor: Romain Guyard

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-415-757-1

Korosztály: 6-12

 

 

Ez a foglalkoztató füzet minden utazás praktikus kelléke lehet. Kicsi a mérete, az autós fakkokban, a hátizsákok oldalzsebében is elfér, ezért mindig kéznél lehet. A spirálfűzés miatt könnyű lapozgatni, az oldalak kényelmesen kitölthetők. A lapok erősek, és a nejlonos bevonat miatt valamennyire vízállóak is, szóval egészen biztosan bírni fogják a gyűrődést. A kiadó egy letörölhető tollat is mellékel a kiadványhoz, így ha elrontottuk, vagy akár az autó zökken egyet, rögtön ki is javíthatjuk a hibákat. Vagy ha már minden megy és végeztünk a feladatokkal, kitörölhetjük a megoldásokat és előről kezdhetjük az egészet. Sőt, át is ruházhatjuk a kistesóra, hogy ő hozza magával a következő nyaralásra. A füzetben három feladattípus található. A rejtvényekben böngészős, különbség-megtalálós és árnyékkeresős feladványok vannak. A fejtörőkben szókeresős, sudokus és könnyebb számolós-matekos rejtvényeké, a Labirintusban pedig az útvesztős, összekötős feladatoké a főszerep. Olyan, mintha egy gyerek Ludas Matyit vinnénk magunkkal az útra. Ahogy az minket is leköt és kikapcsol, ez egész biztosan a gyerekeket is szórakoztatja. Az illusztrációk szépek és színesek, az oldalak áttekinthetőek, a feladatok egyértelműek. Kisiskolás korosztálynak ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

45 feladat, egy letörölhető toll, egy kisméretű füzet, indulhat a játék! Bárhol! Bármikor!

Agymenők kártyacsomag (7-14 éveseknek)

 

Kiadó: HVG Könyvek

ISBN: 978-963-304-515-2

Korosztály: 7-14

 

 

 

Agytorna az állatok szerelmeseinek, praktikus dobozban, legyezős kivitelben. Ha a gyerek érdeklődik az Agymenők valamelyik témaköre (állatok, dínók, stb.) iránt, akkor ez a kvízkártya a legmegfelelőbb útitársunk lesz, egy igazi zseblexikon. A praktikus doboz két kézreálló, könnyen kezelhető legyezőt tartalmaz, számtalan érdekes ténnyel és elgondolkodtató kérdéssel az állatokról. Elnyűhetetlen, legyezős kivitele biztosítja, hogy a kártyák ne vesszenek el az utazás során, és később sem. Szuper társunk lehet a hosszú út alatt, amit órákig lehet böngészni, játszani egyedül, vagy közösen a családdal. Egy doboz, azaz téma több, mint hétszáz kérdést tartalmaz három nehézségi szinten. A nehézségi szinteket különböző színekkel jelölik, ami segít abban, hogy a gyerekek a tudásuknak és érdeklődésüknek megfelelően válasszanak a kérdéscsoportok közül. Az Állatok kvízkártya főbb témakörei: állatok fő jellemzői, tengeri gerinctelenek, rovarok és pókok, halak, kétéltűek és hüllők, madarak, emlősök, élőhelyek és otthonok. A csomag végén további érdekességeket találhatunk, ahol nemcsak többet megtudhatunk, hanem a megoldásokhoz is segítséget kaphatunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jól ismered az állatokat? Az Agymenők kvízkártyákkal sokat megtudhatsz róluk. A kvízkérdések nehézségi szint szerint vannak csoportosítva, így a tudásodnak és kíváncsiságodnak megfelelően választhatsz a zöld színnel jelölt könnyű, a kék színnel jelölt közepes és a piros színnel jelölt nehéz kérdéscsoportok közül. Minden kvízkérdéshez tartozik egy szín, ami egy-egy témakört jelöl. Ha segítségre lenne szükséged, illetve többet szeretnél megtudni a számodra érdekesebb témákról, keresd a második csomag végén található érdekességekről szóló leírást! A megoldásoknál található keretes szövegek további izgalmas tényeket ismertetnek. A gondolkodtató feladatok tartalmas időtöltést biztosítanak otthon, útközben vagy éppen várakozás közben. Játszhatsz egyedül vagy a barátaiddal, de remek időtöltés az egész családnak.

Az Agymenők sorozat különböző korosztályokban elérhetők a gyerekek számára. A 7-14 éveseknek a sorozatban megjelent a Dinoszauruszok, Földünk, Világűr kártyacsomagok.

 

Állati jó fejtörők: A vadon állatai

 

Szerzők: Monica Pierazzi, Tania de Brito

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-403-155-0

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Vadon állatai fejtörőben a sarkvidék, a trópusi erdő, a tenger és a szavanna élőhelyeiről, és ott élő legcukibb állatairól tanulhatunk. Nemcsak megismerkedhetünk az ottani állatvilággal, hanem számtalan játékos feladványt – árnyékos, összekötős, párosítós, színezős – is kapunk hozzájuk, és sok-sok egyéb érdekességet is megtanulhatunk róluk. Kicsit nagyobb méretű, ám könnyen lapozható spirálos kivitelben készült. A belső lapok nem annyira strapabíró papírra lettek nyomtatva, de ebben és a feladatok kényelmes megoldásában is segítségünkre vannak a kemény borítók.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a könyvben 30 összetett és vicces feladatsor vár rád, hogy játszva tesztelhesd a tudásodat. Az állatokat az élőhelyük alapján négy csoportba osztottuk. A többségüket egész biztosan te is ismered, de a feladatokból számtalan kevéssé ismert, érdekes dolgot is megtudhatsz. Például azt, hogy melyik madár díszes farktollát használták régen pénz helyett, és hogy mire jó
a smaragdzöld fapiton zöld színe. Az Állati jó fejtörőket játszva megoldod, majd meglátod!

Az Állati jó fejtörők sorozatban még megjelent: Állatok a közelünkben

 

Irkafirka böngésző – Keresgélj a tanyán

Szerzők: Prisca le Tandé, Emma Martínez, Chiara Nocentini, Mr. Iwi

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-415-751-9

Korosztály: 3-6

 

Az Irkafirka böngészők több részben is megjelent, eredeti és ötletes foglalkoztatók, a kisgyerekek egyik nyári slágere. Mi a Keresgélj a tanyán részt teszteltük. Ez a foglalkoztató füzet huszonöt színes, vidám oldalon, több, mint kétszáz böngésznivalót tartalmaz. A témák öt tanyai témakör köré csoportosulnak. Megnézhetjük milyen állatok laknak a baromfiudvarban és a gazdaság egyéb területein. Találkozunk kacsaúsztatóval, színes pulykákkal, csípős libákkal, színpompás pávákkal. A gazdaságban a bundás bárányoké, fejősteheneké, dagonyázó malacoké, cuki nyusziké, lovaké a főszerep. A növények részben pedig a gazdaságok különböző ültetvényeit vehetjük sorra a búzától egészen a rizsföldekig. De megtudhatjuk miből mit készítenek, hogyan állítják elő például a sajtot, a lisztet, vagy a mézet. Sőt bekukkanthatunk neves eseményekbe, a vásárra, birkanyírásra, vagy a szüretre is. 

Az illusztráció nagyon részletgazdag, ez a füzet remekül összefoglalja a legfontosabbakat. Nemcsak informatív, hanem rengeteg mókás játékot is tartalmaz. Minden oldalon van tíz részlet, amit meg kell találnunk és egy mókás kis állat is elbújt mindig valamerre. A megoldások pedig egyszerűen leellenőrizhetők az oldalpárok hátoldalán. Habár itt főleg gyerekek esetében kicsit erős a kísértés, hogy ha szorul a hurok, kikukucskáljuk a megoldásokat. Szuper ötlete a kiadónak a letörölhető filctoll, amit a könyvhöz hozzácsomagolva kapunk, mert így a játék mindig újrakezdhető.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Eredeti és ötletes böngésző. Nincs is ennél jobb játék!

A sorozat további elemei: Keresd az állatokat! Keresd a mesehősöket!, Nyári vakáció

 

Minden, ami mozog, Matricás foglalkoztatókönyv

 

Szerző, illusztrátor: Dawn Machell

Kiadó: Móra Könyvkiadó Zrt.

ISBN: 978-963-415-515-7

Korosztály: 3-6

 

 

 

Sok-sok vidám feladat, körülbelül három éves kortól. Benne mókás feladványok, színezős, rajzolós feladatok. A praktikus kivitelezés, kis mérete miatt a gyerekek hátizsákjába is bepakolható. De ami a fő vonzerő, és amiért ha gyerekkel megyünk a könyvesboltba, ez a füzet rögtön a kezéhez ragad, azok a szuper, újra ragasztható pufi-matricák. Veszélyes. Hogy mire jó? A kicsik minden sikeresen befejezett rész után megjutalmazhatják csillagmatricával magukat, a többit pedig kedvükre felhasználhatják akár a füzetben, akár máshol. Nálunk a gyerekszoba ajtaja a menő, ha pedig már a sok oda-vissza rendezéstől többé nem ragadnak, akkor bekerülnek A Gyűjteménybe, azaz a rózsaszín macskafejes szütyőbe a többi közé.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Oldd meg a vidám feladatokat ebben a színes foglalkoztatókönyvben!Jutalmazd magad minden rész végén a csillagmatricákkal! Egészítsd ki a színes jeleneteket a matricákkal – vagy használd fel őket máshol kedved szerint!

A sorozatban még megjelent: Állatok a tanyán

 

Helló, dzsungel! foglalkoztató könyv

 

Szerző, illusztrátor: Constanza Basaluzzo

Kiadó: Babilon Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-294-459-3

Korosztály: 3-6

 

 

 

Ez egy vidám, színes foglalkoztató füzet, három éves kortól, sok-sok rejtvénnyel és színezős gyakorlattal. Kedvükre amőbázhatnak, vagy megoldhatják a különbség-keresős, összekötős és párosító feladatokat. Ötletes, hogy lépésről-lépésre megmutatják hogyan kell tukánt, vagy majmot rajzolni. De amiért a gyerekek ezt a leginkább szerethetik, az a sok-sok dzsungeles matrica és felállítható papírfigurák. Amitől pedig igazán praktikus, és többfunkciós ez a könyv, az a legvégén található kihajtható társasjáték! A nyaralás alatt, strand után, vagy épp a szobafogságos rossz időben, könnyen elővehető, ha kedvet kapunk egy közös játékhoz.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod, mi ez? Egy interaktív foglalkoztató könyv a rejtélyes, izgalmas, veszélyes dzsungelről! A borítók mögött várnak rád: matricák, papírjátékok, rejtvények, mókás tudnivalók, társasjáték.

A Kalandra fel sorozatban még megjelent: Helló, dínók!

 

Cikkünk első részét további foglalkoztató könyvekből állítottuk össze, mindenképp érdemes azt is elolvasnod. Amennyben itt nem találnád meg a neked valót, további tippekről olvashatsz a kisebbeknek szóló böngésző cikkünkben, vagy választhatsz interaktív könyv ajánlatainkból, vagy csekkolhatod a Nézd meg ablakos-könyveket. Kisiskolásoknak pedig Háy János meseábécéjét ajánljuk.