Alfabéta és a negyvennégy rabló

Ritka alkalom, hogy Háy János gyerekek számára ír könyvet, azért is vettük kíváncsian mustrába az Alfabéta és a negyvennégy rabló meseábécét. Ennek a kalandos-rajzos mesekönyvnek a nagyóvodások és a kisiskolások örülhetnek csak igazán, hiszen az esti mesével egy kalap alatt, játszva megtanulhatják vagy épp átismételhetik az ábécét. Háy mesés világát Maros Krisztina elbűvölő rajzai teszik még felejthetetlenebbé.

 

Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló

 

Szerző: Háy János

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-403-495-7

Korosztály: 6-12

 

Peti egy bátor és kíváncsi óvodás kisfiú, akinek elege lett a titkolózásból. Fejébe veszi, hogy kideríti, mi lehet az a nagy összeesküvés, amiben ovis társain kívül mindenki benne van. Titkos üzeneteket olvasnak le a falakról, meg a könyvekből, újságokból is. A szülei, a tesója és körülöttük mindenki. Egyáltalán ki az az Alfabéta terrorista, és kik a társai, a negyvennégyek? Egy – nem ufó – bácsi végül elbeszélget Petivel és útbaigazítja az Ágyúgolyó, Lövőház, vagy ilyesmi utcába, a huszonöt szám alá. A kisfiú itt megtalálja állatbundába bújva a bűnszövetkezet összes tagját. A világ minden tájáról ide érkező színes csapat, a bérház mindegyik lakója egy-egy titkos jelet őriz. Éjszaka aztán, Peti álmában – mert hát nem lehet oda csak úgy, hagyományos módon, villamossal vagy gyalog elmenni – kezdetét veszi a bátor óvodás titkos felfedező kalandja.

Lefekvés! – kiáltott be a szobába apa, aztán az anya is, hogy nincs egy percnyi ideje se, mert még a lefekvésért is hadakozni kell. (…) Míg elzsörtölődtek a szülők, a gyerekek szó nélkül lefeküdtek, mert hát működtek ők maguktól is, csak a szülők hiszik, hogy örökösen parancsolniuk kell. Mikor az anya és az apa éppen odaért, hogy évek óta nem mentek sehová, még színházba se, akkor a kisfiú belezúgott az álomba.

 Peti az első szobában az ex-fotómodellel A-agárral ismerkedik meg, aki Alfabéta jóvoltából van ezen a tömegszálláson. Ő vigyáz az első jelre. Azután egy imádkozásra buzdító sáska mutatja meg neki az Á, mint ájtatósmanó jelet. De van még filozófus B-bagoly, tolvaj C-cápa, az iszákos É-éticsiga, a flamenkós F-flamingó, na és ott van a Dene Feri… – hogy csak az első éjszaka izgalmait, annak is a velejét vegyük. Tizenegy betűig jut Peti, amikor hirtelen felébresztik, és utána még négy éjszaka tér vissza az őrzőkhöz.

Peti, Peti, gyorsan kelj föl – kiabált nyugtalanul a mamája. A fene egye meg, teljesen elaludtunk. Most jól elkésünk a munkából apu is, meg én is. Te meg nem kapsz reggelit az oviban. Na, tessék, még azt is csinálhatok. Kapsz egy kiflit a kezedbe, aztán rohanunk. – És a kakaómat hogyan iszom meg? – kérdezte a kisfiú. – Most hagyjál azzal a kakaóval, egyszer kibírod, hogy nem kapsz. – Jó, csak máskor meg az volt, hogy egy csöppet sem hagyhatok belőle, mert különben gyengék lesznek a csontjaim, meg beteg leszek… – Jó, az máskor volt, most nem akkor van. – Ezt azért nem értem, hogy máskor mások a szabályok.

Háy fáradhatatlan kreativitással megy végig a negyvennégyeken. Mindegyik szoba kalandos, minden szoba egyedi, mindegyik lakó másért van itt, más a története. Egyiküket a csodaszép rajz vagy humoros figurája miatt, a másikukat a története, vagy modora miatt zárjuk a szívünkbe. Ott van a kaszinós orrszarvú, a nőcsábász macska, az ezermester polip, a lyukasorrú halandzsamadár… Egyik szobának kedves a lakója, a másiknak szomorú vagy izgatott a bérlője. És ahogy haladunk, egyre közelebb kerülünk a rejtély megoldásához és egyre többet tudunk meg a még mindig gonosz és lelketlen Alfabétáról, akivel szemben Peti ellenérzése egy cseppet sem csillapodik.

Egyre fáradtabban kullogott tovább. Két ajtó van hátra. Tök fáradt vagyok – gondolta. Olyan szó nincs, hogy tök. Csengett vissza a nagyanyja szava. Na jó, akkor viszont tökfőzelék sincsen. A nagymama mérges volt, erre még annyit sem tudott kibökni, hogy kapros-tejfölös. Szóval tök fáradt volt már, amikor rászánta magát a negyvenharmadik jel megfejtésére.

Peti végül a négy, kalandos éjszaka alatt megismerkedik minden lakóval és sikerül lelepleznie a teljes bűnszövetkezetet. Fáradtságos útján nem felejti fel- és megjegyezni mindegyik lakó jelét, azaz, mint útközben kiderült, a betűket. És akkor összeáll a kép… Rájön, hogy ez az egész összeesküvés izé, nem volt más, mint az olvasás.

A mesekönyvben teljesen átjön Háy János szokásos, megkapó stílusa. Nekem különösen tetszenek a napokat átkötő életszagú, kesernyésen vicces, hétköznapi családi jelenetek. A meseábécét Maros Krisztina elbűvölő és humoros illusztrációi teszik bravúrossá.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Háy János egy egészen különleges műfajú, bűbájos humorú, kalandos könyvet alkotott nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak, és nem utolsósorban a szüleiknek, amikor megszületett meseábécéje, az Alfabéta és a negyvennégy rabló. Főhőse, Peti nemcsak kíváncsi, de nagyon bátor fiú is. Nem riad vissza egy titkos összeesküvéstől sem, amiben egy föníciai terrorista, Alfabéta, és még Peti szülei is nyakig benne vannak. Sorban kopog be egy bérház ajtajain, hogy kiderítse, melyik mögött ki lakik. Így találkozik az ájtatos manóval, a dzsigolóval, sőt még egy Yetivel is!

“Amikor hétfőn reggel a papája elvitte azon a márkája nem látszik autón, már semmit nem mondott a titkos összeesküvésről. Semmit nem árult el Alfabétáról és a negyvennégy rablóról. Csak annyit mondott, hogy a hétvégén megtanult olvasni, s hogy mindent el tud olvasni.”

Maros Krisztina lélegzetelállítóan szép és humorral átitatott illusztrációit nézegetve és a meseregényt olvasva mindenkinek ugyanolyan gyerekjáték lesz megjegyezni a betűket és elsajátítani az olvasást, mint Petinek.

87%
Nagyon jó

Élvezetes olvasmány szülőnek és gyereknek egyaránt, lenyűgöző illusztrációval.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény