Óvodára felkészítő könyvek (2. rész)

Egyszer minden gyerek életében eljön az a kora őszi reggel, amikor kicsit bátortalanul, a kezünket szorítva átlépi az óvoda kapuját. Kis hősünk menne és maradna is. Félelemmel vegyes új, izgalmas helyzet ez. Valljuk be, nemcsak számukra. Erre az érzékeny időszakra sokféleképpen ráhangolódhatunk, ebben segíthetnek például az óvodára felkészítő könyvek is.

 

Óvodára felkészítő könyvek – melyiket válasszuk?

Számos felkészítő könyvet találhatunk a könyvesboltokban, amiből a gyermekünk igényei, érdeklődése alapján érdemes azt kiválasztani, amelyikre szerintünk a leginkább fogékony lehet. Korábban már bemutattuk a legjobbakat, ezért mindenképp érdemes az első részt is átolvasnotok, hogy a teljes kínálatot megismerjétek a témában. Akkor most folytatódjon a toplistás összeállítás!

 

Óvodás lettem

 

Szerző, illusztrátor: Doris Rübel

Kiadó: Scolar kaidó (2014)

ISBN: 9789632444970

Korosztály: 3-6

 

 

A Mit? Miért? Hogyan? 2-4 éveseknek szóló mini sorozatával már korábban is találkoztunk. Az Óvodás lettem egy strapabíró, lapozós könyvecske, kihajtható ablakokkal. Főhőse a kis óvodás Félix, aki megmutatja, mi minden történik vele egy nap alatt. Informatív, részletesen illusztrált könyvecske, minden oldala hosszú böngészésekre, beszélgetésekre hív arról, hogy mi zajlik éppen a képeken. Kiváló kedvcsináló, mert részletesen bemutatja mennyi érdekes dolog várja a gyerekeket, mennyi sokféle játék van, mi mindent lehet játszani egyedül vagy a barátainkkal. Egészen biztosan talál itt mindenki kedvére valót… Megnézhetjük továbbá, hogyan zajlanak a foglalkozások, kirándulások, vagy épp az ünnepek. Emellett átvehetjük a praktikus dolgokat is: milyen az érkezés-távozás, hogyan zajlik az ebéd, és mi történik utána. A képekhez rövid ismertetőszöveg is van, de mi magunk is kitalálhatunk hozzájuk történeteket, vagy feladatokat. Tetszik, hogy az oldalakon nemcsak szuper dolgok, hanem problémás helyzetek is vannak, pl. egy kislány sír, nem akarja elengedni az anyukáját, a másik oldalon valaki nyűgös és nyugalomra vágyik. Van olyan gyerek, aki aktív a játékban és van olyan, aki inkább csak megfigyelni szeret, sőt még az is megesik, hogy játék közben egyesek összevesznek. Az Óvodás lettem hasznos kézikönyvünkké válhat a nagybetűs óvodai élet elkezdéséhez.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét az óvodába készülő, illetve járó kicsiknek ajánljuk. A könyvet lapozgatva a gyerekek megtudhatják, mi történik velük az óvodában mit is lehet ott csinálni, miért is jó oda járni. Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és strapabíró könyvet kétéves kortól ajánljuk.

Berci óvodába megy

 

Szerző: Christian Tielmann

Illusztrátor: Sabine Kraushaar

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó Kft. (2018)

ISBN: 978-963-403-310-3

Korosztály: 3-6

 

 

A Bori-könyvek fiú szereplős megfelelője a Barátom, Berci sorozat. Egyszerű, rövid, füzetecske, ami a kisfiú első óvodás napjáról szól. Berci örömmel készül a nagy napra, és amikor eljön a reggel, Rozival, a barátnőjével együtt könnyen veszik az akadályokat. Mindenki kedvesen fogadja őket és hamar barátokra lelnek. Annyira jól érzik magukat, hogy a szüleik nyugodtan ott is hagyhatják őket, és ezzel elkezdődnek az igazi ovis mindennapok! Az első nap ismerkedéssel, sok-sok játékkal, barátkozással telik. Közben rácsodálkoznak arra is, hogy ezen a helyen minden csak róluk szól, hiszen még a bútorokat is óvodásokra szabták.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hurrá! Berci végre óvodába megy, ahol rengeteg izgalmas kaland vár rá. Rajzol egy óriási lovagvárat, paradicsomszószos tésztát eszik, végül ebéd után még a sok fáradalmat is kipihenheti. Egy baj van csak: Mama túl hamar jön érte. Pedig ő még maradna…

Babaróka

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-347-9

Korosztály: 3-6

 

 

A legkedveltebb ovis könyveink közé tartozik Kiss Judit Ágnes meséskönyve, a Babaróka ajándéka. A történetben Mamarókának dolgoznia kell, így – mivel a szomszéd Cicanéni felvigyázása nem hoz jó megoldást – eljött az idő, hogy Babaróka óvodába, azaz Kölyökőrzőbe menjen. A könyv mesél erről az első időszakról, az óvodáról, az első barátjáról, és sok-sok más kalandról, amelyek ebben a korban a gyerekeket foglalkoztatják. Babaróka történetén át, az esti mese mellett mi is átbeszélhetjük a fontos dolgokat. A könyvről bővebben írtunk korábbi cikkünkben.

Bogyó és Babóca az óvodában

 

Szerző és illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-615-544-119-6

Korosztály: 0-3, 3-6

 

Bogyó és Babóca olyan, mint a szomszéd néni kókuszgolyója. Nézegeted, tartod magad, amíg lehet, végül csak bekapsz egyet. Aztán megállíthatatlanul jön a többi is. Próbálhatunk ellenállni, de előbb vagy utóbb úgyis bemászik az életünkbe. Lehet szeretni, vagy nem, tény, hogy működik, a gyerekek imádják. Valljuk be, sokuk életének, mindennapjainak részévé vált ez a kerek fejű baráti kör. Ha pedig már úgyis ott van a könyvespolcon, jó ötlet most az óvodás részt újra elővenni a felkészítéshez. Ez a kötet két olyan mesét tartalmaz, amelyekben a kulcsszereplő az óvodás kiscsoportos virágbogár. Az Egy nap az óvodában a kis csapat egy őszi napját meséli el. Természetesen minden szereplővel találkozhatunk ebben a részben is. Dongó óvónéni terelgeti a kis csapatot, és eleinte minden rendben megy. Az ovisok reggeliznek, játszanak, tornáznak, dalokat tanulnak, mígnem a szabad foglalkozás közben elkezdődik a szokásos civakodás. A csigafiú ismét nem figyel Babócára, de amikor a fiúkkal is össze akad a bajusza, rájön, hogy hibázott és szeretné kiengesztelni a katicalányt. Kibékülnek és az óvodás menetrend tovább folytatódik: jön a kézmosás, ebéd, délutáni alvás, és még egy kis kinti játék is belefér, mielőtt véget ér a napjuk. Gömbi pedig nagyon jól érzi magát egész nap, és örül neki, hogy a többiek odafigyelnek rá. A másik, a barlangi pókos mesében szintén a kis óvodás Gömbit pátyolgatják a többiek, egy közös, izgalmas kalandban.

Óvodai nagy böngésző

 

Szerző: Susanne Gernhauser

lllusztrátor: Barbara Jelenkovich 

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-824-4

Korosztály: 3-6

 

 

Ez egy gazdagon illusztrált, színes óvodai böngészőkönyv, rengeteg részlettel és hasznos információval. Azoknak a kicsiknek, akik hosszú mesék helyett jobban szeretik a képes könyveket, vagy csak szeretnek elmerülni a részletekben, ez a könyv mindenképp jó választás. Közösen végig mehetünk az óvodások egy napján, az érkezéstől a foglalkozásokon, játékokon át, egészen a távozásig. Megismerkedhetünk az óvodai helységekkel, tárgyakkal, terekkel, szokásokkal. Kitalálhatjuk, melyik képen épp mi történik és a közös böngészés közben azt is átbeszélhetjük, hogy mi vár majd ránk ebben az új helyzetben. Az Óvodai nagy böngészőről itt írtunk még.

Mi a jeled?

 

Szerző: Müller Péter Sziámi

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió (2013)

ISBN: 978-963-539-8423

Korosztály: 3-6

 

 

Ha már túl vagyunk az óvodai menetrendeken, átbeszéltük a lényeget, de valamiért még hiányérzetünk van, akkor lehet, hogy ez a verses-dalos könyv a megoldás. Ez a színes, vidám könyv már igazán csak az önfeledt szórakozásról szól. A kiváló hangulatról a vicces-rímes mondókák, mókás rajzok gondoskodnak, miközben ki-ki megtalálhatja a maga ovis jelét. Az óvodás alapkönyv zenés CD-melléklettel kapható!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha egy felnőttől megkérdezik, mi volt a jele az óvodában, nagy valószínűséggel emlékszik rá. Az viszont egészen biztos, hogy egy óvodás számára az autó, virág, napocska, hóember, halacska vagy pöttyös labda mindenképpen többet jelent önmagánál, mint ahogy a süni, méhecske vagy lepke is.
Müller Péter Sziámi verses-zenés-rajzos könyvében az óvodai jelek és csoportok nevei életre kelnek, dalra fakadnak, testet öltenek és csak arra várnak, hogy találkozzanak tulajdonosaikkal…

A legjobb óvodára felkészítő cikkünkben további nagyon jó könyveket találtok még erre a témára! A szerintünk az egyik legbájosabb beszoktatós mesekönyvről pedig ide kattintva olvashattok bővebben.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.