Boribon pancsol

Az idei könyvhétre jelent meg Marék Veronika legújabb Boribon kötete, a Boribon pancsol. Mi a hivatalos megjelenés előtt, már a Nyári PagonyFeszten (PIM) beszereztük saját példányunkat, és sikerült dedikáltatnunk is az írónővel. Amitől én most, a kislányom pedig remélhetőleg évek múlva fog nosztalgiázva olvadozni.

 

 

Szerző, illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-379-0

Korosztály: 3-6

 

 

 

Boribon pancsol: régi ismerős, új történet

Biztosan, mert Boribon régi ismerősünk, és azért is, mert ez egy újabb történet, és mert nyár és pancsolás és Balaton… (Nekem mindig is a Balaton volt az a „tó“) mi egyértelműen és azonnal szívünkbe zártuk ezt a képes meséskönyvet. Onnan tudom mindig, hogy valami telitalálat, és mennyire lesz a kislányom kedvence, hogy elsőre hányszor kell elmesélnem neki. Újra, aztán újra és újra és… és aztán lekapcsolom a lámpát. „Kényszeríti a számítógépet, hogy kilépjen a programból? Aha, igen.“ Hát ez történt Boribon pancsolós meséjével is.

Boribon legújabb kalandjában fürödni indul a nagy melegben és a szokásos lelkesedéssel veti bele magát a dologba. Ám egyszer csak megijed a nagy vízben, és elmegy a kedve az egésztől, hiába bátorítja őt Annipanni. Bence menti meg a helyzetet, aki megtanítja a kis mackót, hogyan maradjon a víz felszíne felett úszógumival, és ezzel elkezdődhet az önfeledt pancsolás. A fürdőzésnek aztán ismét Annipanni józansága vet véget: Gyere ki a vízből, mert megfázol! Aztán, ahogy egy igazi strandolós napon lenni szokott, a homokvár építés és a hűsítő fagyi sem maradhat el.

 De miért is annyira megkapók és szerethetők a Boribon-könyvek? Hogy lehet ennyire időtálló egy mesefigura közel ötven év után? Talán mert a barna mackó egy kicsit mi magunk is vagyunk (voltunk). A néha bátortalan, de nyitott, lelkes kis-nagy gyerekek, akiknek annyi mindent kell még megtanulniuk a világról. Vagy talán most már közelebb áll hozzánk a kedvesen terelgető Annipanni karaktere…?

A Boribon-sztorik egyszerűek és természetesek. Kedves, hétköznapi történetek, ahol a jóság mindig helyet kap, az apró bonyodalmak pedig mindig kézenfekvő és megnyugtató megoldásokkal zárulnak. A mesék időtálló sikerében azonban ugyanilyen fontos szerepe van az oly nagyon szerethető grafikáknak is. A szereplők, a helyszínek, és hogy minden oldalon ott vannak azok a kedves kis részletek. Virágok, békák, vitorlák, lepkék… Ahogy a szöveg, úgy az illusztráció is letisztult, nyugalmat áraszt és könnyen áttekinthető. Kellemesek a színek, és harmonikus az összhatás. Apró részlet tudom, de én a fűzfák lelógó ágait imádom valamiért. A gyerekkori nyaralásokra emlékeztethet talán. Na és az a néhány részben felbukkanó csavart kolóniál..!

Ha szeretitek a Boribon meséket, ebben a kötetben sem fogtok csalódni!

100%
Kíváló

Boribon újabb története nem okoz csalódást. Úgy szeretjük, ahogy van.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató